Ξεκινά το Εφετείο για το Μάτι – Η δεύτερη ευκαιρία για δικαίωση

Σήμερα, 8 Ιουλίου, ανοίγει η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκης για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους και άφησε πίσω της δεκάδες τραυματίες. Στο εδώλιο θα βρεθούν ξανά οι 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και οι υπεύθυνοι από την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η νέα δίκη έρχεται μετά από εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που αθώωσε 15 κατηγορούμενους και καταδίκασε πέντε άλλους, με ποινές φυλάκισης πέντε ετών, οι οποίες μετατράπηκαν σε χρηματικές ποινές. Οι πέντε καταδικασθέντες είναι οι τότε επικεφαλής και στελέχη της Πυροσβεστικής: Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιόνης.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 20 επιτελικούς των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων αφορούν τις 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια, περιλαμβανομένων και εννέα ανθρώπων που πνίγηκαν προσπαθώντας να διαφύγουν από τις φλόγες, καθώς και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια για τους τραυματίες της καταστροφής.

Ο 21ος κατηγορούμενος, κάτοικος στο Νταού Πεντέλης, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε φυλάκιση τριών ετών για την πρόκληση της φωτιάς και θα δικαστεί ξανά μετά από δική του έφεση με στόχο τη μείωση της ποινής του.

Η δίκη προγραμματίστηκε ταχύτατα, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, λόγω του κινδύνου παραγραφής των ποινικών ευθυνών, καθώς η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα έως το 2026. Η έφεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που ζητά την επανεξέταση των αθωωτικών αποφάσεων και των ποινών των καταδικασθέντων, ασκήθηκε μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη.

Η πρόεδρος του Πλημμελειοδικείου, που είχε δικάσει την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, απαλλάχθηκε από κάθε άλλο καθήκον με παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, ώστε να καθαρογραφεί τάχιστα η απόφαση και να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη.

Οι εφέτες καλούνται να αξιολογήσουν τα στοιχεία της υπόθεσης και να αποφανθούν αν ορθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής και αν ορθώς επέβαλε τις ποινές που επέλεξε στους καταδικασθέντες αξιωματικούς. Επίσης, θα κριθεί η ομόφωνη αθώωση των 15 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων στελέχη της Πυροσβεστικής, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα, Πεντέλης και Ραφήνας-Πικερμίου.

Η πολυαναμενόμενη αυτή δίκη αναμένεται να διαρκέσει μήνες και θα παρακολουθηθεί στενά από την κοινωνία, καθώς το Μάτι παραμένει ένας τόπος που έχει σημαδευτεί βαθιά από την τραγωδία.