Η τρομοκρατία που έχει λάβει παγκόσμιες και τραγικές διαστάσεις είναι μια μορφή ένοπλης, εγκληματικής παρέμβασης κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα με σκοπό την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων…
Στοχευμένες επιδιώξεις της αποτελούν η άσκηση της πίεσης σε κυβερνήσεις, η ανατροπή καθεστώτων, η απελευθέρωση κρατουμένων, ο έλεγχος περιοχών, η πρόκληση ενδιαφέροντος. Η υλοποίηση των παραπάνω επιχειρείται με δολοφονίες και απαγωγές επιφανών προσώπων, με τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών και μαζικό αφανισμό αμάχων πολιτών, με σύλληψη ομήρων.
Η τρομοκρατία αποτελεί ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πλέον επίκαιρα της εποχής μας λόγω της μαζικής και παγκοσμιοποιημένης διάστασης που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, αλλά και της εξέλιξης της τεχνολογίας, που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της κλίμακας και της ισχύος των τρομοκρατικών ενεργειών.
Βασικά χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας είναι η ανωνυμία και η μυστικότητα των μελών τους, όχι όμως και των οργανώσεών τους. Τα τρομοκρατικά πλήγματα (δολοφονίες, βομβιστικές ενέργειες, αεροπειρατείες, απαγωγές) γενικά προκαλούν πανικό και αποδιοργάνωση Τις περισσότερες φορές πλήττουν ακόμη και τους αθώους πολίτες.
Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ξενοφώντας έγραψε για την αποτελεσματικότητα του ψυχολογικού πολέμου εναντίον εχθρικών πληθυσμών. Ιστορικά τρομοκρατικές πράξεις αποδόθηκαν για πρώτη φορά στους Ρωμαίους αυτοκράτορες, Τιβέριο και Καλιγούλα, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την εξορία, τη δήμευση της περιουσίας και την εκτέλεση των πολιτικών τους αντιπάλων για να τους αποθαρρύνουν.
Στα αίτια της τρομοκρατίας αναφέρονται ο φανατισμός (πολιτικός, φυλετικός, εθνικός και θρησκευτικός), οι αδικίες που συντελούνται σε βάρος «μικρών» λαών και εθνοτήτων και τα χρονίως άλυτα προβλήματά τους, τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά προβλήματα των ανθρώπων, τα αυταρχικά, απολυταρχικά καθεστώτα, η έκπτωση των πολιτικών ιδεολογιών και των σύγχρονων πολιτικών συστημάτων και τέλος τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Εκτός όμως από τις άμεσες επιπτώσεις μιας τρομοκρατικής ενέργειας το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό δημιουργεί συναισθήματα φόβου. Έχει ως σκοπό να κρατά μια κοινωνία ως όμηρο µέσω του φόβου για µια επικείμενη καταστροφή ή βλάβη. Μετά από µια πράξη τρομοκρατίας, ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει τρόπους να ανταπεξέλθει απέναντι στο έντονο στρες ή στο τραύµα που του δημιουργείται. Συνήθως νιώθει αβοήθητος. Οι τροµοκρατικές πράξεις λαμβάνουν χώρα σε στιγμές που ο άνθρωπος είναι απροετοίμαστος, χωρίς να υπάρχει ένα εμφανές αίτιο που να τις προκαλεί. Στην προσπάθεια του να κατανοήσει και να αντέξει τις εξελίξεις, µια σειρά από συναισθήµατα µπορεί να τον καταβάλουν και να επηρεάσουν την ψυχολογική του ισορροπία.
Ασφαλώς και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις μεμονωμένες προσπάθειες ενός κράτους. Για αυτόν τον λόγο, με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα, η χώρα μας θα πρέπει να εστιάσει στα εξής:
α. Βελτίωση της εκπαίδευσης των Αρχών Ασφαλείας σε σχέση με το κομμάτι της τρομοκρατίας, μέσω κατάρτισης εξειδικευμένων προγραμμάτων και στενότερης συνεργασίας με τις αντίστοιχες αρχές του εξωτερικού.
β. Συμβολή στη δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων (αρχικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) ώστε οι πληροφορίες για την τρομοκρατία να είναι κοινά προσβάσιμες και να ανταλλάσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
γ. Αυστηρή εποπτεία και προσεκτική ταυτοποίηση των στοιχείων των προσφύγων/μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες εισόδου εξτρεμιστικών στοιχείων.
δ. Αύξηση της φύλαξης, με την βοήθεια και των Ιδιωτικών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α) σε σημεία που αν πληγούν δύναται να επιφέρουν μεγάλο οικονομικό κόστος σε τουρισμό και ναυτιλία (π.χ. αεροδρόμια και λιμάνι του Πειραιά, δημοφιλή νησιά, αρχαιολογικοί χώροι, κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι και σημεία διασκέδασης).
Σε όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν και οι Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, με πρωτοπόρο την Kolossos Security που έχει την τεχνογνωσία και την άρτια εκπαίδευση ώστε να διαφυλάξει το κύρος και την ασφάλεια των πελατών της. Καλέστε στο 210 8066500 – 210 2713395 – 210 5242437 για περισσότερες πληροφορίες.