Άλλο ένα ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό, αμαυρώθηκε από επεισόδια και είχε ξανά ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου που δέχθηκε επίθεση με καρέκλα στο κεφάλι όπως επίσης τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ακόμη συναδέλφων.
Σαν να μη πέρασε μια μέρα από το προηγούμενο αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό που είχε γίνει ακριβώς πριν εννέα μήνες στο ίδιο γήπεδο. Έγραψα τότε ένα άρθρο με τίτλο «Πολιτική» βούληση απαιτείται, τα αστυνομικά μέτρα έπονται πιστεύοντας ότι είχε έρθει η ώρα για ένα νέο αθλητικό συμβόλαιο συν ευθύνης μεταξύ της Πολιτείας , Αθλητικών φορέων , αθλητών, αστυνομίας, συνδέσμων φιλάθλων, των συνδικαλιστικών φορέων ,όπως επίσης να υπάρξει πραγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών.
Δυστυχώς όμως έως σήμερα δεν έγινε σχεδόν τίποτα, παρά μόνο εξαγγελίες και λόγια ενώ η πολιτεία θα έπρεπε να έχει πάρει ως σημείο αναφοράς τα μέτρα που πήραν οι Άγγλοι και άλλαξαν την εικόνα των γηπέδων τους.
Ποια μέτρα πήρε η Αγγλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα;
Οποιοσδήποτε στα γήπεδα της Αγγλίας παραβιάζει με τη συμπεριφορά του τους κανονισμούς γνωρίζει ότι θα τιμωρηθεί.
Κάθε είσοδος είναι ειδικά εξοπλισμένη. Το μηχάνημα το οποίο υποδέχεται το εισιτήριο ανοίγει το τουρνικέ και μπλοκάρει αυτόματα όταν συμπληρωθεί ο προκαθορισμένος αριθμός εισιτηρίων.
Υπάρχει μια συγκεκριμένη θέση για κάθε θεατή που κάνει πιο εύκολο τον έλεγχο της ταυτοποίησης και τον εντοπισμό των θεατών.
Όποιος καταδικαστεί για αδίκημα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο μπορεί να λάβει από το δικαστήριο μια ποδοσφαιρική ποινή αποκλεισμού.
Αυτή η ποινή απαγορεύει στον δράστη να παρακολουθεί οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό παιχνίδι εντός ή εκτός έδρας για το ελάχιστο χρονικό διάστημα των τριών χρόνων. Η μη τήρηση αυτής της ποινής συνιστά από μόνη της ποινικό αδίκημα.
Οι δράστες τιμωρούνται κυρίως με κοινωνική εργασία, γιατί αποδείχθηκε ότι η φυλάκιση τους κάνει ακόμα χειρότερους. Η Αστυνομία ωστόσο έχει το δικαίωμα να συλλάβει οποιονδήποτε υποψιάζεται ότι έχει παραβατική συμπεριφορά ακόμα και 48 ώρες μετά από ένα παιχνίδι.
Η εισαγωγή των καμερών σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους είναι επίσης μεγάλη βοήθεια στην αντιμετώπιση της βίας, αφού οι φωτογραφίες με τους παραβάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν στοιχεία σε δικαστήριο και μπορούν επομένως να οδηγήσουν στην καταδίκη και μια τιμωρία απαγόρευσης από το ποδόσφαιρο.
Τα ακόλουθα είδη συμπεριφοράς έχουν γίνει ποινικό αδίκημα:
1.Η είσοδος στο στάδιο όταν είσαι μεθυσμένος ή έχεις μαζί σου αλκοόλ
2.Η κατοχή ενός πυροτεχνήματος, φωτοβολίδας ή άλλης πυροτεχνικής συσκευής
3.Η κατοχή αλκοόλ σε τρένα ή πούλμαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής για ένα ποδοσφαιρικό ματς
4.Η ρίψη οποιουδήποτε αντικειμένου μέσα ή γύρω από τον αγωνιστικό χώρο ή στις κερκίδες θεατών.
5.Η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο χωρίς νόμιμη δικαιολογία
6.Άσεμνα ή ρατσιστικά συνθήματα
7.Η εξαγορά εισιτηρίων
Έχουν θεσπίσει τη Football Banning Orders Authority η οποία κρατά το μητρώο όλων των τιμωρημένων ατόμων και συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές και όποτε αγγλική ομάδα παίζει στο εξωτερικό οι τιμωρημένοι φίλαθλοι παραδίδουν το διαβατήριό τους στην αστυνομία πέντε μέρες πριν από το.ματς.
Κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος έχει ένα πιστοποιητικό ασφαλείας γηπέδου που εκδίδεται από την τοπική αρχή. Σαν μέρος του πιστοποιητικού ασφαλείας, κάθε σύλλογος είναι υποχρεωμένος να έχει:
α.Έναν υπεύθυνο Ασφάλειας, που θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων.
