Μαγνησία: Εισαγγελική παρέμβαση για το θάνατο γυναίκας και τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν σε περισσότερους από 100 κατοίκους του Ριζόμυλου και του Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στη Μαγνησία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι πρώτοι έλεγχοι στο νερό της περιοχής έδειξαν ότι το δίκτυο νερού φέρει μικροβιακό φορτίο, πιθανότατα αυτό της σαλμονέλας. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στην περιοχή, ενώ το ένα από αυτά μαζί με τη ΔΕΥΑ παίρνουν δείγματα από τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό προκειμένου να επαναληφθούν οι έλεγχοι και να τακτοποιηθεί το μικρόβιο. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση του νερού από τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Ριζόμυλο και Στεφανοβικείο έχουν ξεπεράσει τα 100, εξαιτίας πιθανότατα μολυσμένου νερού. Εννέα παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ενώ κρούσμα σαλμονέλας εντοπίστηκε σε ηλικιωμένο, ο οποίος για άλλο λόγο, βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μαγνησία: Μία νεκρή με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας (03/06) μια γυναίκα που νοσηλευόταν στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Η γυναίκα, από την περιοχή του Αλμυρού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 18:30 την Κυριακή (02/06) και απεβίωσε σήμερα νωρίς το πρωί στις 4:20.

Αναμένεται πλέον η λήψη βιολογικών υγρών για να διαπιστωθεί αν ο θάνατος προήλθε από σαλμονέλα, ενώ σε δεύτερη φάση θα διενεργηθεί νεκροτομή για να διαπιστωθεί αν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα τα οποία επιδεινώθηκαν με τη σαλμονέλα.

Δ. Παρασκευής για Μαγνησία: Δεν συνδέεται η έξαρση γαστρεντερίτιδας με τον Daniel

«Υ​πάρχει μικροβιακό φορτίο στο νερό. Επίσης, έχει ανιχνευθεί και ταυτοποιηθεί σαλμονέλα και γίνεται περαιτέρω διερεύνηση στις δεξαμενές αλλά και στις γεωτρήσεις, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πως έχει προκληθεί το πρόβλημα, αλλά και για να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε στην εκπομπή «Newsroom» ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής σχετικά με τα 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εντοπίστηκαν σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία. Και όπως τόνισε ο ειδικός, δεν συνδέεται η έξαρση γαστρεντερίτιδας με την κακοκαιρία Daniel που έπληξε την περιοχή πριν από εννέα μήνες.