Είδαμε για άλλη μια φορά τις απαράδεκτες δηλώσεις εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων της Αστυνομίας, οι οποίες προκάλεσαν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις όλων. Ακόμη και του ίδιου του συνδικαλιστικού φορέα. Δηλώσεις για την απομάκρυνση από τα Εξάρχεια ανθρώπων σαν «σκουπίδια και σκόνη» ή ακόμη και για «παρακρατική δράση» της Αστυνομίας. Και οι οποίες μπορεί να επισύρουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση εκφραστές τέτοιων απόψεων δεν έχουν θέση στο Αστυνομικό Σώμα.
Είχαμε τονίσει πολλάκις, ότι στην πράξη ο συνδικαλιστικός ακτιβισμός έχει μια λογική και την υποτιθέμενη δυναμική να μην υπακούει στη νομιμότητα και στους κανόνες. Είναι μια αντίληψη «αρρωστημένη», που δυστυχώς εμφανίζεται αρκετά χρόνια τώρα. Πρόκειται για την υλοποίηση της αυτοδικίας σε συλλογική δραστηριότητα. Κάποιοι έκαναν καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, μετατρέποντας τη μαχητικότητα σε αυθάδεια και αλαζονεία, εθισμένοι στις φραστικές υπερβολές και στις ακρότητες της υλικής και ψυχολογικής βίας.
Είναι τραγική η εικόνα που παρουσιάζεται στους δέκτες των τηλεοράσεων με κάποιους συνδικαλιστές, οι οποίοι, σαν αποκλειστικοί «συνεργάτες» ιδιωτικών καναλιών, εκφράζονται με ασχετοσύνη και αμετροέπεια για όλα και πολλές φορές πέραν των συνδικαλιστικών καθηκόντων-αρμοδιοτήτων τους, ασκώντας και πολιτική. Και έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών.
Δυστυχώς το φαινόμενο της ισοβιότητας και μονιμότητας των συνδικαλιστών είναι αυτό που οδηγεί στον εκφυλισμό ή αλλοτρίωση της συνδικαλιστικής δράσης και τελικά στις συντεχνίες και στον στυγνό επαγγελματισμό. Που σκοπό έχει την προώθηση των προσωπικών φιλοδοξιών και που εν τέλει δεν ωφελεί και εν πολλοίς βλάπτει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, εφόσον είναι υπέρ ενός υγιούς συνδικαλιστικού κινήματος, θα έπρεπε να το λύσουν με εσωτερικούς κανόνες αυτοπεριορισμού. Θα έπρεπε να προβλέψουν και να θεσπίσουν σχετικούς περιορισμούς στις καταστατικές διατάξεις τους.
Επειδή όμως οι ίδιοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το κάνουν, ας έρθει η Πολιτεία να το ρυθμίσει με Νόμο. Να βάλει δηλαδή περιορισμούς στη θητεία των οργάνων διοίκησης των συνδικαλιστικών ενώσεων. Να βάλει πλαφόν στο χρόνο θητείας αυτών. Να ορίσει δηλαδή ότι το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να αναλάβει διοίκηση για περισσότερες από δύο θητείες ή συνολικά οκτώ χρόνια!!! Μια τέτοια ρύθμιση δεν ανατρέπει και δεν παρεμποδίζει την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος (ΣτΕ 1927/1978, Α.Π.66/1982) και συνδέεται με τη ιδιομορφία των καθηκόντων και την αποστολή της Αστυνομίας!!! Έτσι θα σταματήσει η ισοβιότητα και μονιμότητα κάποιων, θα ξυρίσουν τα μούσια τους, θα πάνε να δουλέψουν και να χύσουν τον ιδρώτα τους στο πεζοδρόμιο του καθήκοντος και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα, σχολιάζοντας με αμετροέπεια και ασχετοσύνη επί παντός επιστητού, επιδιώκοντας ενδεχομένως σταδιοδρομικές εξασφαλίσεις και εξισωτικό σφετερισμό εξουσίας!
Το κείμενο εστάλη στο inbox του policenews.gr από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη
Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α., Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ., Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών