Ο «Μάξιμος Σαράφης», ο πρώην υπεύθυνος Επικοινωνίας της Novartis και προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, συνελήφθη μαζί με δύο ακόμη άτομα, με την κατηγορία σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, ταυτόχρονα με τη διάπραξη απατών με τραπεζικά προϊόντα
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα άλλα δύο άτομα τα οποία συμμετείχαν στην εγκληματική αυτή οργάνωση είναι οι Γεράσιμος (Μάκης) Λουκέρης με έντονη ποιητική έμπνευση μέσα από τα social media καθώς και ο Κωνσταντίνος Σολδάτος με το στυλ και ύφος “διανοούμενου”.
Άλλα τέσσερα άτομα τα οποία κατηγορούνται για απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, με την ζημία να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ σε συνδυασμό με το άρθρο 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα για Εγκληματική Οργάνωση.
Ο Λουκέρης Γεράσιμος (Μάκης)
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα ανωτέρω αναφερόμενα άτομα και κατηγορούμενοι συναποφάσισαν την διάπραξη πλημμελημάτων και κακουργημάτων και ενώθηκαν για τον σκοπό αυτό σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή, δομημένη και διακριτούς ρόλους δράση και με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος . από διετίας και πλέον, διέπρατταν κακουργηματικές απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών της επικράτειας, ενδεχομένως και της αλλοδαπής.
Ο Κωνσταντίνος Σολδάτος
Οι κατηγορούμενοι εκμεταλλευόμενοι την πολλαπλή κρίση, λόγω της πανδημίας, του πολέμου στη Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση ανέλαβαν τον ρόλο του “σωτήρα”-χρηματοδότη μια και πληθώρα επιχειρήσεων είχε χάσει εντελώς την πιστοληπτική της δυνατότητα. Η δράση τους όμως δεν περιορίστηκε μόνον στις πληγείσες επιχειρήσεις από τις κρίσεις αλλά και στις υγιείς. Για να επιτύχουν τον σκοπό τους χρησιμοποίησαν μια ανύπαρκτη εταιρεία με την επωνυμία ZAHRAT COMMERCIAL BROKERS LCC που είχε την έδρα της στο Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στην δικογραφία περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το πως δρούσε η εγκληματική αυτή οργάνωση σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι τον ηγετικό ρόλο τον είχε ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης ο οποίος λόγω της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ως σύμβουλος επιχειρήσεων, σύμβουλος marketing, σύμβουλος επενδύσεων με ευρύ επαγγελματικό και κοινωνικό κύκλο αναζητούσε υποψήφιους δανειολήπτες κατά προτίμηση εκείνους που δεν είχαν εχέγγυα δανειοδότησης.
Οι δύο συγκατηγορούμενοι του, Γεράσιμος Λουκέρης και Κωνσταντίνος Σολδάτος, έπαιζαν κυρίως τον ρόλο του ειδικού ως γνώστες των ιδιαιτέρων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πείθοντας με τα όσα ανέφεραν τα θύματα τους για το έγκυρο της διαδικασίας και την ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν.
Ετσι έστησε την απάτη ο «Μάξιμος Σαράφης» της Novartis: Η ανύπαρκτη εταιρεία στα Εμιράτα, η ηλεκτρονική βιτρίνα και η λεία των 800.000 ευρώ
Μέσω εικονικής εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έταξε δάνεια για επιχειρηματικές δραστηριότητες στους επιχειρηματίες- θύματά του ο «Μάξιμος Σαράφης»- προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis – που συνελήφθη μαζί με άλλους δύο συνεργούς του με την κατηγορία της απάτης.
Το άλλοτε στέλεχος επιχειρήσεων και διευθυντής επικοινωνίας της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, φέρεται ως ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Δεστεμπασίδης και οι συνεργοί του εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια είχαν αρχίσει την εγκληματική τους δράση, στοχεύοντας ανθρώπους των επιχειρήσεων που μετά την οικονομική κρίση δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Η οργάνωση «μεσολαβούσε» με το αζημίωτο για δήθεν απευθείας δανειοδότηση από τράπεζες των Εμιράτων.
Μάλιστα εμφάνιζαν εταιρεία μεσιτείας στα Εμιράτα, με την επωνυμία Zahrat-commercial, που υπήρχε μόνο στα χαρτιά, και ο Δεστεμπασίδης που είχε λόγω της προηγούμενης επαγγελματικής του πορείας μεγάλο εύρος γνωριμιών, εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της ανύπαρκτης εταιρείας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ., οι άλλοι δύο συλληφθέντες εμφανίζονταν ως συνεργάτες του «Σαράφη», προσποιούμενοι μάλιστα και τις αυθεντίες στα οικονομικά πράγματα για τα Εμιράτα- ο ένας έλεγε ότι ζούσε επί χρόνια εκεί ή πως η γυναίκα του εργαζόταν στην ανύπαρκτη εταιρεία και παρίστανε τον μεσολαβητή για να λυθεί όποιο πρόβλημα τυχόν προέκυπτε.
Οι κατηγορούμενοι πλαστογραφούσαν έγγραφα, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν σφραγίδες ελληνικών εταιρειών και προσώπων, λογότυπα και υπογραφές στελεχών επιχειρήσεων και άλλα έγγραφα και αντικείμενα που τεκμηριώνουν την κατηγορία σε βάρος τους. Σημειώνεται ότι ο Δεστεμπασίδης εμφανιζόταν στα θύματα της συμμορίας με τα πραγματικά του στοιχεία.
Στην οργάνωση κατηγορούνται ότι μετείχαν άλλα τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι τρεις αλλοδαποί- που εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας με την επωνυμία Zahrat-commercial, ενώ η τέταρτη διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων, τα οποία πλήρωναν ως προμήθεια έναντι των δανείων που θα «ξεπάγωναν».
Τα είχαν οργανώσει όλα με λεπτομέρειες και χωρίς “κενά”
Η απάτη ήταν στημένη στην τελευταία λεπτομέρεια: Οι κατηγορούμενοι είχαν αναπτύξει ακόμη και μηχανισμό κάλυψης, στην περίπτωση που κάποιο από τα θύματα υποψιαζόταν κάτι, με στόχο να κερδίζουν έστω χρόνο. Σ΄αυτή τη λογική είχαν στήσει ιστοσελίδες, e-mail υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, εταιρείες «ασφάλισης δανείων» στα Εμιράτα, πλαστά πιστοποιητικά. Ηταν τόσο καλά οργανωμένη η απάτη που ορισμένα από τα θύματα, όταν ενημερώθηκαν για τη δράση της ομάδας από την αστυνομία, δεν πίστευαν ότι είχαν πέσει θύματα απατεώνων. Ηδη, έχουν εξιχνιασθεί επτά περιπτώσεις εξαπάτησαν με λεία περίπου 800.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία για δάνεια 15 εκατ. ευρώ η συμμορία έπαιρνε προμήθεια 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στην αρχή δεν γνώριζαν από ασφάλεια πως ο Δεστεμπασίδης είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Ωστόσο οι έρευνες όταν το έμαθαν δεν σταμάτησαν προχώρησαν κανονικά. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και στην προανακριτική του απολογία είπε πως αν υπάρχει απάτη είναι και αυτός θύμα.
Σημειώνεται ότι ένα από τα θύματα της συμμορίας πούλησε το σπιτι του για να μπει σε αυτή την «ευεργετική δανειοδότηση». Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος τους. Αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία από τον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν.