Ολοένα και περισσότερες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «μπίζνα» παράνομης «ελληνοποίησης» που είχε στήσει κύκλωμα, το οποίο οποίο δρούσε για πάνω από μια 10ετία.
Οι Αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν την οργάνωση και να συλλάβουν συνολικά 25 άτομα συνολικά, ηλικίας από 27 έως 65 ετών, εκ των οποίων οι 6 είναι αλλοδαποί (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες) οι 8 είναι Έλληνες και οι 10 Ελληνίδες, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και 47χρονος, ο οποίος είναι φυλακισμένος.
Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι δύο συμβολαιογράφοι, ένας 65χρονος δικηγόρος, ένας 51χρονος αστυνομικός, που υπηρετεί στο ΑΤ Κυψέλης και τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι της Περιφέρειας Αττικής, όπως διευκρινίστηκε από την αστυνομία.
«Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών διακριβώθηκε ότι η μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση αφορούσε ειδικότερα στην παραπλάνηση των Αρχών για την έκδοση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες άδειων διαμονής και εργασίας, με τη χρήση εικονικών συμφώνων συμβίωσης, πολιτικών γάμων και ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας εξώγαμων παιδιών Ελληνίδων μητέρων», τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη σημερινή παρουσίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεση. Επίσης, επισήμανε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προχωρούσαν στην παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών, λειτουργώντας μεθοδευμένα και με διακριτούς προκαθορισμένους ρόλους, ενώ αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα oποία κυμαίνονταν από 6.000 έως 7.000 ευρώ για κάθε περίπτωση.
Κατασχέσαμε 213.000 ευρώ και τουλάχιστον 150 εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες περιπτώσεις νομιμοποίησης, ενώ εξετάζουμε άλλες 210 περιπτώσεις ψευδούς αναγνώρισης πατρότητας εξώγαμων παιδιών Ελληνίδων μητέρων».
Πως δρούσε η οργάνωση
Επικεφαλής του κυκλώματος ήταν ένας Ουκρανός, που διατηρούσε γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών στο Μεταξουργείο, ενώ άμεση συνεργάτιδά του ήταν μια ομοεθνής του. Η μεθοδολογία δράσης του κυκλώματος, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ήταν η εξής:
Αρχικά ένας 34χρονος αλλοδαπός, υπάλληλος του γραφείου στο Μεταξουργείο, εντόπιζε αλλοδαπές σε χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης ή που βρίσκονταν ήδη παράνομα στην Ελλάδα και ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν άδεια διαμονής. Στη συνέχεια, με τη συνεργασία των υπολοίπων μελών της οργάνωσης, αναζητούσαν από τον κοινωνικό τους περίγυρο άγαμους ή διαζευγμένους Έλληνες, συνήθως άστεγους ή εξαρτημένα άτομα, που θα έπρεπε να προσεγγίζουν, από πλευράς ηλικίας, τις υποψήφιες προς «νομιμοποίηση» αλλοδαπές, ώστε να μην προκληθούν υποψίες.
Τα μέλη του κυκλώματος εκμεταλλευόμενα τη δεινή οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων ατόμων, τα έπειθαν να εμφανιστούν ως «συμβιούντες» με αλλοδαπές, αντί λίγων χρημάτων. Παράλληλα, τους έλεγαν ότι είναι πρόσκαιρη η όλη διαδικασία, η οποία περιοριζόταν στο απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση της άδειας διαμονής.
Στη συνέχεια, τα μέλη της οργάνωσης έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία των «γαμπρών», τους καθοδηγούσαν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης -και να τους το προσκομίσουν- με το οποίο βεβαιωνόταν ότι είναι άγαμοι, φωτοτυπία της ταυτότητάς τους και βεβαίωση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Έπειτα, έγραφαν υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες δήλωναν ότι συμβιούν με αλλοδαπές. Για την θεώρηση του γνησίου της υπογραφής απευθύνονταν στον 51χρονο αστυνομικό, του ΑΤ Κυψέλης, ο οποίος προέβαινε σε θεωρήσεις του γνησίου της υπογραφής, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του εκάστοτε υπογράφοντα, έναντι μικρής χρηματικής αμοιβής.
Τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας στην κατοχή τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, απευθύνονταν σε συμβολαιογράφους για τη σύνταξη συμφώνου συμβίωσης, στο οποίο βεβαιωνόταν το εικονικό των καταστάσεων, χωρίς ουδέποτε οι συμβαλλόμενοι να εμφανίζονται αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου, ενώ για λόγους προφύλαξης, στο σύμφωνο αναγράφονταν εικονικές διευθύνσεις κατοικίας.
Ταυτόχρονα, δικηγόροι με τους οποίους συνεργαζόταν η οργάνωση, έναντι οικονομικού οφέλους, εμφανίζονταν στην αρμόδια υπηρεσία ως «πληρεξούσιοι» του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού και υπέβαλαν αίτηση για την χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής, με την οποία δινόταν στον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης στην Ελλάδα, για ένα χρόνο, με δικαίωμα ανανέωσης.
Κατόπιν, τα μέλη του κυκλώματος απευθύνονταν στους (συλληφθέντες) υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής διεκπεραίωναν πολύ γρήγορα την όλη διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδειας διαμονής.
Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης, αναζητούσαν τρόπο να δραστηριοποιηθούν και σε νομιμοποιήσεις αλλοδαπών με εικονικούς γάμους και ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών μητέρων.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε για την πλήρη αποδόμηση του κυκλώματος, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 26 έρευνες σε σπίτια και γραφεία και κατασχέθηκαν συνολικά 213.000 ευρώ.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της μαστροπείας καθώς και για παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.
Aναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. από τη σημερινή παρουσίαση
Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:
« Καλημέρα σας
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής συνεχίζοντας αδιάκοπα τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος κατάφερε να εξαρθρώσει πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που συστηματικά προέβαινε σε παράνομες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών κυρίως γυναικών, που προέρχονται από πρώην ανατολικές χώρες.
Από την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διακριβώθηκε ότι η μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση αφορούσε ειδικότερα στην παραπλάνηση των Αρχών για την έκδοση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες άδειων διαμονής και εργασίας, με τη χρήση εικονικών συμφώνων συμβίωσης, πολιτικών γάμων και ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας εξώγαμων τέκνων ελληνίδων μητέρων.
Μέσα από τα διαφορετικά αυτά επίπεδα της παράνομης δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προχωρούσαν στην παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών, λειτουργώντας μεθοδευμένα και με διακριτούς προκαθορισμένους ρόλους, ενώ αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα o ποία κυμαίνονταν από 6.000 έως 7.000 ευρώ για κάθε περίπτωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατασχέσαμε 213.000 ευρώ και τουλάχιστον 150 εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες περιπτώσεις νομιμοποίησης, ενώ εξετάζουμε άλλες 210 περιπτώσεις ψευδούς αναγνώρισης πατρότητας εξώγαμων τέκνων ελληνίδων μητέρων.
Για την αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συλλάβαμε 25 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 συμβολαιογράφους, δικηγόρο, 3 υπάλληλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αστυνομικό που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής.
Παράλληλα οι έρευνες που διενεργήσαμε σε οικίες και γραφεία ξεπέρασαν τις 26, με σημαντικά ευρήματα που πιστοποιούν τα επιμέρους στάδια της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης και παράλληλα αποτελούν πεδίο περαιτέρω αξιολόγησης και αξιοποίησης, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής δραστηριότητας του δικτύου.
Επίσης σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, που χειρίστηκαν οι Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έχουμε ως απολογισμό την κατάσχεση πάνω από 45 κιλών κάνναβης και 5 κιλών κοκαΐνης καθώς και τη σύλληψη 11 ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές.
Επιπλέον, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων κατάφερε χθες να εντοπίσει και να συλλάβει ημεδαπό ο οποίος, το τελευταίο εξάμηνο, ενέχεται σε 6 τουλάχιστον περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων κοριτσιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, προσποιούμενος πολλές φορές τον αστυνομικό.
Ο συγκεκριμένος δράστης στο παρελθόν ήταν έγκλειστος σε σωφρονιστικά καταστήματα για βιασμό και ληστείες και εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του και σε άλλες συναφείς πράξεις.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που χειρίστηκαν τις παραπάνω υποθέσεις αλλά και όλες τις Υπηρεσίες μας για τον καθημερινό τους αγώνα ενάντια στο κοινό και οργανωμένο έγκλημα.
Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε καθημερινά για να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα το περιβάλλον ασφάλειας στη χώρα μας, προς όφελος της Πολιτείας και του κοινωνικού συνόλου.
Ενδεικτικά τον Μάρτιο του 2017: εξιχνιάσαμε 3 ανθρωποκτονίες και 1 απόπειρα ενώ συλλάβαμε δύο δράστες και ταυτοποιήσαμε άλλους 4 για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
Επίσης εξιχνιάσαμε 89 περιπτώσεις ληστειών και συλλάβαμε 66 δράστες, στις κλοπές εξιχνιάσαμε 81 υποθέσεις διακεκριμένων και 60 κοινών κλοπών και συλλάβαμε συνολικά 18 δράστες.
