Σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Δεκέλειας στο Τατόι, παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολεμικής Αεροπορίας, για πρώτη φορά έγινε επίδειξη των μη στελεχωμένων αεροσκαφών (drones) της ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που θα ριχτούν στη μάχη της εποπτείας από αέρος συνόρων, μεγάλων οδικών δικτύων, πυρκαγιών και ανεύρεσης ατόμων.
Η ΕΛ.ΑΣ., έχει ήδη στα χέρια της 6 μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones), από τα οποία τα 3 είναι τύπου spylite και τα άλλα 3 τύπου Thunder B. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει ήδη 3 μη στελεχωμένα αεροσκάφη UAS – EOS.
Τα ιπτάμενα “υπερ-μάτια” της ΕΛ.ΑΣ. θα εντοπίζουν έκνομες ενέργειες ή θα καταδιώκουν έπειτα από αυτές. Το ίδιο θα κάνουν και οι ηλεκτρονικοί πυροσβέστες εντοπίζοντας έγκαιρα εστίες φωτιάς προκειμένου να ειδοποιήσουν τους επίγειους συναδέλφους τους για την κατάσβεσή τους. Μιλάμε για drones που έχουν την δυνατότητα να πετούν έως 150 χλμ. μακριά από την βάση τους και σε ύψος έως 20 χιλιάδες πόδια με αυτονομία έως 24 ώρες. Ακούραστα, “φθηνά” σε κόστος χρήσης και με εικόνα με πραγματικό χρόνο.
Tα μη στελεχωμένα αεροσκάφη ανήκουν στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων ενώ μετά την πλήρη εκπαίδευση του προσωπικού και την επεξεργασία του κανονισμού λειτουργίας θα χρησιμοποιηθούν άμεσα το επόμενο διάστημα. Σε πρώτη φάση, η νέα Υπηρεσία θα συνδράμει στο έργο της Τροχαίας με την συλλογή πληροφοριών μέσω λήψης φωτογραφιών και βίντεο, αλλά και μετάδοσής τους σε πραγματικό χρόνο σε Εθνικές οδούς, ενώ η Πυροσβεστική υπηρεσία θα ρίξει άμεσα τα UAS – EOS στην μάχη κατά των πυρκαγιών.
Σε επόμενο στάδιο, τα drones θα μπουν σε πιο εξειδικευμένες επιχειρησιακές αποστολές της Αντιτρομοκρατικής, των ΕΚΑΜ και της Δίωξης ναρκωτικών, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα άγρυπνο μάτι σε κάθε τι παραβατικό σε όσο δύσκολη και δύσβατη περιοχή θα βρίσκεται αυτό. Και όλα αυτά, με μειωμένο έως και μηδενικό ρίσκο για απώλειες ανθρώπινων ζωών σε ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις, εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων αλλά και πολύ χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης.
Η ομάδα χειριστών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος με τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο αστυνόμος Α’ Δημήτριος Γκριτζάπης, υπεύθυνος των μη στελεχωμένων αεροσκαφών, περιγράφει πώς ξεκινά μια πτήση των υπερόπλων της ΕΛ.ΑΣ.: «Για κάθε πτήση χρησιμοποιούνται απαραίτητα 2 έως 3 άτομα. Για τον χειρισμό χρειάζεται ένα άτομο, ενώ ένα ακόμα για το τεχνικό κομμάτι της πτήσης. Επικουρικά και ανάλογα της βαρύτητας της αποστολής, χρειάζεται και ένα τρίτο άτομο. Γίνεται ένας γενικός έλεγχος των μηχανημάτων, ο χειριστής τσεκάρει το λογισμικό, ο τεχνικός το αεροσκάφος και οι δύο μαζί ελέγχουν το check list. 15 με 20 λεπτά μετά και αφού η μηχανή φτάσει στο 100% της πτητικής της ικανότητας, το αεροσκάφος είναι έτοιμο να απογειωθεί». Στο κινητό κέντρο ελέγχου έρχεται η πραγματική εικόνα από το αεροσκάφος, η οποία μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε, είτε στο αρχηγείο είτε σε κάποιον άλλον σταθμό ελέγχου, μέσω streaming και με τη βοήθεια 3G, 4G ή ακόμα και δορυφορικά.
Ο σταθμός υποδοχής μπορεί να δώσει εικόνα σε real time στο κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου οι επικεφαλής να μπορούν να συντονίσουν μια κατάσβεση πυρκαγιάς ή οτιδήποτε σχετίζεται με θέματα ασφαλείας.
Τα drones είναι ισραηλινής προέλευσης από την Βlue Βird Αerosystem. Το αεροσκάφος έχει κάμερες με εξειδικευμένους αισθητήρες για κάθε περίπτωση, όπως ημέρας, νυχτός και φωτογραμμετρίας, ο οποίος χρησιμοποιείται πάρα πολύ γιατί δίνει τρισδιάστατα μοντέλα, όπως γίνεται ακριβώς και σε πολύ καλύτερη ανάλυση από αυτή που δίνει το google maps στους χάρτες του Διαδικτύου. «Έχει κάμερα, η οποία μπορεί τη νύχτα, για παράδειγμα, σε μια πτήση πρόληψης πυρκαγιάς να δει την πραγματική εστία και άνθρωπο εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας από πολύ μεγάλο ύψος», περιγράφει ο κ. Γκριτζάπης. Το κόστος της κάμερας σε κάθε μη στελεχωμένο αεροσκάφος κόστισε 100 χιλιάδες ευρώ.
Τα drones δύσκολα πέφτουν και ακόμη πιο δύσκολα… χάνονται. Οταν το σήμα επαφής χαθεί από κάποιο ορεινό όγκο ή καιρικές συνθήκες, το drone παίρνει την «πρωτοβουλία» να ανέβει σε συγκεκριμένο ύψος, να επιστρέψει στο σημείο απογείωσης και εκεί ύστερα από 2-3 κύκλους να προσγειωθεί με ασφάλεια, ανοίγοντας «μόνο» του το αλεξίπτωτο.
Τεχνικά χαρακτηριστικά των μη στελεχωμένων αεροσκαφών (drones)