Διαβάσαμε ότι μετά την αποστρατεία του ο κ. Σφακιανάκης συνεχίζει να «πολεμά» το έγκλημα μέσω της ίδρυσης του CSI Institute, το οποίο θα επικεντρώνεται στην μεταφορά της τεχνογνωσίας, που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από τη θέση του διοικητή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όπως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, το ινστιτούτο θα βασίζεται σε τρεις άξονες: στην εκπαίδευση, την πρόληψη και την ανάδειξη. «Μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορεί το κοινό να εκπαιδευτεί στους κώδικες του Διαδικτύου, και αυτοί που έχουν ήδη γνώση να την εξελίξουν, ώστε εάν θελήσουν να αναζητήσουν και να βρουν δουλειά στο εξωτερικό», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι, «το ινστιτούτο είναι ένας μηχανισμός, που θα μπορούν οι συμπολίτες μας και τα παιδιά τους, να μάθουν νέες γλώσσες προγραμματισμού και πληροφορικής» (newsbomb 23-1-2017).
Όλα τα ανωτέρω δεν ξεκαθαρίζουν, τι ακριβώς θα είναι το εν λόγω εγχείρημα; Ποιο θα είναι το νομικό πλαίσιο (μορφή), με βάση το οποίο θα λειτουργήσει; Στην Ελλάδα ο όρος Ινστιτούτο συνηθίζεται περισσότερο σε ονομασίες επιστημονικών ερευνητικών κέντρων, πνευματικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων αρχαιολογικής έρευνας, καθώς και από φορείς ταχύρυθμης εκπαίδευσης, σεμιναρίων και σχολών ξένων γλωσσών (φροντιστήρια).
Ο χαρακτηρισμός ενός νομικού προσώπου ως μη κερδοσκοπικού, δίνεται από τους ιδρυτές του και προκύπτει από το καταστατικό του. Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα αποκτούν υπόσταση από την ημερομηνία καταχώρησης του καταστατικού τους στο πρωτοδικείο του νομού, τα οποία έχουν έδρα. Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορεί να είναι σωματεία (σύλλογοι) (ΑΚ 78-107), ιδρύματα (ΑΚ 108-126) ή αστικές εταιρίες (ΑΚ 741-784). Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχουν όλες τις υποχρεώσεις που έχουν και οι επιτηδευματίες έναντι της φορολογικής αρχής. Κάνουν έναρξη εργασιών στην Δ.Ο.Υ., λαμβάνουν Α.Φ.Μ. και το χρησιμοποιούν για όλες τις οικονομικές τους συναλλαγές, τηρούν βιβλία, εκδίδουν στοιχεία, πληρώνουν Φ.Π.Α. και φόρους εισοδήματος για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες κατά ανάλογη εφαρμογή με τις λοιπές επιχειρήσεις. Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του νομικού προσώπου δεν αποκλείει την πρόσληψη και μισθοδοσία εργαζομένων. Στην περίπτωση αυτή έχουν όλες τις υποχρεώσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, όπως ισχύει και για τα λοιπά νομικά πρόσωπα.
Καταρχήν πρέπει να επισημανθεί η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ή και σύγχυσης (αν όχι παραπλάνησης) με τη χρήση της συντομογραφίας (ακρωνύμιο) C.S.I., η οποία παραπέμπει στο αμερικάνικο Crime Scene Investigation. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι αντίστοιχες Υπηρεσίες Ασφαλείας και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.). Παραπέμπει δηλαδή ευθέως στην άσκηση αστυνομικής (δημόσιας) εξουσίας, η οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη Νομολογία δεν είναι επιτρεπτή σε ιδιώτες. Η άσκηση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων επιτρέπεται υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις του ν. 2518/1997, όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε μεταγενέστερα. Ειδικότερα για τα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών προβλέπεται, ότι δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί άδεια σε πρώην αστυνομικό, αν δεν έχει παρέλθει πενταετία από την αποστρατεία του. Και τούτο για να αποφεύγεται η ίδρυση «παραμάγαζων», όπου πρώην αστυνομικοί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αντλώντας πληροφορίες σε συνεργασία και μέσω των μηχανισμών των αρμοδίων Αστυνομικών Υπηρεσιών.