Ο συνολικός απολογισμός του μηνά αφορά σε 679 εξιχνιάσεις, 223 συλλήψεις και 6 ταυτοποιήσεις, για τα οποία θα σας δώσουμε αναλυτικό πίνακα.
Σας ευχαριστώ.»
Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:
Ως προς την υπόθεση παράνομων νομιμοποιήσεων:
Όπως σας προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώσαμε πολυμελή εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στην εξασφάλιση των τυπικών προϋποθέσεων, με σκοπό τη νομιμοποίηση στην χωρά μας αλλοδαπών γυναικών, προερχόμενες κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με άδειες διαμονής που εκδίδονταν κατόπιν εικονικών συμφώνων συμβίωσης, πολιτικών γάμων καθώς και ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών γυναικών.
Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, με τη συνδρομή αστυνομικών και άλλων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, συνελήφθησαν στην Αττική, (25) μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 27 έως 65 ετών και συγκεκριμένα (3) αλλοδαποί και (8) ημεδαποί άντρες, (3) αλλοδαπές και (10) ημεδαπές γυναίκες μεταξύ των οποίων, (2) συμβολαιογράφοι, 65χρονος δικηγόρος, (3) υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και 51χρονος αστυνομικός, ενώ μέλος της οργάνωσης είναι και 47χρονος ημεδαπός έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.
Διευκρινίζεται ότι, αναφορικά με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, δεν πρόκειται για υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής, όπως εκ παραδρομής έχει γραφεί σε διάφορα Μέσα, καθώς δεν διαθέτει Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης αλλά ούτε και κάποια σχετική αρμοδιότητα.
Σε βάρος των ανωτέρω συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της μαστροπείας καθώς και για παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.
Επιπλέον συνελήφθησαν τέσσερις (4) αλλοδαπές γυναίκες ηλικίας από 25 έως 58 ετών, για παραβίαση σφραγίδων Αρχής, ενώ παράλληλα αναζητούνται ακόμη (3) μέλη της οργάνωσης.
Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, ενώ αξιοποιήθηκαν και ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα.
Πιο αναλυτικά, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας δομημένη και διαρκή δράση και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, για χρονικό διάστημα ενός έτος περίπου, δραστηριοποιούνταν στην εξασφάλιση των τυπικών προϋποθέσεων για τη νομιμοποίηση στη χώρα μας αλλοδαπών προερχομένων από τρίτες χώρες, (κατά βάση γυναικών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης), με άδειες διαμονής και άδειες εργασίας πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας αμοιβή από 6.000 έως 7.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Αναλυτικότερα, ως προς την δομή και τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης:
Αρχικά 34χρονος αλλοδαπός μέλος της οργάνωσης, υπάλληλος γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών στην Αθήνα, εντόπιζε αλλοδαπές στο εξωτερικό ή ήδη ευρισκόμενες παράνομα στη χώρα, που ενδιαφερόντουσαν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια με τη συνεργασία των υπολοίπων μελών της οργάνωσης αναζητούσαν από τον κοινωνικό τους περίγυρο άγαμους, ή διαζευγμένους ημεδαπούς (συνήθως άστεγους ή εξαρτημένα άτομα) οι οποίοι θα έπρεπε να προσεγγίζουν ηλικιακά τις υποψήφιες προς «νομιμοποίηση» αλλοδαπές, και εκμεταλλευόμενοι τη δεινή συνήθως οικονομική τους κατάσταση, αντλούσαν τη συναίνεσή τους ώστε να εμφανιστούν ως «συμβιούντες» με αλλοδαπές, αντί χαμηλού οικονομικού τιμήματος.
Ταυτόχρονα τους παρείχαν διαβεβαίωση για τον εντελώς πρόσκαιρο χαρακτήρα της όλης διαδικασίας, η οποία περιοριζόταν στο απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση της άδειας διαμονής.
Ακολούθως τα μέλη της οργάνωσης έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του εκάστοτε ημεδαπού, τον καθοδηγούσαν να εφοδιαστεί και να του προσκομίσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στο οποίο βεβαιωνόταν ότι είναι άγαμος, φωτοτυπία της ταυτότητάς του και βεβαίωση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και στη συνέχεια συνέτασσαν υπεύθυνες δηλώσεις για τους υποτιθέμενα «συμβιούντες», στις οποίες δήλωναν ότι συμβιούν. Για την θεώρηση του γνησίου της υπογραφής απευθύνονταν στον 51χρονο αστυνομικό που προέβαινε σε θεωρήσεις του γνησίου της υπογραφής χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του εκάστοτε υπογράφοντα, έναντι μικρής χρηματικής αμοιβής.
Έχοντας στην κατοχή τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα μέλη της οργάνωσης απευθύνονταν σε συμβολαιογράφους για τη σύνταξη συμφώνου συμβίωσης, στο οποίο βεβαιωνόταν το εικονικό των καταστάσεων, χωρίς ουδέποτε οι συμβαλλόμενοι, να εμφανίζονται αυτοπροσώπως ή δια πληρεξουσίου, ενώ για λόγους προφύλαξης στο σύμφωνο αναγράφονταν εικονικές διευθύνσεις κατοικίας.
Στο στάδιο αυτό τα μέλη της οργάνωσης συνόδευαν των συναινούντα ημεδαπό στο ληξιαρχείο του υποτιθέμενου τόπου κατοικίας, όπου με την κατάθεση του αντιγράφου του σύμφωνου συμβίωσης, λάμβαναν πιστοποιητικό με τα στοιχεία αμφοτέρων των εικονικά «συμβιούντων», προτρέποντας τον ημεδαπό να μην το καταθέσει στην οικογενειακή του μερίδα, επικαλούμενοι τον προσωρινό χαρακτήρα της διαδικασίας.
Στη συνέχεια δικηγόροι, με τους οποίους συνεργαζόταν η οργάνωση, έναντι ανάλογου οικονομικού οφέλους, εμφανίζονταν στην αρμόδια Υπηρεσία ως «πληρεξούσιοι» του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού και υπέβαλαν αίτηση για την χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής, με την οποία δινόταν στον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης στην χώρα μας, για ένα έτος, με δικαίωμα ανανέωσης.
Ακολούθως τα μέλη τις οργάνωσης απευθύνονταν στους συλληφθέντες υπάλληλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής έσπευδαν να διεκπεραιώσουν τάχιστα την όλη διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδειας διαμονής.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση τα μέλη της οργάνωσης, αναζητούσαν τρόπο να δραστηριοποιηθούν και σε νομιμοποιήσεις αλλοδαπών με εικονικούς γάμους και ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών μητέρων.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε για την πλήρη αποδόμηση του δικτύου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά (26) έρευνες σε σπίτια και γραφεία και κατασχέθηκαν συνολικά 213.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν (150) περιπτώσεις εικονικών συμφώνων συμβίωσης ενώ ερευνάται η δράση της οργάνωσης σε (210) τουλάχιστον περιπτώσεις, νομιμοποίησης αλλοδαπών, τρίτων χωρών, με ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών μητέρων.
Αναφορικά με τις υποθέσεις ναρκωτικών:
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκαν δύο (2) πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση κάνναβης, κοκαίνης και ηρωίνης στην εγχώρια παράνομη αγορά ναρκωτικών ενώ σε ακόμη μία υπόθεση, συνελήφθη αλλοδαπός για κατοχή και διάθεση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, πρωινές ώρες της 29 Μαρτίου 2017, σε περιοχές της Εύβοιας, συνελήφθησαν (3) αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 30, 30 και 32 ετών, 38χρονος ημεδαπός και 30χρονη και 42χρονη, ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και –κατά περίπτωση- παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.
Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επίσης 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, διευθύνων την εγκληματική οργάνωση, (2) αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 30 και 43 ετών, 46χρονος ημεδαπός και ακόμη (15) άτομα, που αναζητούνται.
Πιο αναλυτικά, ο 30χρονος μη συλληφθείς υπήκοος Αλβανίας, δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης, προκειμένου να αποθηκευτούν στους κατάλληλους χώρους απόκρυψης ναρκωτικών (καβάτζες) και εν συνεχεία να διακινηθούν σε διάφορους άλλους διακινητές στις ευρύτερες περιοχές της Αττικής και της Ευβοίας.
Την περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών αναλάμβαναν ο 32χρονος και ο 30χρονος, ενώ υπεύθυνοι για την αποθήκευση σε «καβάτζες» σε περιοχή της Εύβοιας και την εν συνεχεία διακίνηση αυτών ήταν οι (3) ημεδαποί συλληφθέντες. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης κατείχαν επίσης διακριτούς ρόλους που συνίσταντο στην εύρεση, προμήθεια και διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες της 29 Μαρτίου 2017 σε οικίες των συλληφθέντων συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-
πάνω από (12) κιλά ακατέργαστης κάνναβης,
-
(215) γραμμάρια κοκαΐνης
-
(4) τσιγάρα με ακατέργαστη κάνναβη (τζιβάνες) βάρους -4- γραμμαρίων
-
(2.615) ευρώ, (2.700) ΛΕΚ Αλβανίας, (5) δολάρια Αυστραλίας και (1.720) Λίρες Αγγλίας
-
πιστόλι, αεροβόλο πιστόλι και φυσίγγια
-
(17) σακουλάκια φαρμακευτικού σκευάσματος, για νόθευση κοκαΐνης
-
(6) ζυγαριές ακριβείας
-
(2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
-
(15) συσκευές κινητής τηλεφωνίας
-
(3) σπρέι πιπεριού
-
(2) συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης
-
Πλήθος νάιλον σακούλες για την συσκευασία ακατέργαστης κάνναβης
-
θερμοσυγκολητής κατάλληλος για τυποποίηση συσκευασιών
-
Κλειδιά οικιών και ιδιόχειρες σημειώσεις αγοραπωλησιών ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.
Σημειώνεται ότι από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, στο πλαίσιο διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης, έχουν σχηματισθεί ακόμη (3) δικογραφίες, έχουν συλληφθεί (20) άτομα και έχει κατασχεθεί συνολικά πάνω από (28) κιλά κοκαΐνη και πάνω από (300) κιλά ακατέργαστη κάνναβη. Επίσης το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου έχει χειρισθεί υπόθεση , για την οποία συνελήφθησαν (2) άτομα και κατασχέθηκαν πάνω από (7) κιλά κάνναβη.
Στη δεύτερη περίπτωση, πρωινές ώρες της 30 Μαρτίου 2017, σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν (4) υπήκοοι Αλβανίας, (3 άνδρες – 1 γυναίκα), ηλικίας 30, 31, 50 και 55 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και –κατά περίπτωση- παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί αλλοδαπών.
Συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεως χώρων και ατόμων, δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων ( profiling ) και χρήσης ειδικών ανακριτικών τεχνικών , προέκυψε η εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση του 31χρονου υπηκόου Αλβανίας, ως αρχηγικού μέλους καθώς και των υπόλοιπων συλληφθέντων, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την αποθήκευση, φύλαξη και διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Στις έρευνες που ακολούθησαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-
πάνω από (32) κιλά κάνναβη
-
περίπου (28) γραμμάρια κοκαΐνη
-
φιαλίδιο με άγνωστη υγρή ουσία
-
(5.845) ευρώ και 350 δολάρια Η.Π.Α.
-
(2) αυτοκίνητα, (3) ζυγαριές ακριβείας και (3) κινητά τηλέφωνα
Επιπρόσθετα, ο 31χρονος υπήκοος Αλβανίας κατηγορείται για υπόθεση βιασμού που έλαβε χώρα την 29 Μαρτίου 2017.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Στην τρίτη περίπτωση, συνελήφθη χθες (30/03/2017) στην Αθήνα, 25χρονος υπήκοος Αλβανίας για κατοχή και διάθεση κοκαΐνης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών και δημιουργίας ατομικού «προφίλ» (profiling) ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση του 25χρονου.
Βραδινές ώρες χθες (30 Μαρτίου 2017), αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν τον 25χρονο, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (5) κιλά κοκαΐνη, (400) ευρώ και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση αποπλάνησης ανηλίκων :
Συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής χθες (30-03-2017), στην Αθήνα, 33χρονος ημεδαπός για αποπλάνηση ανηλίκου, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, παράνομη βία κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και αντιποίηση.
Ειδικότερα όπως προέκυψε από την προανάκριση ο 33χρονος εντόπιζε ανήλικα κορίτσια τα οποία ακολουθούσε με ποδήλατο μέχρι την είσοδο των κατοικιών τους όπου προσποιούμενος κάποιες φορές τον αστυνομικό ισχυριζόμενος ότι διενεργεί έρευνα για κλοπή στο σχολείο τους, εξανάγκαζε τις ανήλικες σε σωματική έρευνα ενεργώντας σε βάρος τους ασελγείς πράξεις.
Όπως προέκυψε ο 33χρονος από 2011 έως και σήμερα, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο δράσης, διέπραξε έξι (6) αποπλανήσεις σε βάρος ανήλικων κοριτσιών, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) ποδήλατα, που χρησιμοποιούσε κατά την παράνομη δράση του.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης δυνάμει του οποίου συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Σημειώνεται ότι οι έρευνες για την πλήρη διακρίβωση της εγκληματικής του δράσης συνεχίζονται.»