Ένας Ουκρανός, ο οποίος φέρεται να είχε δημιουργήσει ένα οργανωμένο «γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών»…
φέρεται ως αρχηγός του μεγάλου κυκλώματος ελληνοποιήσεων που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι νομιμοποιούσε με εικονικούς γάμους και σύμφωνα συμβίωσης καλλονές από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με σκοπό να διαθέσει τις γυναίκες σε κυκλώματα μαστροπών.
Οι κοπέλες, οι οποίες ήταν εξαθλιωμένες οικονομικά, κατέληγαν σε οίκους ανοχής.
Οι αμοιβές του κυκλώματος για την χορήγηση άδειας παραμονής ή εργασίας κυμαίνονταν μεταξύ 5.000-7.000 ευρώ για κάθε άτομο. Οι «γάμοι» γίνονταν με τοξικομανείς, άστεγους και Ρομά.
Παράλληλα, οι δράστες προέβαιναν σε ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας τέκνων, κυρίως από πολύτεκνες οικογένειες Ρομά για την χορήγηση αδειών παραμονής σε παράτυπους μετανάστες. Το κύκλωμα για κάθε νομιμοποίηση αλλοδαπού διαμοίραζε περίπου 400 ευρώ σε αστυνομικό (20 ευρώ για κάθε γνήσιο υπογραφής), δικηγόρους, συμβολαιογράφους και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης σε τομέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Πειραιά και νοτίων προαστίων.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι «λευκοί» γάμοι διαλύονταν μετά από τρεις μήνες, με τα μέλη του κυκλώματος να αναλαμβάνουν και τις διαδικασίες του «διαζυγίου», καθώς οι άδειες παραμονής και εργασίας δεν αναστέλλονταν για τους «πελάτες». Επίσης, επέσπευδαν τη λύση των «γάμων» για έναν ακόμη λόγο, προκειμένου οι… ελεύθεροι γαμπροί να προχωρήσουν στη σύναψη συμφώνων συμβίωσης με άλλες ενδιαφερόμενες αλλοδαπές.
Η «φάμπρικα» λειτουργούσε σε τέσσερα επίπεδα. Το πρώτο είχε ως βάση τα γραφεία ευρέσεων εργασίας και εξυπηρέτησης αλλοδαπών σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία εντόπιζαν τις αλλοδαπές, τις έφερναν στην Ελλάδα και νομιμοποιούσαν την παραμονής τους με τους «λευκούς» γάμους. Το δεύτερο ήταν αυτό του αστυνομικού, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και υπαλλήλων δημόσιων οργανισμών που αναλάμβαναν την «γραφειοκρατική» διαδικασία. Το τρίτο επίπεδο ασχολούνταν με την νομιμοποίηση παράνομων αλλοδαπών μέσω των ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας παιδιών.
Αλλοδαποί από το Μπανγκλαντές, το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν, αναγνώριζαν ως δικά τους παιδιά ανήλικα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών Ρομά. Γυναίκα που είχε 8 παιδιά, ανέφερε εγγράφως ότι ένα-δύο από αυτά, ήταν παιδιά των αλλοδαπών που ενδιαφερόταν το κύκλωμα να νομιμοποιήσει. Φρόντιζαν τα παιδιά να έχουν διαφορά ηλικίας, που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η «πατρότητα» από τον αλλοδαπό που τα αναγνώριζε. Το τέταρτο επίπεδο σχετιζόταν με παράνομες υιοθεσίες.
Η έρευνα των διωκτικών αρχών ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο και μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί περισσότεροι από 100 «γάμους», 200 ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας, αλλά και τρεις περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών. Η αστυνομική έρευνα σε συνεργασία με τις συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, για την πλήρη διαλεύκανση των δραστηριοτήτων του κυκλώματος. Ο μεγάλος όγκος εγγράφων που έχει εντοπιστεί αναμένεται να οδηγήσει την έρευνα σε βάθος χρόνων. Σε βάρος των 24 συλληφθέντων αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες και σήμερα να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, ενώ οι αστυνομικές αρχές θα προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις.