Μάνδρα: Το εισαγγελικό πόρισμα για τα αίτια της φονικής πλημμύρας

Αποκαλυπτικό είναι το εισαγγελικό πόρισμα για τα αίτια της φονικής πλημμύρας τον Νοέμβριο του 2017 στη Μάνδρα που κόστισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές.

Μετά από έρευνες μηνών η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αναφέρει στο πόρισμα των 66 σελίδων πως «δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας, όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

Στο πόρισμα αποδίδονται ευθύνες στην Περιφέρεια και στους δήμους της περιοχής για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων ενώ ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις κατά των δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα: «Κρίσιμοι παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ήτοι πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας».

Σημαντικότερη ευθύνη σύμφωνα με το Πόρισμα έχει ο Δήμαρχος Μάνδρας, καθώς αναφέρει συγκεκριμένες εγκληματικές αμέλειες και παραβάσεις. «Ο Δήμος Μάνδρας χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν από την επιχείρηση Σκαλιστήρη. Με διαχρόνιες επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος Σούρες που διέρχεται από αμαξοστάσιο και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε, συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκλυση των παραρεμάτιων περιοχών.

Επίσης ο Δήμος Μάνδρας φέρεται να κατασκεύασε χωρίς άδεια οικοδομής γήπεδο στην περιοχή και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων αυτού εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος». Η εισαγγελέας απορρίπτει το επιχείρημα της θεομηνίας και σημειώνει ότι η καταστροφή θα είχε αποφθεχθεί εάν είχαν συμβεί αντιπλημμυρικά έργα.

Ειδικότερα, αναφέρει: «Η άποψη του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνία δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλέιψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη. Η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».

 

ΠΗΓΗ