Ένα πολυσύνθετο κύκλωμα με φερόμενες παράνομες δραστηριότητες γύρω από την ταρίχευση και τη φύλαξη σορών αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας στη σύλληψη έξι ατόμων – ανάμεσά τους ιατροδικαστής, υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και συνεργάτες γραφείων τελετών.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει υπόθεση που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, καθώς η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη έξι ατόμων για σωρεία αδικημάτων που σχετίζονται με παράνομες ταριχεύσεις, καλλωπισμό και φύλαξη σορών, με αντάλλαγμα χρηματικές αμοιβές. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ένας πρώην αστυνομικός, ένας ιατροδικαστής, δημόσιοι υπάλληλοι και επαγγελματίες του κλάδου τελετών.

Η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 14 πράξεις, από κακουργήματα έως πλημμελήματα, όπως σύσταση συμμορίας, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία και έκδοση ψευδών ιατρικών εγγράφων. Οι συλληφθέντες θα απολογηθούν στην 1η ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

Οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για εσωτερικές αντιπαραθέσεις στον χώρο των ιατροδικαστών, ενώ υποστηρίζουν πως έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες κατηγορίες στο παρελθόν, από τις οποίες απαλλάχθηκαν. Ειδικά για την πρακτική της ταρίχευσης εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ισχυρίζονται ότι νομιμοποιήθηκε με σχετικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ εντός του 2025.

Σημειώνεται ότι η ταρίχευση, δηλαδή η έγχυση φορμόλης για την καθυστέρηση της αποσύνθεσης της σορού, αποτελεί νόμιμη διαδικασία όταν πρόκειται να μεταφερθεί η σορός – εντός ή εκτός Ελλάδας. Όμως, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι ταριχεύσεις και οι καλλωπισμοί που πραγματοποιούνταν δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες υγειονομικές προδιαγραφές, ούτε ακολουθούσαν τις νόμιμες διαδικασίες.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση, εντοπίστηκαν οκτώ σοροί να φυλάσσονται σε ιδιωτικό, ψυχόμενο χώρο εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ο οποίος εκτιμάται πως λειτουργούσε χωρίς επίσημη άδεια. Η διαχείρισή του, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν στην ευθύνη δύο εκ των συλληφθέντων.

Επιπλέον, η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει πως υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά για την παράτυπη φύλαξη σορών, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε εντολή ή δικαίωμα μεταφοράς ή παραμονής τους στις εγκαταστάσεις της Ιατροδικαστικής.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει αίσθηση στην τοπική κοινωνία, φέρνοντας στο φως σκοτεινές πτυχές ενός τομέα που, αν και αφορά τη μεταθανάτια φροντίδα, απαιτεί αυστηρή νομιμότητα και σεβασμό.

Δείτε βίντεο ΕΔΩ