Έντονες αντιδράσεις και ανησυχία έχει προκαλέσει ο άγριος ξυλοδαρμός μίας 14χρονης στη Γλυφάδα, με την υπόθεση να εξετάζεται πλέον από τις αρχές για ενδεχόμενη οργανωμένη δράση πίσω από το περιστατικό. Ο ξυλοδαρμός έλαβε χώρα από δύο συνομήλικες της 14χρονης, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να είχε ένας ενήλικας άνδρας με τατουάζ στον λαιμό, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, παρότρυνε τις δράστιδες να συνεχίσουν την επίθεση. Αφού ολοκληρώθηκε η επίθεση, ο άνδρας τράπηκε σε φυγή μαζί με τα κορίτσια.
Η 14χρονη, σύμφωνα με καταθέσεις και βίντεο από το διαδίκτυο, δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα σε όλο το σώμα της, με τους ιατροδικαστές να καταγράφουν πολλαπλές μελανιές και τραύματα. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το κορίτσι δεχόταν χτυπήματα χωρίς σταματημό, με σκοπό να τραυματιστεί σοβαρά. Το γεγονός ότι το περιστατικό βίας συνέβη παρουσία πολλών άλλων παιδιών, τα οποία δεν παρενέβησαν αλλά αντίθετα παρακολουθούσαν αμέτοχα, έχει προκαλέσει επίσης σοκ και κοινωνικό προβληματισμό.
Οι δύο ανήλικες που ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση αφέθηκαν ελεύθερες, όπως και οι γονείς τους. Ωστόσο, η αστυνομία αναζητά ακόμη την τρίτη δράστρια, μία 16χρονη, η οποία παραμένει άφαντη.
Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει επίσης τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο για να ταυτοποιήσει τον ενήλικα άνδρα με το τατουάζ και να ερευνήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Στο σχολείο της μίας εκ των δράστιδων ξεκίνησε ήδη η διαδικασία οριστικής αποβολής, ενώ γίνεται συζήτηση και για πειθαρχικά μέτρα στο ιδιωτικό σχολείο που φοιτά η δεύτερη εμπλεκόμενη.
Μπαλάσκας: «Το τσάκισαν το παιδί στο ξύλο»
Στον άνδρα με το τατουάζ αναφέρθηκε και ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας. «Ο άνδρας ενδεχομένως να είχε τον έλεγχο των παιδιών από το κάλεσμα που έγινε από το διαδίκτυο και την εποπτεία του περιστατικού. Η Αστυνομία τον ψάχνει να δούμε ποιος είναι αυτός. Κοιτάνε και από κάμερες από κάποια άλλα μαγαζιά, τον έχει «τσιμπήσει» μια κάμερα, να δούμε μήπως μπορέσουμε να τον ταυτοποιήσουμε. Το έχουμε όλο το περιστατικό καταγεγραμμένο, έχουμε όλα τα παιδιά, το τι κάνανε, ότι ήταν σε στυλ αρένας».
«Ξέρει το ηλεκτρονικό έγκλημα και έχει ταυτοποιήσει ότι η ενοχή είναι πάνω στις δύο κοπέλες και ιδιαίτερα στη μία που είναι και παλαιστής. (…) Αλγεινή εντύπωση έκανε στους αστυνομικούς η συμπεριφορά των γονέων όταν συνελήφθησαν. Όχι μόνο δεν ρώτησαν αυτό το κοριτσάκι πώς είναι […] ο ιατροδικαστής μέχρι και την φτέρνα της την βρήκε χτυπημένη, το τσάκισαν το παιδί στο ξύλο».
Καλλιακμάνης: Χτυπούσαν για να την τραυματίσουν θανάσιμα
Την μεγάλη ανησυχία του για την επικινδυνότητα και την εξάπλωση των φαινομένων βίας μεταξύ ανηλίκων στην χώρα μοιράστηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης.
«Λυπάμαι που το λέω αλλά βλέποντας το βίντεο από το περιστατικό σχημάτισα εύλογα την εντύπωση ότι τα άτομα αυτά δεν χτυπούσαν για πλάκα ούτε για να εκτονώσουν την ορμή τους. Βάσει της δύναμης και των οργάνων, χτυπούσαν για να τραυματίσουν θανάσιμα» είπε.
Όπως είπε μέσα στο 2023 έγιναν 6.800 συλλήψεις για περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, αριθμός ο οποίος έχει ανέλθει στις 9.000 συλλήψεις για το 2024 μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. «Τα περιστατικά έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Έγιναν πλέον επιθέσεις με σιδηρόβεργα και φαλτσέτα. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο άρσης τηλεφωνικού απορρήτου για τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν, αλλά και απαγγελίας κατηγοριών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, από τη στιγμή που στην Γλυφάδα π.χ. τόσοι άλλοι άνθρωποι κοιτούν, δεν αντιδρούν και επιδοκιμάζουν τις πράξεις. Και δεν υπάρχει πια η διάκριση σε περιοχές οικονομικά πιο εύρωστες με λιγότερα περιστατικά και πιο υποβαθμισμένες με περισσότερα συμβάντα. Οι επιθέσεις συμβαίνουν παντού» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου υπογράμμισε ότι το φαινόμενο έχει λάβει εξωπραγματικές διαστάσεις.
«Το φαινόμενο έχει λάβει εξωπραγματικές διαστάσεις. Η υπόθεση της Γλυφάδας βρίσκεται πλέον στα χέρια του αρμόδιου Εισαγγελέα ο οποίος θα δούμε στην πορεία, ποιες ακριβώς κατηγορίες θα απαγγείλει. Όμως είναι τεράστιος ο κίνδυνος για την ασφάλεια και την ακεραιότητα μικρών παιδιών. Και επίσης ιδιαίτερα δύσκολες οι περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς δεν παίρνουν την αρμόζουσα υπεύθυνη θέση. Έχουμε παραδείγματα γονέων οι οποίοι είτε αμφισβητούν τα γεγονότα αρνούμενοι να πιστέψουν ότι το παιδί τους φέρθηκε έτσι είτε αμυνόμενοι, δικαιώνουν το παιδί-δράστη ισχυριζόμενοι ότι η συμπεριφορά του ήταν δικαιολογημένη».