Ως γνωστόν για την απονομή της σύνταξης εκδίδεται σχετική ΠΡΑΞΗ του Γ.Λ.Κ, με την οποία καθορίζεται-καταλογίζεται το ποσό αυτής. Με το ξέσπασμα της κρίσης-χρεωκοπίας όμως, για τον περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών, επεβλήθησαν με διάφορους νόμους (4024/11,4051/12,4093/13) έκτακτες εισφορές-κρατήσεις επί των καταβαλλομένων συντάξεων, χωρίς όμως να θίγεται το ΤΕΛΙΚΟ ποσό που καταλογίσθηκε. Για παράδειγμα αν η σύνταξη του Α/ΓΕΣ είναι 2721,82 ευρώ, μετά τις εν λόγω κρατήσεις το ποσό που καταβάλλεται είναι 1421,94 ευρώ. Οι εν λόγω εισφορές-κρατήσεις δεν μπορούσε να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και κατά συνέπεια κάποια στιγμή θα έπρεπε η σύνταξη να επανέλθει στα ΑΡΧΙΚΑ επίπεδα. Άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων (ΣτΕ-Ε.Σ.).
Όμως με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) προβλέπεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Δηλαδή προβλέπεται η έκδοση ΝΕΑΣ ΠΡΑΞΗΣ που θα απονέμει-καταλογίζει πολύ μικρότερο ποσό σύνταξης. Στην ουσία προβλέπει ΟΡΙΣΤΙΚΟ ψαλίδισμα. Τονίζεται ότι η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης, που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά), θα σταλεί με πράξη και θα συνεχίσει να πληρώνεται έως το τέλος του 2018. Όμως με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 οι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν ταβάνι το μείον 18%. Δηλαδή, στο παράδειγμά μας, το ποσό περικοπής μπορεί να φθάσει στα 489,93 ευρώ υπολογιζόμενο επί των μεικτών αποδοχών ή στα 255,94 ευρώ επί των καθαρών αποδοχών.
Ο επανυπολογισμός των συντάξεων, που έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί, θα ρίξει φως στις περικοπές που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ισχύσουν από 1/1/2019, δηλαδή από τη σύνταξη που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2018. Με βάση τον Ν. 4387/2016 αλλά και το Μνημόνιο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταγράψει με σαφή τρόπο στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων την προσωπική διαφορά που θα περικόψει. Αρχικά, με βάση το Μνημόνιο ο επανυπολογισμός ήταν να γίνει έως τις 30/9/2017. Στη συνέχεια η κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση έως τις 31/12/2017.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν κοινοποιηθεί οι ΠΡΑΞΕΙΣ των νέων συντάξεων. Προφανώς η Κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει το κόψιμο που έρχεται και να αποφύγει την (εκλογική) αγανάκτηση των συνταξιούχων. Το σοβαρότερο όμως είναι, ότι στερεί από τον διοικούμενο το συνταγματικό ατομικό δικαίωμα της δικαστικής προστασίας. Το δικαίωμά του δηλαδή να προσβάλει τη νέα ΠΡΑΞΗ με την περικοπή (κόψιμο) των συντάξεων ενώπιον των Δικαστηρίων. Και έτσι κερδίζει χρόνο. Συνιστά όμως η παράλειψη αυτή «μη χρηστή διοίκηση» ή αλλιώς «διοικητική αλητεία».
Ήδη με την 1/2018 απόφασή του το «Μισθοδικείο» έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τον επανυπολογισμό, το πλαφόν και τις μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών. Επίσης το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις που αφορούν τον ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση γνωρίζει ως σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο να καταπέσει ο νόμος Κατρούγκαλου (η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει γνωμοδοτήσει ήδη υπέρ της αντισυνταγματικότητας) και κωλυσιεργεί με κάθε τρόπο. Άλλωστε με το Μνημόνιο ανέλαβε την υποχρέωση να μην «εφαρμόσει» (sic) τις δικαστικές αποφάσεις και να λάβει ισοδύναμα μέτρα. Οι εν λόγω ενέργειες-παραλείψεις τελικά συνιστούν κατάλυση του Κράτος Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε να «τρώμε» καθαρή έξοδο!
Το κείμενο αναρτήθηκε στη σελίδα στο fb του policenews.gr από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη*