Φωτιά τώρα στα Καλάβρυτα – Στη μάχη της κατάσβεσης και 4 εναέρια μέσα

Αναστάτωση επικράτησε το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, καθώς ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Πλατανίτσα Καλαβρύτων. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, κινητοποιώντας άμεσα μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, στην περιοχή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων της 6ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.), 12 οχήματα, καθώς και εναέρια μέσα με δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη φωτιά πριν επεκταθεί περαιτέρω​.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση στο Ξυλόκαστρο, όπου φωτιά ξέσπασε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση, αν και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν ενισχυμένες. Η φωτιά εκεί είχε τραγικές συνέπειες, με τον θάνατο δύο ανθρώπων. Παρά τις δυσκολίες λόγω του δύσβατου εδάφους και των ισχυρών ανέμων, στην περιοχή βρίσκονται 570 πυροσβέστες με 28 ομάδες δασοκομάντος και 160 οχήματα. Επίσης, 24 εναέρια μέσα συνδράμουν στις επιχειρήσεις, με την υποστήριξη και εθελοντικών ομάδων, υδροφόρων και μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας​.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε για την περιοχή του Ξυλοκάστρου, παρέχοντας διεθνή βοήθεια με τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία και την Κροατία, ενισχύοντας περαιτέρω τις προσπάθειες κατάσβεσης​.

Παρά την πρόοδο στην κατάσβεση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή καθώς οι αναζωπυρώσεις και οι άνεμοι συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα.