Σπείρα με διεθνή δράση που ήταν συνδεδεμένη με τη γεωργιανή μαφία στην Τιφλίδα, κατόρθωσε να εξαρθρώσει η Ασφάλεια Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Ασφάλεια Βορειανατολικής Αττικής. Τα επικίνδυνα μέλη της συμμορίας είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν λεία που που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τροφοδοτούσε το κοινό ταμείο της μαφίας στη γεωργιανή πρωτεύουσα.
Ο εγκέφαλος της σπείρας έμενε σε βίλα στην Ανάβυσσο και εκκρεμούσε σε βάρος διεθνές ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Ρωσία. Με τη δράση της σπείρας ασχολούνταν και η Europol καθώς τα μέλη είχαν πραγματοποιήσει διαρρήξεις και ληστείες σε Βέλγιο και Γερμανία.
100 διαρρήξεις σε Βόρεια και Νότια προάστια
Τους τελευταίους πέντε μήνες οι άνδρες της Ασφάλειας Αμαρουσίου είχαν γίνει η σκιά των 15 συλληφθέντων που εισέβαλαν σε σπίτια των Βορείων και Νοτίων προαστίων.
Οι διαρρήκτες αφού αρχικά παρακολουθούσαν τα σπίτια που θεωρούσαν πως θα μπορούσαν να βρουν ακριβά κοσμήματα και αρκετά μετρητά «μπούκαραν» σε αυτά τις πρώτες πρωινές ώρες έως τη μια το μεσημέρι καθώς δεν ήθελαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τους ιδιοκτήτες.
Υπολογίζεται πως είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 διαρρήξεις σε Πεύκη, Μαρούσι, Γλυφάδα, Νέο Ηράκλειο, Ερυθραία, Βριλήσσια και Μελίσσια.
Το διαμάντι των 15 εκατομμυρίων
Η σπείρα είχε έρθει σε επαφή με έναν Αρμένιο ενεχυροδανειστή στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Πραξιτέλους όπου ήταν υπεύθυνος ώστε τα πανάκριβα κοσμήματα να προωθηθούν στην αγορά.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που οι Γεωργιανοί είχαν βρει ένα διαμάντι η άξια του οποίου έφτανε τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Ο Αρμένιος κατάφερε να βγάλει το διαμάντι στο εξωτερικό όπου πολώθηκε για αρκετά εκατομμύρια.
Το ποσοστό της σπείρας το έπαιρνε μια γυναίκα που συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αμαρουσίου.
Η πλούσια ζωή, τα μπουζούκια, η βίλα και η πισίνα
Οι συλληφθέντες παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στο στόχαστρο των αρχών ζούσαν μια πλουσιοπάροχη ζωή και αρκετά βραδιά σπαταλούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εγκέφαλος της σπείρας που είχε το παρατσούκλι ο «κουτσός», λόγω προβλήματος που έχει στο περπάτημα, είχε νοικιάσει βίλα με πισίνα στην περιοχή της Αναβύσσου.
Όλοι τους κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα όπως Porsche ενώ όταν δεν εισέβαλαν σε σπίτια ταξίδευαν σε χώρες της Ευρώπης για ολιγοήμερες διακοπές.
Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν αρκετά από τα κλοπιμαία, όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. νωρίτερα:
Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής
Συνελήφθηκαν δεκαπέντε (15) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά
Ταυτοποιήθηκαν άλλα δεκατέσσερα (14) μέλη τα οποία αναζητούνται
Εξιχνιάσθηκαν εκατόν εβδομήντα τέσσερις (174) περιπτώσεις
Το οικονομικό όφελος από την εγκληματική τους δραστηριότητα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ
Κατασχέθηκαν κλοπιμαία αξίας άνω των 3.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 90.000 ευρώ σε διάφορα νομίσματα, τέσσερα (4) πιστόλια, ένα (1) πιστόλι και ένα (1) υποπολυβόλο replica, εννέα (9) πολυτελή αυτοκίνητα και μια (1) μοτοσυκλέτα
Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής, πολυπληθής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 11-12-2015, μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, δεκαπέντε (15) μέλη της σπείρας, ηλικίας από 24 έως 61 ετών, εκ των οποίων ένδεκα (11) υπήκοοι Γεωργίας, δύο (2) Αρμενίας (η μία γυναίκα), μία (1) Αλβανίας και ένας (1) ημεδαπός. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα δεκατέσσερα (14) μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 23 έως 64 ετών, εκ των οποίων δώδεκα (12) υπήκοοι Γεωργίας (οι τέσσερις γυναίκες), μία (1) Ουζμπεκιστάν και ένας (1) Καζακστάν.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της κλοπής κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και της πλαστογραφίας καθώς επίσης και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη πολυπληθούς εγκληματικής οργάνωσης, με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους που δρούσαν, από διετίας και πλέον, μεθοδικά και οργανωμένα, διαπράττοντας διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες των Βορείων και Νοτίων προαστίων της Αττικής.
Συγκεκριμένα, η οργάνωση ήταν δομημένη κατά τα πρότυπα της Γεωργιανής μαφίας, με πυραμιδοειδές σχήμα. Διέθετε αρχηγό, που ενέπνεε το σεβασμό όλων των μελών της ομάδας και κατά το παρελθόν είχε διατελέσει αρχηγός της Γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία, υπαρχηγό, που ήταν το βοηθητικό όργανο του αρχηγού και είχε το ρόλο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, (σύνθεση ομάδων δράσης, επιλογή οχημάτων κλπ), επιχειρησιακά μέλη, που προέβαιναν στις κλοπές, με αντικατάσταση αυτών σε περίπτωση σύλληψής τους από τις Αρχές, περιφερειακά μέλη για χρέη τσιλιαδόρου, με ρόλους κάλυψης κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων, όπως επίσης και τη διοχέτευση των κλοπιμαίων στα μέλη της οργάνωσης που είχαν αναλάβει την εκποίηση τους. Επίσης υπήρχαν και τα υποστηρικτικά μέλη, τα οποία ενοικίαζαν κατοικίες στο όνομά τους τις οποίες άλλαζαν με μεγάλη συχνότητα, αγόραζαν οχήματα χρησιμοποιώντας χρήματα της οργάνωσης ενώ παράλληλα, πολλές φορές εκτελούσαν και χρέη περιφερειακών.
Σε περίπτωση σύλληψης κάποιων εκ των μελών της, η οργάνωση παρείχε «νομική κάλυψη» στους συλληφθέντες, όπως έξοδα δικηγόρου και κάλυψη των υποχρεώσεων της οικογενείας τους, είτε αυτή ήταν στη Γεωργία είτε στην Ελλάδα.
Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα που διενεργήθηκε και την αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν ως στόχους διαμερίσματα ή μονοκατοικίες με πολυτελή εμφάνιση, σε περιοχές που κατά κύριο λόγο διαμένουν εύποροι πολίτες, ενώ προσπαθούσαν να εντοπίσουν στόχους κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, για να είναι ευκολότερη η διαφυγή τους.
Προκειμένου να φθάσουν στην επιλεγμένη περιοχή, χρησιμοποιούσαν κυρίως πολυτελή και γρήγορα αυτοκίνητα, τα οποία στην πλειονότητά τους έφεραν φιμέ τζάμια και τα οδηγούσαν λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν ακολουθούνται από Διωκτικές Αρχές.
Κατά τη διάρκεια της δράσης τους, είχαν συνεχή επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα ώστε να λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες τους έδινε ο 61χρονος αρχηγός αλλά και να μπορούν να αντιδρούν άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα ανέκυπτε.
Όταν έφθαναν στην περιοχή που ήθελαν να δράσουν, συνήθως πρωινές και απογευματινές ώρες, εντόπιζαν το στόχο τους και αφού εξακρίβωναν ότι από τις οικίες απουσίαζαν οι ένοικοι, δύο-τρείς εξ αυτών εισέρχονταν και οι υπόλοιποι εκτελούσαν χρέη τσιλιαδόρου στις τέσσερις γωνίες του τετραγώνου αλλά και σε μεγαλύτερη απόσταση, (ένα – δύο χιλιόμετρα) για επιτήρηση, ώστε να τους ειδοποιήσουν σε περίπτωση εμφάνισης αστυνομικών δυνάμεων ή επιστροφής των ενοίκων.
Για να εισέλθουν, επέλεγαν κυρίως την κεντρική είσοδο, είτε παραβιάζοντάς την είτε χρησιμοποιώντας αντικλείδι (passé partout) και αφού εισέρχονταν, ερευνούσαν μεθοδικά όλους τους χώρους, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικά αντικείμενα, (lap-top, φωτογραφικές μηχανές κλπ), διαβατήρια, καθώς και επώνυμα ενδύματα και αξεσουάρ.
Οι συλληφθέντες διέθεταν ιδιαίτερη ικανότητα στη διάρρηξη των κλειδαριών, εξασκούμενοι συνεχώς με κλειδαριές που προμηθεύονταν από το ελεύθερο εμπόριο.
Στην οργάνωση επίσης είχαν ενταχθεί και συνεργάζονταν άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις σε κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και ρολόγια, τα οποία εκτιμούσαν την αξία των κλοπιμαίων και στη συνέχεια τα διέθεταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η οργάνωση είχε διεθνικό χαρακτήρα και κατά καιρούς έμπειρα μέλη της μετέβαιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης με σκοπό την εκεί διάπραξη κλοπών.
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλοπιμαία αξίας άνω των 3.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 90.000 ευρώ (σε διάφορα νομίσματα), τέσσερα (4) πιστόλια, ένα (1) πιστόλι και ένα (1) υποπολυβόλο (τύπου replica), εννέα (9) πολυτελή αυτοκίνητα και μια (1) μοτοσυκλέτα.
Το οικονομικό όφελος από την εγκληματική τους δραστηριότητα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ
Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιασθεί εκατόν εβδομήντα τέσσερις (174) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών οικιών σε διάφορες περιοχές των Βορείων και Νοτίων προαστίων της Αττικής. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.