Ύδρα: Πώς το πλήρωμα του «Περσεφόνη» βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την καταστροφική φωτιά στην Ύδρα, με το πλήρωμα του πολυτελούς γιοτ «Περσεφόνη» να κατηγορείται για κακούργημα.

Η δικαστική έρευνα για τη φωτιά που έκαψε 300 στρέμματα του πευκοδάσους στην Ύδρα προχωρά με σημαντικές αποκαλύψεις. Την Τετάρτη, ο καπετάνιος και τα 12 μέλη του πληρώματος του γιοτ «Περσεφόνη» θα απολογηθούν για τη φερόμενη εμπλοκή τους στην πρόκληση της φωτιάς.

Οι ενοχοποιητικές μαρτυρίες

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το πλήρωμα άλλου σκάφους που βρισκόταν σε διπλανό όρμο, τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν τη φωτιά εκτοξεύθηκαν από το «Περσεφόνη». Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών Ν/Α Αττικής, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την ευθύνη του πληρώματος. «Υπάρχει μαρτυρία από καπετάνιο άλλου σκάφους ότι άκουσε κρότους και είδε τα πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται από το συγκεκριμένο γιοτ,» δήλωσε ο κ. Καλλιακμάνης.

Οι ενέργειες του πληρώματος

Οι καταθέσεις κατά τη διάρκεια της προανάκρισης δείχνουν ότι τα μέλη του πληρώματος προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη του εμπρησμού απομακρύνοντας τα ενοχοποιητικά στοιχεία από την παραλία. Όταν το βοηθητικό σκάφος του «Περσεφόνη» αντιλήφθηκε την προσέγγιση του άλλου σκάφους, επέστρεψε γρήγορα στο γιοτ και αναχώρησε για τη μαρίνα της Βουλιαγμένης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στο νότιο μέρος της Ύδρας. Το «Περσεφόνη», με πλήρωμα 13 ατόμων και 17 επιβάτες από το Καζακστάν, βρισκόταν στον όρμο Μπίστι. Εκείνη τη στιγμή, σε έναν διπλανό όρμο βρισκόταν ένα άλλο σκάφος που, αν και δεν είχε αρχικά οπτική επαφή με το «Περσεφόνη», είδε τη λάμψη και την εκδήλωση της φωτιάς στις 22:45.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει το πλήρωμα

Τα 13 μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργήματος για την πρόκληση της φωτιάς. Η δικαστική έρευνα συνεχίζεται με την απολογία τους να αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα κριθούν τα αποδεικτικά στοιχεία και οι καταθέσεις που έχουν συγκεντρωθεί.

Η υπόθεση της φωτιάς στην Ύδρα δείχνει πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι συνέπειες της αλόγιστης χρήσης πυροτεχνημάτων και της προσπάθειας απόκρυψης ευθυνών. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης.

Ποιοι ήταν οι επιβάτες της θαλαμηγού που ευθύνονται για τη φωτιά στην Ύδρα

Το σκάφος είχε ναυλωθεί από τουρίστες, κυρίως Καζακστανούς, οι οποίοι μετά την άφιξη στη Βουλιαγμένη αναχώρησαν για την πατρίδα τους.

Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν ένας καζακστανός ολιγάρχης με το όνομα Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν. Είναι ο «υπολοχαγός» του Τιμούρ Κουλιμπαλίεφ, του επιχειρηματία και γαμπρού του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ο Αμπουλγκαζίν φοίτησε στην ανώτατη σχολή της KGB στη Σοβιετική Ένωση στη Μόσχα αποφοιτώντας το 1991, ενώ εξελίχθηκε στα οικονομικά και στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των επιβατών στη θαλαμηγό βρισκόταν τόσο ο γιος του Αμπουλγκαζίν, όσο και η σύζυγός του η οποία βρίσκεται στο «τιμόνι» μεγάλου φιλανθρωπικού ιδρύματος στο Καζακστάν, μαζί με τον υποδιευθυντή της.

Έρευνα του OCCRP είχε αποκαλύψει ότι ο Ναζαρμπάγεφ έκρυβε τεράστιο πλούτο μέσω φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, με πολλά μέλη της οικογένειάς του να γίνονται πλούσιοι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Επιπλέον, στην «Περσεφόνη» βρίσκονταν η Ουμούτ Σαγιαχμέτοβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Halyk Bank, ο σύζυγός της, Μπεμπέτ Σαγιαχμέτοφ, και η κόρη τους.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. για τους ολιγάρχες επιβάτες

Εντωμεταξύ, ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στους επιβάτες που είχαν μισθώσει το πολυτελές σκάφος αναψυχής εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛ.ΑΣ. Με φόντο τις αναφορές πως δεν ελήφθη ουδεμία κατάθεση από τους υπηκόους Καζακστάν που είχαν μισθώσει το σκάφος, η Αστυνομία διαψεύδει ότι είχε αναμειχθεί προανακριτικά.: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διαφυγή ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ύδρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία ουδέποτε αναμείχθηκε προανακριτικά στην εν λόγω υπόθεση, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση από προανακριτική ή εισαγγελική Αρχή, σχετικά με την ύπαρξη μέτρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα».