Η “BRYNNA”, η “ARIELLA”, η “ANGELICA”, η “SARA”, η “FRANCESCA”, η “MARIANA”, είναι μερικές μόνο από τις συνολικά 37 γυναίκες -θύματα trafficking, που απελευθερώθηκαν το 2022 από την Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για ονόματα που τους δόθηκαν στην Ελλάδα, από τα κυκλώματα εμπορίας
Ο αριθμός τους… τετραπλασιάστηκε, μετά την άρση των περιορισμών του κορονοϊού. Μόνο την περασμένη Πέμπτη, 15 ακόμα γυναίκες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, απομακρύνθηκαν από τα χέρια των σκληρών μαστροπών που τις κρατούσαν σε ομηρία σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Τα παραπάνω σοκαριστικά στοιχεία, αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος του “εφιάλτη” που ζουν καθημερινά γυναίκες από όλο τον κόσμο, οι οποίες πέφτουν στα “δίχτυα” κυκλωμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης στην Ελλάδα. Ένας δεύτερος αριθμός, ακόμα μεγαλύτερος, παραμένει “σκοτεινός” και δεν καταγράφεται σε επίσημες στατιστικές, καθώς τα θύματα της σύγχρονης δουλεμπορίας, δεν επικοινωνούν ποτέ με τις αρχές.
Τις απειλούσαν με διαδικτυακή διαπόμπευση
Βενεζουέλα, Βραζιλία, Κολομβία, Μαρόκο. Συνολικά 15 γυναίκες, εντοπίστηκαν σε κατάσταση ομηρίας μέσα σε ξενοδοχείο της Λ. Συγγρού, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων. Οι άτυχες καλλονές, παρέμεναν για καιρό παγιδευμένες στα χέρια των μαστροπών, δεχόμενες κάθε λογής ψυχολογική πίεση. Τα μέλη του κυκλώματος “στρατολογούσαν” μέσω διαδικτυακής εφαρμογής τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τις έφερναν στην Ελλάδα πληρώνοντας τα έξοδα του ταξιδιού.
Τα θύματα πίστευαν ότι έρχονται για νόμιμη εργασία ως συνοδοί πολυτελείας με καλή αμοιβή, όμως αντ’ αυτού, κατέληγαν να ζουν έναν “εφιάλτη”. Οι μαστροποί τις κρατούσαν σε ομηρία σε ένα ξενοδοχείο, τις εξανάγκαζαν σε δεκάδες ερωτικά ραντεβού την ημέρα, ενώ παρακρατούσαν και τα 150 ευρώ, που πλήρωναν οι “πελάτες”.
Είναι ενδεικτικό ότι άτυχες γυναίκες, δεν μπορούσαν να βγουν χωρίς συνοδεία από τη “φυλακή” τους. Για να μη μιλήσουν στις αρχές, οι μαστροποί φρόντιζαν να εκφοβίσουν τις γυναίκες, προειδοποιώντας πως θα δημοσιοποιήσουν φωτογραφίες από προσωπικές τους στιγμές, αλλά και από τα διαβατήρια τους. Παρά το καθεστώς τρόμου, μία από τις γυναίκες, κατάφερε τον περασμένο Αύγουστο να επικοινωνήσει με 24ωρη γραμμή βοήθειας Μ.Κ.Ο. για την προστασία θυμάτων trafficking. Ήταν το τηλεφώνημα-“κλειδί”, που οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.
Trafficking με… τηλεφωνικό κέντρο
Ωράριο λειτουργίας: 11:00 – 06:00. Αυτό αναγράφεται στην ιστοσελίδα που χρησιμοποιούσαν οι μαστροποί, για να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους. Οι “πελάτες” μπορούσαν μέσα σε αυτό το ωράριο να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του κυκλώματος, για να κλείσουν ραντεβού, αφού πρώτα είχαν δει στην ιστοσελίδα φωτογραφίες και στοιχεία για όλες τις παγιδευμένες γυναίκες. Στα δύο κινητά τηλέφωνα εξυπηρέτησης, απαντούσαν… η “Ζωή”, η “Λυδία”, η “Χαρά”, η “Μαλβίνα” και η “Μαρίζα”.
Οι “τηλεφωνήτριες” του κυκλώματος, χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, θέλοντας να σβήσουν τα ίχνη τους, ενώ εργάζονταν καθημερινά σε δύο βάρδιες. Το τηλεφωνικό κέντρο της εγκληματικής οργάνωσης, εντοπίστηκε από την αστυνομία μέσα σε χώρο που στεγάζεται κατασκευαστική εταιρεία, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για την επιχείρηση “βιτρίνα” του 37χρονου “εγκεφάλου” της παράνομης δραστηριότητας, η οποία ελέγχεται για ξέπλυμα χρήματος.
Το θύμα επικοινώνησε με το 112
Ακόμα και στον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, απευθύνθηκε λίγο καιρό πριν ένα από τα θύματα του κυκλώματος, ζητώντας βοήθεια. Η γυναίκα έδωσε τη διεύθυνση και το όνομα του ξενοδοχείου, όμως μέχρι να φτάσει η αστυνομία, οι μαστροποί πρόλαβαν να αντιληφθούν τι συμβαίνει και να καλύψουν τα ίχνη τους. Την περασμένη Πέμπτη όμως δεν κατάφεραν να αποφύγουν τη σύλληψη.
Στα χέρια των αρχών έπεσαν ο 37χρονος αρχηγός του κυκλώματος, οι συνοδοί των γυναικών, ο 62χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, αλλά και τα άτομα που έτρεχαν το τηλεφωνικό κέντρο και την ιστοσελίδα της εγκληματικής οργάνωσης. Οι 7 από τους συλληφθέντες, είχαν καταγωγή από την Αλβανία, ενώ ένας ακόμα μαστροπός, είχε Αιγυπτιακές ρίζες. Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, της INTERPOL και της Εθνικής Αστυνομίας της Κολομβίας.
Τριπλάσιες υποθέσεις trafficking
Μόνο τους προηγούμενους 12 μήνες, η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 26 υποθέσεις trafficking, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση 30% σε σύγκριση με το 2021. Είναι ενδεικτικό ότι οι υποθέσεις τριπλασιάστηκαν, σε σύγκριση με το 2020. Όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, διεθνή κυκλώματα εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων, έχουν ξανά έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα μετά την άρση των περιορισμών λόγω covid-19. Συνολικά από τις αρχές του 2021, μέχρι και τους δύο πρώτους μήνες του 2023, η ΕΛ.ΑΣ. έχει απελευθερώσει 88 γυναίκες από τα χέρια μαστροπών.
Το ίδιο διάστημα, έχουν συλληφθεί 133 άτομα για τη συμμετοχή τους σε κυκλώματα trafficking. Αρκετά από αυτά, έχουν δράση που επεκτείνεται εκτός των συνόρων. “Αποτελεσματικά συνεχίζουμε τις διεθνείς συνεργασίες μας για να ξεριζώσουμε από την Ελλάδα το trafficking”, ανέφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την εξάρθρωση της Εγκληματικής Οργάνωσης.