Αναφέρεται το τρίπτυχο: εκπαίδευση, πρόληψη και ανάδειξη (ή εκπαίδευση, ενημέρωση και κατάρτιση, όπως αναφέρεται σε άλλες δηλώσεις-capital.gr 25/1/2017 – και δείχνουν τη σύγχυση). Την εκπαίδευση την αντιλαμβάνεται κανείς. Σε ποια θέματα όμως;; Θα είναι ένας είδος Σχολής Πληροφορικής, τύπου Ι.Ε.Κ.;;; Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται κάποια άδεια της Διοίκησης (όπως είναι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας);;; Η πρόληψη σε τι αναφέρεται;; Προφανώς όχι στην «καταπολέμηση» του εγκλήματος, που αναφέρει το δημοσίευμα. Εννοεί την αποφυγή των κινδύνων που εγκυμονεί η πλοήγηση στο διαδίκτυο;;; Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εννοεί την «εξιχνίαση» των αυτοκτονιών. Τέλος η ανάδειξη τι σημαίνει;;; Την ανάδειξη των κινδύνων του διαδικτύου (πλοήγηση, συναλλαγές, ασφάλεια προσωπικών δεδομένων κ.λ.π);;; Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δημόσιες αρχές. Αναφέρεται επίσης σε Μνημόνια Συνεργασίας με F.B.I., Interpol και άλλους διεθνείς διωκτικούς οργανισμούς. Δηλαδή ότι δεν έγινε με την «ταυτότητα» και τη σφραγίδα της Υπηρεσίας, θα γίνει τώρα από τον ιδιωτικό φορέα;;;
Στην Ελλάδα λειτουργεί (εδώ και 11 χρόνια) ως Ινστιτούτο το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α – CENTER FOR SECURITY STUDIES) υπό την εποπτεία του Υπουργού Δημόσια Τάξης, που συστήθηκε με το ν. 3387/2005. Είναι επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας που σκοπός του είναι η διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η εκπόνηση μελετών, ιδίως σε στρατηγικό επίπεδο, για θέματα που αφορούν την Πολιτική Ασφάλειας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα, σε θέματα ασφάλειας γενικότερα. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και έχει 4 τομείς: α) Αντεγκληματικής Πολιτικής, β) Μελετών, Ερευνών και Τεχνολογίας, γ) Διεθνούς Συνεργασίας και Επικοινωνίας και δ) Τεχνολογίας και Συστημάτων. Συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές και με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και φορείς. Τονίζεται, ότι το εν λόγω Ινστιτούτο, καίτοι είχε κρατική επιχορήγηση και την υποστήριξη δημόσιων φορέων (σε προσωπικό, μέσα και υποδομές), έφτασε λίγο πριν το κλείσιμό του (αν δεν μεσολαβούσε μεταξύ των άλλων και η ανάθεση της πιστοποίησης του ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας-σεκιουριτάδων).
Στην περίπτωση λοιπόν, που το εγχείρημα δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, μήπως θα μπορούσε, όποιος επιθυμεί να προσφέρει τις εμπειρίες του (που απέκτησε χάριν της Αστυνομίας), να το κάνει σε κάποιον από τους εν λόγω τομείς του ΚΕ.ΜΕ.Α. (αφιλοκερδώς αν το επιθυμεί), αφού, ούτως ή άλλως, με το νόμο … Κατρούγκαλου (που θεσμοθέτησε την περιθωριοποίηση και τον…αργό θάνατο του απόστρατου) έστω και μια ώρα απασχόλησης, συνεπάγεται περικοπή της σύνταξης;;;
Το ερώτημα λοιπόν είναι, ποιο κενό πράγματι μπορεί να καλύψει το αναφερόμενο Ινστιτούτο και με ποιες εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών κ.λ.π. δεδομένων;;; Μήπως η αναφερόμενη αξιοποίηση των χάκερς ενέχει τον κίνδυνο κακόβουλων ενεργειών και νόσφισης δημόσιας εξουσίας, αν αυτοί μετεξελιχθούν σε κράκερς;;;
Σε κάθε περίπτωση καλωσορίζουμε τον αγαπητό συνάδελφο στο Club των Αποστράτων και του ευχόμαστε, να πραγματοποιήσει και να ζήσει το μύθο-όραμά του, καίτοι ο ρεαλισμός μας, δεν μας επιτρέπει, να ελπίζουμε σε … θαύματα!!!
Το κείμενο αναρτήθηκε στη σελίδα στο fb του policenews.gr από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη*