Την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης κατά της Κύπρου το ψευδοκράτος των Κατεχομένων με το λεγόμενο Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει σήμερα το διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διεξάγει μελέτη.
Σύμφωνα με το alphanews.live, την εξέλιξη ανακοίνωσε με δηλώσεις του, ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος έκανε λόγο για βήμα του ψευδοκράτους προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Αμμοχώστου. Μάλιστα ο κ. Οζερσάι, ανέφερε ότι η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, η τ/κ πλευρά απέρριψε παρόμοια εισήγηση της ε/κ πλευράς, η οποία τύγχανε της έγκρισης των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με την Daily Sabah «Το ψευδοκράτος αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξει το Βαρώσι… «Το λεγόμενο Συμβούλιο των Υπουργών θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Οζερσάι.
Η Αμμόχωστος τον Αύγουστο του 1974 κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην Κύπρο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού.
Οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή, την περιέφραξαν και απαγόρευσαν την είσοδο στους πολίτες. Οι μόνοι που μπορούσαν να εισέλθουν ήταν Τούρκοι στρατιώτες και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών. Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι θα επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τις εχθροπραξίες, γεγονός όμως που δεν συνέβη, καθώς οι στρατιώτες είχαν εντολή να πυροβολούν οποιονδήποτε προσπαθούσε να μπει στην περιοχή.
Στις 11 Μαΐου του 1984, τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφισμά τους ζήτησαν από τους Τούρκους να παραδώσουν τα Βαρώσια σε αυτούς, με σκοπό να την επιστρέψουν στους κατοίκους της. Το τουρκικό κράτος, όμως, αποφάσισε να κρατήσει την περιοχή ως «ατού διαπραγμάτευσης», περιμένοντας την στιγμή που οι Κύπριοι θα συζητούσαν μαζί τους για τα κατεχόμενα.
Το 2002 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, διαμόρφωσε το σχέδιο «Ανάν», όπως ονομάστηκε για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Το σχέδιο προέβλεπε την επιστροφή των κατοίκων στην Βαρώσια. Οι Κύπριοι, όμως, καταψήφισαν το σχέδιο στο δημοψήφισμα που έγινε και έτσι η περιοχή συνέχισε να στοιχειώνει.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε δύο πολύ σημαντικά ψηφίσματά του για το Κυπριακό, περιέλαβε ρητές πρόνοιες για το ζήτημα της πόλης της Αμμοχώστου, αλλά η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει επίσης το έντονο ενδιαφέρον του για την Αμμόχωστο και έχει υπογραμμίσει σε αρκετές περιπτώσεις την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Δείτε βίντεο από την Αμμόχωστο