Τεράστιο κύκλωμα παράνομης συνταγογράφησης αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2023, έπειτα από ενδελεχείς έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας και σχετικές καταγγελίες από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, δύο εγκληματικές οργανώσεις, στις οποίες εμπλέκονταν γιατροί και φαρμακοποιοί, προχωρούσαν σε συστηματική έκδοση ψευδών συνταγών, εκμεταλλευόμενοι ασφαλισμένους, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Πώς στήθηκε η μεγάλη κομπίνα εις βάρος του ΕΟΠΥΥ

Η απάτη περιλάμβανε την παράνομη χρήση ΑΜΚΑ ασφαλισμένων που είτε βρίσκονταν εκτός χώρας, είτε ήταν έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης ή φιλοξενούνταν σε δομές μεταναστών. Μέσω αυτών των στοιχείων, οι γιατροί εξέδιδαν συνταγές φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ψυχότροπων και ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες εκτελούνταν σε συγκεκριμένα φαρμακεία. Η ζημία που προκλήθηκε στον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εμπλέκονται τουλάχιστον 16 άτομα, μεταξύ αυτών γιατροί και ιδιοκτήτες φαρμακείων. Τα εμπλεκόμενα φαρμακεία βρίσκονται σε περιοχές όπως η Αθήνα, ο Άγιος Παντελεήμονας και ο Ταύρος, ενώ οι ψεύτικες συνταγές που εκτελούνταν ξεπερνούσαν τις 90.000. Μάλιστα, μέρος των φαρμάκων κατέληγε στο εξωτερικό, ενώ οι δράστες λάμβαναν μέτρα για να μην αποκαλυφθούν, όπως η μείωση της συχνότητας ψευδών συνταγών όταν ξεκίνησαν οι έρευνες. Η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, με τους κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, όπως πλαστογραφία, απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Όπως μετέδωσε το OPEN, αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι για το πως καθημερινά οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών και μάλιστα ανασφάλιστων ή ακόμη και έγκλειστων στις φυλακές: κατηγορούμενος α: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, εντάξει ; κατηγορούμενος β: Τώρα , τώρα αυτή τη στιγμή, οκ. κατηγορούμενος α: Πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες με διάγνωση πόνου, για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία. κατηγορούμενος β: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα. https://youtu.be/6fu1dLqTH8A

Γιατρός εμπλέκεται σε ψεύτικες συνταγογραφήσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ

Ένας γενικός ιατρός, που εργαζόταν στην Κύπρο και κατείχε ηγετική θέση σε ένα εκτεταμένο κύκλωμα απάτης, φέρεται να έχει προκαλέσει ζημιά σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Ο γιατρός φέρεται να «έγραφε» φάρμακα σε ασθενείς που ισχυριζόταν πως εξέταζε, αλλά στην πραγματικότητα δεν εμφανιζόταν στα κέντρα υγείας που υποτίθεται ότι υπηρετούσε. Σύμφωνα με τη δικογραφία, σε διάστημα τεσσάρων ετών, μόνο ο ίδιος συνταγογράφησε φάρμακα αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αρκετές από τις συνταγές αφορούσαν την οικογένειά του, όπως τη μητέρα του, τον πατέρα του, τη σύζυγό του, καθώς και τα παιδιά του. Συγγενείς με υπερβολικές φαρμακευτικές δαπάνες Τα μέλη της οικογένειάς του φέρονται να ήταν ανάμεσα στους ασφαλισμένους με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές δαπάνες, καθώς τους συνταγογραφούσε μεγάλα ποσά φαρμάκων, όπως ψυχοτρόπα και αντιψυχωσικά σκευάσματα. «Ασθενείς» που δεν υπήρχαν Αξιοσημείωτο είναι ότι ο γιατρός συνταγογράφησε πάνω από 4.000 φάρμακα σε ανθρώπους που είτε δεν έμεναν στις δηλωμένες διευθύνσεις τους είτε βρίσκονταν στο εξωτερικό. Η απάτη άρχισε να αποκαλύπτεται όταν η Οικονομική Αστυνομία επιχείρησε να εντοπίσει αυτούς τους ασθενείς, μόνο για να διαπιστώσει πως οι γείτονές τους δεν τους είχαν δει ποτέ.