Συνελήφθη ο βομβιστής της Μασονικής Στοάς στην Αθήνα

Ο βομβιστής της Στοάς των Τεκτόνων στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη σήμερα το πρωί από αστυνομικούς

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας πρόκειται για 61χρονο Έλληνα, ο οποίος σήμερα το πρωί συνελήφθη για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, ενώ ταυτοποιήθηκε και ως ο δράστης τοποθέτησης δύο αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στις 13 Ιουλίου 2023 σε κτήρια στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σπίτι του 61χρονου εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών tnt και Ανφο, αλλά και ολόκληρο κατασκευαστήριο εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο εν λόγω 61χρονος κατά τη σύλληψή του από τις αστυνομικές Αρχές δήλωσε πως τοποθέτησε τις βόμβες στην τεκτονική Στοά επικαλούμενος το άρθρο 120 του Συντάγματος.

Λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία», όπως αναφέρει το εν λόγω άρθρο.

Επιπλέον, ο ίδιος άνδρας είχε χτυπήσει το ειρηνοδικείο Κρωπίας με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στις 2 Μαρτίου και αποπειράθηκε να κάψει τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Αττικής, πάλι στο Κορωπί, την ίδια ημέρα.

Να σημειωθεί πως η Διεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διενεργεί προανάκριση.

Η βομβιστική επίθεση στην Τεκτονική Στοά

Η βομβιστική επίθεση στην Τεκτονική Στοά είχε πραγματοποιηθεί το πρωί της 13ης Ιουλίου στο κέντρο της Αθήνας λίγο μετά τις 6:30 το πρωί. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο δράστης είχε προειδοποιήσει λίγα λεπτά νωρίτερα με τηλεφώνημά του στο 112 για την έκρηξη δίχως να αναφέρει ακριβή ώρα.

«Εκκενώστε, δεν είναι φάρσα», είπε σύμφωνα με πληροφορίες στο σύντομο τηλεφώνημά του, προκαλώντας συναγερμό στις αστυνομικές αρχές.

Γυναίκα είδε τον δράστη να αφήνει τη βόμβα στην Τεκτονική Στοά

Αυτόπτης μάρτυρας που είδε τον δράστη περιέγραψε στους δημοσιογράφους που έφτασαν στο σημείο το πώς ο δράστης τοποθέτησε τη βόμβα στην Τεκτονική Στοά, αλλά και το τι ακολούθησε μετά την πρώτη έκρηξη.

«Την ώρα που πέρναγα από την οδό Σουρμελή είδαν κάποιον που ακούμπησε κάτι κάτω, αλλά προχώρησα με τον σκύλο. Μόλις έφτασα στη γωνία Αλκιβιάδου και Σουρμελή έγινε η έκρηξη. Ήταν πάρα πολύ δυνατή. Είπα στην Αστυνομία τι φόραγε αυτό το άτομο. Αμέσως έτρεξε στη γωνία Σουρμελή και Αχαρνών και άρχισε να φωνάζει ”Γ@μ@ τη μασονία σας” τρεις φορές και έφυγε. Ήταν νεαρής ηλικίας. Δεν ξέρω τι άφησε, είτε άφησε σακίδιο πλάτης, είτε σακούλα. 6:35 ακριβώς έγινε η έκρηξη. Οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να έρθουν, ήρθαν αμέσως μετά την έκρηξη», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται πάντως ότι οι μηχανισμοί που είχε χρησιμοποιήσει ο δράστης ήταν πολύ μικρής ισχύος, αποτελούμενες από κροτίδες, μεταλλικά δοχεία με εύφλεκτο υγρό και άλλα υλικά σε μια πρόχειρη συνδεσμολογία, που δεν παράπεμπε σε κάποια από τις γνωστές ομάδες που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς με βομβιστικές ενέργειες.

Μάλιστα, όπως είχαν αναφέρει τότε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο δεύτερος μηχανισμός, που ήταν μέσα σε ένα ξύλινο κουτί, είχε τέτοια συνδεσμολογία που δεν θα μπορούσε να εκραγεί.