Δεν συσχετίζουν οι Αρχές το επάγγελμα της άτυχης 32χρονης με την δολοφονία. Δύο τα βασικά σενάρια που εξετάζονται. Τα κίνητρα της άγριας δολοφονίας ήταν είτε προσωπικά είτε η ληστεία…
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη
Δύο βασικά σενάρια ακολουθούν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής για να φτάσουν στην εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας σε βάρος της άτυχης 32χρονης ελέγκτριας – εφοριακού που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών, στα Άνω Πατήσια, στην συμβολή των οδών Ηρακλείου και Τραλλέων.
Η άτυχη κοπέλα είχε πάει στο Νεκροταφείο όπως συνήθιζε για να αφήσει ένα λουλούδι στον τάφο ενός φίλου της που είχε χάσει τον περασμένο Μάιο την ζωή του σε εργατικό δυστύχημα. Σχέση αυτή την περίοδο δεν προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες να είχε, ενώ με τον πρώην σύντροφό της είχε χωρίσει πριν περίπου έναν χρόνο και όχι σε κλίμα έντασης.
Πρώτος την είδε ένας συγγενής θανόντος σε διπλανό μνήμα και κάλεσε σε βοήθεια έναν εργαζόμενο στο νεκροταφείο και τον ιερέα που έσπευσαν κοντά της την στιγμή που ξεψυχούσε… Ο ιερέας αναγνώρισε την κοπέλα, ήξερε σε ποιο μνήμα πήγαινε και προσκυνούσε και κάλεσε τον πατέρα του νεκρού φίλου της κοπέλας και τις Αρχές. Έτσι έγινε η ταυτοποίηση των στοιχείων της άτυχης κοπέλας που βρέθηκε 15 μέτρα από το μνήμα του φίλου της μέσα σε μία λίμνη αίματος, ενώ η τσάντα της έλειπε… Η σκηνή του εγκλήματος έδειχνε έντονη εικόνα προηγηθείσας πάλης και απέλπιδα προσπάθεια του θύματος να τρέξει για να σωθεί.
Κατά τη νεκροψία-νεκροτομή ο ιατροδικαστής μέτρησε συνολικά 14 μαχαιριές σε πλάτη, θώρακα, αμυντικά τραύματα στο χέρι και ειδικά στην παλάμη καθώς φαίνεται προσπάθησε να συγκρατήσει από την λάμα το μαχαίρι του δράστη.
Η 32χρονη πραγματικά πάλεψε για την ζωή της, ενώ είχε και ένα τραύμα στο πρόσωπο, δύο χαρακιές που τέμνονται αλλά έχουν ακανόνιστο σχήμα και δίνουν την εντύπωση γράμματος, δίχως όμως να φανερώνουν πρόθεση να σχηματίσει ο δράστης το συγκεκριμένο γράμμα και δικαιολογούνται ως σχήμα από την πάλη. Ακριβώς επειδή είναι ακανόνιστο το σχήμα τους λοιπόν δεν μπορεί η Αστυνομία να το εκλάβει ως στοιχείο.
Η άτυχη κοπέλα ήταν ελέγκτρια εφοριακός στον Πειραιά, όμως σύμφωνα με τις Αρχές, αναλάμβανε απλές υποθέσεις και δεν συσχετίζει η Αστυνομία, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, τις έρευνες με το επάγγελμά της.
Αυτό που έχουν ως δεδομένο οι Αρχές είναι ότι λείπει από την σκηνή του εγκλήματος η τσάντα με τα προσωπικά της αντικείμενα και το πορτοφόλι της, ένδειξη ότι το κίνητρο μπορεί να είναι η ληστεία, ωστόσο οι πολλές μαχαιριές υποδηλώνουν και προσωπικό κίνητρο, για το οποίο μέχρι στιγμής όμως οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να το συνδέσουν με κάποιο πρόσωπο.
Αν μάλιστα είναι προσωπικό το κίνητρο εξηγείται γιατί το έγκλημα έγινε στο νεκροταφείο, αφού πιθανόν ο δράστης γνώριζε τις συνήθειές της, την είχε παρακολουθήσει και ήξερε πού να τη βρει…
Μοιραία λοιπόν οι έρευνες της Αστυνομίας στρέφονται στον κύκλο της άτυχης κοπέλας μήπως μπορέσουν να ανακαλύψουν κίνητρο και δράστη, αν και δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να είχε προηγούμενα με κανένα. Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη ψυχολογικά τόσο από τον χωρισμό της όσο και από τον θάνατο του καλύτερού της φίλου και όλα αυτά την είχα πλημμυρίσει με θλίψη. Ήταν ένα κορίτσι που πάλευε κυριολεκτικά για να βοηθήσει την μάνα της και τα τρία της αδέλφια…
Σημειώνεται ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε το θύμα δεν είχαν όλα μεγάλο βάθος πλην τεσσάρων που θεωρούνται και τα μοιραία σε πλάτη και θώρακα και αυτό έκανε ορισμένους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι ο δράστης θα μπορούσε να είναι γυναίκα με περιορισμένη μυϊκή δύναμη, ωστόσο το πόρισμα του ιατροδικαστή κάνει λόγο και για μαχαίρι με μικρή λάμα και αυτό από μόνο του δικαιολογεί το όχι μεγάλο βάθος στην πλειονότητα των τραυμάτων.
Το μένος που ασκήθηκε όμως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί είτε από προσωπικό κίνητρο είτε από ένα άτομο που ακόμα και αν είχε κίνητρο τη ληστεία, είχε πραγματικά διαταραγμένο ψυχισμό…