Ο «μπαλαμός», το «μπαλκόνι» και η «γωνία» – Πώς κατάφερναν να ξεγελούν τα θύματα τους τα μέλη της μεγάλης σπείρας που έκλεβαν σπίτια στην Αττική
Προκαθορισμένες φράσεις για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους χρησιμοποιούσαν τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος, το οποίο με το πρόσχημα της ενοικίασης ή αγοράς ακινήτων προχωρούσε σε κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με λεία που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.
Συνήθως τα θύματα προσεγγίζονταν από «παντρεμένο» ζευγάρι, το οποίο προσποιείτο ότι είδε την αγγελία για το ακίνητο και ενδιαφέρεται για την αγορά ή την ενοικίασή του. Από τη μελέτη που έκαναν οι αστυνομικοί στις συνομιλίες των κατηγορουμένων με τα θύματά τους προέκυψαν οι παρακάτω φράσεις και λέξεις, που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:
«Μένετε στην ίδια πολυκατοικία;», «μένετε από πάνω;», «μένετε κοντά;», ώστε να ενημερωθούν για την διεύθυνση της κύριας κατοικίας των θυμάτων.
«Εγώ και η σύζυγος θα μείνουμε. Η σύζυγος είναι έγκυος», ώστε να «χτίσουν» προφίλ οικογενειάρχη και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων.
«Έχετε πάρει προκαταβολή;», για τυχόν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες είχαν ήδη συμφωνήσει με άλλα άτομα για την ενοικίαση, με σκοπό να επιμείνουν να συναντηθούν μαζί τους και να προχωρήσουν στην κλοπή.
«Είμαι λογιστής», «Είμαι ασφαλιστής», «Είμαι μεταφορέας», έλεγε ο άντρας. «Είμαι κομμώτρια», έλεγε η γυναίκα, ώστε να αποδώσουν προφίλ εργαζόμενου πολίτη.
«Μπαλαμός», που εμπεριέχεται στη διάλεκτο Ρομά, έλεγαν στις μεταξύ τους συνομιλίες όταν αναφέρονταν στα υποψήφια θύματά τους.
«Κάμερες», αναφέρονταν όταν κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης (C.C.T.V.) ήταν εγκατεστημένα στο χώρο δράσης τους.
«Μπαλκόνι», όταν τα θύματα βρίσκονταν στο συγκεκριμένο χώρο, μη έχοντας οπτική επαφή με το εσωτερικό χώρο των οικιών τους αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο να δράσουν οι συνεργοί.
«Γωνία», όπου ανέμεναν οι συνεργοί του ζευγαριού, προ της εισόδου τους στην οικία.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μεγαλύτερη «πειθώ» είχε νεαρή γυναίκα, μέλος του κυκλώματος, που κέρδιζε την εμπιστοσύνη των «στόχων» του κυκλώματος.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η γυναίκα αυτή συνελήφθη σε σπίτι στην Καλλιθέα, όπου μετά από εξονυχιστική έρευνα βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε ηλεκτρική σκούπα περισσότερα από 20.000 ευρώ.
Συνολικά οι αστυνομικοί συνέλαβαν 16 άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν σήμερα Σάββατο στον Εισαγγελέα. Οι περισσότεροι είναι σεσημασμένοι, ενώ οι Αρχές εξιχνίασαν συνολικά 70 περιπτώσεις κλοπών. Αστυνομικές πηγές εξηγούν, ωστόσο, ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς αρκετοί πολίτες επικοινώνησαν –μετά τη δημοσίευση της υπόθεσης στα ΜΜΕ- με την Αστυνομία αναφέροντας ότι έπεσαν και αυτοί θύματα. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στα Άνω Λιόσια και στο Κερατσίνι.
Το διαβιβαστικό της υπόθεσης ξεπερνά τις 300 σελίδες, ενδεικτικό της έκτασης της έρευνας. Τα μέλη του κυκλώματος είχαν χωριστεί σε ομάδες των 5-6 ατόμων και έτσι μετά από ραντεβού που έκλειναν με το υποψήφιο θύμα τους, στο οποίο παρουσιάζονταν ως αγοραστές, έθεταν σε εφαρμογή το σχέδιο τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκινούσαν από το πρωί διαβάζοντας αγγελίες για ενοικιάσεις ή πωλήσεις σπιτιών, παίρνανε στη συνέχεια τηλέφωνο και σε αρκετές περιπτώσεις ρωτούσαν ακόμα και αν ο πωλητής ήταν μόνος του.
Η δράση τους, φέρεται να διαρκεί πάνω από ένα χρόνο, ενώ δυο- τρία άτομα, ήταν εκείνα, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα που έδιναν τις εντολές.
Κατά τη διάρκεια των εφόδων των αστυνομικών εντοπίστηκαν κοσμήματα και 30.000 ευρώ. Παράλληλα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρυσές λίρες, κοσμήματα και κάνναβη.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, από τον περασμένο Αύγουστο, είχαν πληροφορίες για την δράση των μελών της οργάνωσης, έπειτα από καταγγελία θύματος που είχε αναγνωρίσει κάποιο άτομο.
Κατάφεραν μέσα από τις άρσεις των τηλεφωνικών απορρήτων να οδηγηθούν σε συγκεκριμένες διευθύνσεις ενώ κάποιες από τις σημερινές συλλήψεις έγιναν επ’ αυτοφώρω.
Όπως προέκυψε είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με υποψήφιο θύμα τους στη Μεταμόρφωση, κλείνοντας ραντεβού για κάποιο ενοικιαζόμενο σπίτι ωστόσο συνελήφθησαν πριν φτάσουν.