Σε πυρετώδεις ρυθμούς φαίνεται να εργάζονται οι αρμόδιες αρχές για την διαλεύκανση της πολύκροτης υπόθεσης κλοπής οπλισμού από τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, που διαπιστώθηκε την 9η Σεπτεμβρίου. Αν και τα πρόσωπα-«κλειδιά», σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν εντοπιστεί, τηρείται σιγήν ιχθύος περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την πορεία των ερευνών, με το Γενικό Επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού να αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι συνεχίζονται οι έρευνες.
Η προανάκριση για την υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ την παρακολουθούν «στενά» η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Ναυτική Βάση έχουν «κάνει φτερά» δύο αντιαρματικά και χειροβομβίδες. Μάλιστα, πληροφορίες του militaire.gr αναφέρουν ότι ανάμεσα στο «στρατιωτικό υλικό» που αναζητείται, εκτός από τα δύο αντιαρματικά και τις «αμυντικού τύπου» χειροβομβίδες, περιλαμβάνονται και νάρκες κατά προσωπικού, αλλά και μια σειρά άλλων υλικών που αφορούν τη χρήση τους.
Πρόκειται για τη σοβαρότερη κλοπή οπλισμού από στρατιωτική μονάδα από το 2002, όταν άγνωστοι είχαν μπει σε μονάδα της Κω και είχαν αρπάξει τρία οπλοπολυβόλα, 17 45άρια και τρία αυτόματα G3.
Ο βασικός μάρτυρας και η 1η «έφοδος»
Η πρώτη «έφοδος» στην αποθήκη με τα πυρομαχικά στη Ναυτική Βάση της Λέρου, σύμφωνα με την κατάθεση του βασικού – μέχρι στιγμής – μάρτυρα στην υπόθεση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Στην κατάθεσή του, σύμφωνα με την «Καθημερινή», φέρεται να υποστήριξε ότι ενώ εκτελούσε βάρδια ως αξιωματικός υπηρεσίας, ο πρώην διαχειριστής της αποθήκης με το στρατιωτικό υλικό συνοδευόμενος από δύο άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (πρώην ΟΥΚ) -τους οποίους όμως δεν κατονόμασε- είχαν πάρει το κλειδί και τον μυστικό κωδικό ασφαλείας και είχαν μπει –τουλάχιστον μία φορά– στον χώρο όπου φυλάσσονταν τα όπλα και τα πυρομαχικά, χωρίς σχετική εξουσιοδότηση.
Η μαρτυρία του υπαξιωματικού πυροδότησε κάποιες αμφιβολίες στην έρευνα, καθώς τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου εντόπισε σε μονάδα της Βορείου Ελλάδος, όπου είχε μετατεθεί, το στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε την ευθύνη της αποθήκης με το «πολεμικό απόθεμα». Εκείνος όμως εξεταζόμενος διέψευσε τη μαρτυρία του συναδέλφου του στη Λέρο και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.
«Ομερτά» από τα «βατράχια» της ΟΥΚ
Με τον ίδιο τρόπο, κινήθηκε και το στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού που ανέλαβε την ευθύνη φύλαξης της αποθήκης στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μέχρι πρότινος. Κι αυτός αρνήθηκε ότι άνδρες της ΔΥΚ και ο πρώην διαχειριστής της αποθήκης μπήκαν παράτυπα στον χώρο με το στρατιωτικό υλικό. Στο πλαίσιο της έρευνας, ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου μετέβη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στις εγκαταστάσεις της ΔΥΚ στον Σκαραμαγκά προκειμένου να ερευνήσει τον χώρο και να συγκεντρώσει στοιχεία ικανά να ρίξουν φως στην ταυτότητα των ανδρών της μονάδας που φέρονται να είχαν επισκεφθεί τη μονάδα της Λέρου τον Σεπτέμβριο του 2018.
Το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον η έρευνα θα καταφέρει να αποκαλύψει τα ονόματα των εμπλεκόμενων «ΟΥΚάδων».
ΓΕΝ: «Συνεχίζονται οι έρευνες»
Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) δεν προσθέτει κάτι νεότερο, αρκείται απλώς να αναφέρει ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού γνωστοποιείται ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) συνεχίζονται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διετάχθη από την Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιώς ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος της προανάκρισης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές αρχές και να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ανακριτικές πράξεις»