Αθωώθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Γιώργος Εμερτζίδης, ο ένας από τους τρεις που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για άμεση συνέργεια στη δολοφονία των δυο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ τον Μάρτιο του 2011 στου Ρέντη.
Αντίθετα, με τον Εμερτζίδη ο οποίος καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο επέβαλλε στους άλλους δυο κατηγορουμένους Ιωάννη Σαββίδη και Ανδρέα Ποφίδη δις ισόβια κι 66 έτη κάθειρξη καταδικάζοντας τους ως φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας των αστυνομικών. Οι υπόλοιποι 9 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 2-8 έτη φυλάκισης.
Θύελλα αντιδράσεων από τους συγγενείς των νεκρών αστυνομικών
Η αθώωση του Γιώργου Εμερτζίδη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και το ξέσπασμα των συγγενών των αδικοχαμένων παλικαριών.
“Ποια ελαφρυντικά τους αναγνωρίζετε; Σκότωσαν τα παιδιά μας. Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε και από πάνω;” κραύγαζαν οι χαροκαμένοι συγγενείς.
Την οργή της εισαγγελέως της έδρας προκάλεσε το αίτημα των συνηγόρων για αναγνώριση ελαφρυντικών των κατηγορουμένων. Όπως χαρακτηριστικά είπε “είναι προσβολή στην μνήμη των νεκρών να τους χορηγηθούν ελαφρυντικά”.
Το χρονικό του μακελειού
Το μακελειό στου Ρέντη με τους δύο νεκρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και δύο σοβαρά τραυματίες συναδέλφους των θυμάτων είχε γίνει την 1η Μαρτίου 2011.
Είχε προηγηθεί ληστεία σε περίπτερο στο Μενίδι, ο ιδιοκτήτης του οποίου είχε τηλεφωνήσει στην Άμεση Δράση και είχε αναφέρει τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών.
Τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ , που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα το αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν, ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Άμεσης Δράσης, με αποτέλεσμα να σταλούν ενισχύσεις. Στον παράδρομο της Κηφισού, όμως, στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις άγνωστοι που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι κατά των αστυνομικών.
Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών πάνω στις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Οι δύο υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους. Δύο άλλοι αστυνομικοί από αυτούς που ακολουθούσαν τους μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ δέχτηκαν από μία σφαίρα στα κράνη χωρίς να τραυματιστούν, ενώ σε άλλους δύο οι σφαίρες σφηνώθηκαν στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Λίγη ώρα μετά το μακελειό εντοπίστηκε στο Μοσχάτο το αυτοκίνητο των δραστών.
Τα θύματα
Γ. Ευαγγελινέλης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του τον υποχρέωσε να αναζητήσει εργασία αμέσως μόλις τελείωσε το σχολείο. Αντί να δουλέψει στο εργοστάσιο ξυλείας στο οποίο ήταν συνιδιοκτήτης ο πατέρας του, προτίμησε να καταταγεί, τον Οκτώβριο του 2008, στην Ελληνική Αστυνομία. Οι φίλοι του έλεγαν ότι δεν κρατούσε τα χρήματα από τον μισθό του, αλλά τα έδινε για να συντηρήσει τη μητέρα και τη μικρότερη αδερφή του.
Γ. Σκυλογιάννης
Γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων και ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά ενός υπαλλήλου καθαριότητας του Δήμου Τρικάλων. Δούλευε από μικρός ως σερβιτόρος για να βοηθήσει την οικογένειά του. Στην EΛ. ΑΣ. κατετάγη το καλοκαίρι του 2009 και υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής. Έμενε σε ένα δυάρι με τη 19χρονη αδερφή του και την 20χρονη φίλη του.
Πηγή: enikos.gr