β.Άνδρες ασφάλειας που είναι εκπαιδευμένοι σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο.
γ.Ένα μηχανογραφημένο σύστημα καταμέτρησης τουρνικέ που θα καταγράφει κάθε εισαγωγή θεατή σε κάθε τουρνικέ και αμέσως θα τον εγγράφει σε μια οθόνη στην αίθουσα ελέγχου του γηπέδου. Με αυτή τη μέθοδο, ο Υπεύθυνος Ασφάλειας μπορεί να δει κάθε στιγμή τον ακριβή αριθμό των θεατών σε κάθε περιοχή του γηπέδου.
δ..Ένας συναγερμός μπορεί να ακούγεται στην οθόνη όταν μια περιοχή φτάνει ένα ορισμένο ποσοστό της επιτρεπόμενης χωρητικότητας.
ε.Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κάμερες που καλύπτουν βασικούς χώρους του γηπέδου.
ζ.Μια αίθουσα ελέγχου στο στάδιο με συνδέσεις ραδιοφωνικής επικοινωνίας με τους ανώτερους άνδρες ασφάλειας και την αστυνομία, οθόνες CCTV, πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα διεύθυνσης και μια οθόνη προβολής συνδεδεμένη με το μηχανογραφημένο σύστημα καταμέτρησης τουρνικέ.
.Εάν η τοπική αρχή δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη με την αποτελεσματικότητα κάποιων από τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί να μειώσει την χωρητικότητα του σταδίου ή συγκεκριμένων περιοχών του γηπέδου αναλόγως.
.Οι ποδοσφαιρικές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους άνδρες ασφάλειας που χρησιμοποιείται από όλους τους συλλόγους των τεσσάρων πρώτων κατηγοριών.
Όλοι οι σύλλογοι πρέπει να ακολουθούν κάποιους σταθερούς κανόνες γηπέδου.
Ειδικά πόστερ υπάρχουν στις εισόδους και το εσωτερικό του γηπέδου. Οι κανόνες γηπέδου καθιστούν σαφές ότι με την είσοδο στο γήπεδο ο επισκέπτης αποδέχεται αυτούς τους κανονισμούς. .Οι κανονισμοί καθορίζουν τη λίστα των αντικειμένων που δεν πρέπει να εισέρχονται στο γήπεδο και δίνουν στους άνδρες ασφάλειας το δικαίωμα να ψάχνουν κάποιους ή όλους τους οπαδούς και να απομακρύνουν τους παραβάτες από το γήπεδο.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας έχει τη δύναμη μέσα από τους πειθαρχικούς της κανόνες να επιβάλλει κυρώσεις σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο που επιτρέπει τα παραπτώματα από τους οπαδούς του.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας πριν από την έναρξη κάθε σεζόν, έρχεται σε επαφή με την αστυνομία, για να σχεδιάσουν τις ημερομηνίες των αγώνων, για κάθε μέρα της ποδοσφαιρικής σεζόν με τέτοιον τρόπο ώστε να περιορίσει όσο είναι δυνατόν τη συνάντηση των οπαδών των αντιπάλων ομάδων.
.Η ασφάλεια στο γήπεδο είναι ευθύνη της διοίκησης της ομάδας. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να αποτρέψει το έγκλημα και να κρατήσει σε τάξη το κοινό.
Η αστυνομία παρακολουθεί τα παιχνίδια μετά από πρόσκληση της ομάδας που είναι γηπεδούχος. .Σύμφωνα με τους νόμους οι ομάδες πρέπει να πληρώσουν την αμοιβή των αστυνομικών που εργάζονται στο γήπεδο
Αυτά είναι τα σημαντικότερα μέτρα που πήρε η Βρετανική κυβέρνηση και από ότι αποδείχτηκε ήταν ο θεμέλιος λίθος στην προσπάθεια να ελαττωθεί η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Μεγάλης Βρετανίας .
Η Βρετανία λοιπόν όπως και οι περισσότερες χώρες έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα επεισόδια εντός των γηπέδων, ενώ αντίθετα, στην χώρα μας η κατάσταση παραμένει γενικώς εκτός ελέγχου. και δεν βλέπω να υπάρχει βούληση για να αλλάξει κάτι.
Οι ζωές των αστυνομικών,των αθλητών και των φιλάθλων είναι σε κίνδυνο και επιτέλους η πολιτεία πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για να μην θρηνήσουμε νεκρούς.
Υ.Γ. Περαστικά στο συνάδελφο που τραυματίστηκε στο γήπεδο.
Δημήτριος Καραγιαννόπουλος
Μέλος Δ.Σ. Ε.ΑΣ.Υ.Α
Αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