O αστυνομικός Τηλέμαχος Μποσσιός εξηγεί τα πάντα για την χειρόγραφη βεβαίωση κυκλοφορίας

Τον περασμένο Μάιο λάβαμε γνώση από δημοσιογραφικό ρεπορτάζ ότι πολίτης έλαβε πρόστιμο επειδή έγραψε τη βεβαίωση κυκλοφορίας σε χαρτί υγείας

Αυτό αποτέλεσε έναρξη παραφιλολογίας για το τί επιτρέπεται και τι όχι.
Πλέον, με τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι δόκιμο να επανεξετάσουμε τι δικαιούται να κάνει ο πολίτης και τι όχι.

Αρχικώς ας δούμε τι είχε ειπωθεί:
ANT1news

«Οι αρχές τονίζουν…» Ποιες αρχές; Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ.; Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.; Ο Υπουργός Δικαιοσύνης; Ο Υπουργός Προστασίας Πολίτη; Ποια ήταν η ακριβής δήλωση των αρχών; Πότε έγινε η ακριβής δήλωση;
Άγνωστο…

Στη συνέχεια μας αναφέρουν τι είναι ΟΡΘΟ. Και αναφέρουν απαραίτητα Α4.

Ethnos.gr

To «Έθνος» ξέρει από ξένο ρεπορτάζ και αν ήταν θέμα κόπου. Επίσης μας αναφέρει πως ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ.
Αλλά ο συντάκτης και λίγο πιο έξυπνος δημοσιογράφος από τους άλλους, δε γράφει την κοτσάνα του Α4.

Το «Newsit.gr» ξέρει ποιο είναι «ΤΟ ΣΩΣΤΟ». Α4 μόνο μας λέει.

Το «Athensvoice.gr» τα παντρεύει λίγο όλα μεταξύ τους, κρατάει και μια «πισινή», μας λέει «ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ Α4»

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως Α4 είναι διάσταση χαρτιού. Είναι πιο κοινό και χρησιμοποιείται πιο συχνά, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά ως επίσημη διάσταση. Αν λοιπόν κάποιος γράψει (ή εκτυπώσει) σε διάσταση Α3 (πιο μεγάλο) ή Α5 (πιο μικρό), αυτό δεν αποτελεί λόγο ακυρότητας. Το ίδιο το κράτος, επιβάλει τη χρήση μικρότερων εκτυπώσεων (όπως απόδειξη από ταμειακή ή η πλαστικοποιημένη ταυτότητα του πολίτη).

Δεν ορίζεται από τον νόμο η το υλικό του χαρτιού ή το πάχος της σελίδας. Οπότε δεν υπάρχει κάτι νομικά κολάσιμο ή λόγος ακυρότητας, από τη στιγμή που η δήλωση είναι κατά τ’ άλλα νομότυπη.

Επίσης, ο αστυνομικός (ή ένα δικαστήριο) δεν εξετάζει μονάχα τι προβλέπεται, καθώς πολλάκις συναντά κενά νόμου. Εξετάζει και τι απαγορεύεται. Και αν αυτό που απαγορεύεται αναγράφεται ρητά. Και ακόμα κι αν απαγορεύεται, αν υπάρχει κατάσταση ανάγκης η οποία αίρει το άδικο της πράξης (ή άλλος λόγος όπως πχ μειωμένος καταλογισμός λόγω υπεργηρίας).

Επειδή ο αστυνομικός δεν θα πρέπει να περιμένει κανέναν ασόβαρο δημοσιογράφο να του πει πως θα αποδώσει δικαιοσύνη, πάμε να δούμε τι αναφέρει ο νέος νόμος:

 

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Πάμε λοιπόν στο site του υπουργείου να δούμε τις προϋποθέσεις:

Μια εκτενέστερη αναφορά στο νομικό πλαίσιο των ΕΓΓΡΑΦΩΝ αναγράφεται στη σελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως πουθενά σε αυτήν δεν αναγράφονται διαστάσεις εγγράφων, ή υλικό εκτύπωσης κλπ. κλπ.

www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=9550

Ως πράξη δύναται να ληφθεί ως προσβλητική και να θεωρηθεί «έργω εξύβριση» με συνέπεια να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία;

 

Για να απαντήσει αυτό ο αστυνομικός θα πρέπει να υπολογίσει με ποια βεβαιότητα γνωρίζει ότι υπήρχε άλλο χαρτί στο σπίτι του κατηγορούμενου το οποίο θεωρητικά θα κληθεί να αποδείξει στο δικαστήριο. Διότι η αλήθεια είναι ότι δε γνωρίζουμε και το κράτος δεν έχει μοιράσει στους πολίτες.

Αν ο αστυνομικός δεν έχει απαντήσεις, ίσως κληθεί ο ίδιος δικαστικώς για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (239 Π.Κ.) για το οποίο ακόμη και αν αθωωθεί, θα αποτελέσει μια οικονομικά επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία.

Προσωπικά θεωρώ πως ακόμα και αν η συμπεριφορά του ελεγχόμενου είναι τέτοια ώστε να διαφαίνεται εχθρικότητα, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μέρος της κοινωνίας, δεν έχει πεισθεί από τα media ή τις ενδεχομένως αντικρουόμενες μελέτες κλπ. και δεν βλέπει με καλό μάτι την καταστολή των Συνταγματικών Ελευθεριών ή την καταστροφή της Εθνικής Οικονομίας.

Είναι μάλλον προτιμότερο να δείξουμε κατανόηση και να μην μπούμε στην οποιαδήποτε αντιπαράθεση και να μη γίνουμε «βασιλικότεροι των βασιλέων». Ας γίνουν όσοι τσέπωσαν τα εκατομμύρια.

Εμείς είμαστε άλλη οικογένεια – ανεξάρτητη.
Εμείς φέρουμε στο μπράτσο μας τον Ζυγό της Δικαιοσύνης.

Τηλέμαχος Μπόσσιος (Βραχνής Γεώργιος)
Συγγραφέας – Αστυνομικός