«Εισβολή» του Oruc Reis: Φταίει ο καιρός ή μήπως οι Τούρκοι «μέτρησαν» την αντίδραση της Ελλάδας;

Θρίλερ με την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν ηχηρό μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν.

Ανήμερα της «μαύρης» επετείου των Ιμίων θέλησαν οι Τούρκοι να δυναμιτίσουν και πάλι την κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο.

Με τη συμπλήρωση 24 ετών από τα δραματικά γεγονότα του 1996, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις ήρωες αξιωματικοί, ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, οι Τούρκοι έφεραν και πάλι σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής (31/01), το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου, πήρε ξαφνικά κατεύθυνση δυτική, κινούμενο ολοταχώς προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Λίγο μετά τις 06:30 το πρωί σήμανε συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το Oruc Reis μόλις είχε εισέλθει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα 200 χιλιόμετρα νοτίως του Καστελλόριζου, δυτικά της Κύπρου και ανατολικά της Κρήτης, με το Πολεμικό μας Ναυτικό να λαμβάνει εντολή άμεσης αντίδρασης.

Η πανίσχυρη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία βρισκόταν στο λιμάνι της Καρπάθου καλείται να αποπλεύσει άμεσα και να κατευθυνθεί προς το σημείο όπου βρισκόταν το ερευνητικό με την ημισέληνο.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Άμυνας, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία εξέταζαν κάθε κίνηση των Τούρκων και προσπαθοούσαν να εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis. Αξίζει να σημειωθεί πως το τουρκικό ερευνητικό δεν συνοδεύονταν από πολεμικό πλοίο και το κοντινότερο τουρκικό σκάφος βρίσκονταν σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων μακριά.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσαν στο Newsbomb.gr την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Βρίσκεται όντως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού. Παρασύρθηκε δυτικά με αποτέλεσμα να εισέλθει στη δική μας υφαλοκρηπίδα».

Σε ερώτηση αν το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το πιο κοντινό πολεμικό σκάφος της Τουρκίας βρίσκεται περίπου 50 ναυτικά μίλια μακριά από το Oruc Reis.

«Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Καστελλόριζο. Παρακολουθούμε κάθε του κίνηση. Εκτιμούμε ότι για την είσοδό του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες. Θα δούμε τις επόμενες ώρες πώς θα κινηθεί και θα προχωρήσουμε στις ανάλογες ενέργειες. Δεν ανησυχούμε, είμαστε σε ετοιμότητα», επεσήμανε το ΓΕΕΘΑ στο Newsbomb.gr, επιβεβαιώνοντας πως η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» κατευθύνεται προς το σημείο όπου έπλεε ο Τούρκος «εισβολέας».

Πληροφορίες αναφέρουν πως τέθηκε σε ετοιμότητα και το ελληνικό υποβρύχιο που πλέει στην θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου.

Πήραν το μήνυμα οι Τούρκοι

Μετά την «εισβολή του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το ερώτημα είναι αν όντως το Oruc Reis παρασύρθηκε από τους ανέμους, μιας και όπως τονίζεται δεν είναι και πολύ γερό σκαρί, ή αν πρόκειται για ακόμα ένα «βρώμικο» παιχνίδι των Τούρκων.

Τι εννοούμε; Ότι για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι προσπάθησαν να… μετρήσουν την αντίδραση της Αθήνας. Μπορεί το τουρκικό ερευνητικό να μην συνοδευόταν από πολεμικά πλοία και να προφασίζεται ότι παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί ακόμα μία προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να δει τους ρυθμούς αντίδρασης των Ελλήνων. Άλλωστε, η περιοχή στην οποία σημειώθηκε το σημερινό περιστατικό είναι καίριας σημασίας στο ενεργειακό παιχνίδι, με τον ίδιο το «σουλτάνο» να έχει ήδη προαναγγείλει έρευνες.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όμως ήταν και πάλι σε ετοιμότητα. Η αντίδραση του Στόλου μας ήταν άμεση, ενώ και οι εντολές από το Πεντάγωνο ήταν συγκεκριμένες, για αποφυγή αφενός της έντασης και αφετέρου επίδειξης ισχύος της χώρας μας στην περιοχή.

Το Πολεμικό Ναυτικό έβαλε αμέσως στο στόχαστρο το τουρκικό ερευνητικό, τόσο με τις φρεγάτες που πλέουν στο Αιγαίο όσο και με τα υποβρύχια, διαμηνύοντας στους Τούρκους πως όποια «κουτοπονηριά» και να επιχειρήσουν θα βρουν μπροστά τους τα ελληνικά κανόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανατολική Μεσόγειο πλέει και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», με το Παρίσι να έχει επανειλημμένως τονίσει τη σαφή στήριξή του στην Αθήνα και την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών.

Αν και η Ελλάδα, το θέμα της εισόδου του Oruc Reis δεν το αξιολογεί ως σοβαρό, καθώς εκτιμάται ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινήθηκε έτσι λόγω καιρού, ωστόσο, παρακολουθεί στενά κάθε του κίνηση… όπως φυσικά και οποιουδήποτε άλλου τουρκικού σκάφους που πλέει στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή