ΕΛ.ΑΣ.: Η «καινοτομία» του… αυτονόητου

Παρατηρούμε τελευταία μια επικοινωνιακή καταιγίδα δημιουργίας εντυπώσεων σε όλους του τομείς της δημόσιας ζωής. Αυτή περιλαμβάνει και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την πρακτική αυτή δεν «ξέφυγε» και η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.). Η επικοινωνία όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, ενέχει υπερβολή και έρχεται να καλύψει το έλλειμμα και την αδυναμία επίλυσης των θεσμικών προβλημάτων. Αρκείται απλώς στην προβολή των προσώπων, στις δημόσιες σχέσεις, στην «προπαγάνδα» και όχι στην ουσία.

Και θεωρείται το αυτονόητο, δηλαδή η επικοινωνία των προϊσταμένων με τους υφισταμένους, η άσκηση των δικαιωμάτων (όπως η λήψη άδειας) των εργαζομένων-υπαλλήλων κ.λ.π. περίπου ως «θρίαμβος» και επιτυχία ή ακόμη χειρότερα ως «καινοτομία» (innovation). Είναι αυτονόητο ότι ο εργαζόμενος-υπάλληλος χρειάζεται ξεκούραση-ανάπαυση, προκειμένου να είναι αποδοτικός στη δουλειά του. Έχει παρατηρηθεί, ότι πολλές φορές απαιτείται από τους αξιωματικούς να παρευρίσκονται διαρκώς στην Υπηρεσία τους. Αυτό συνέβαινε και στο Επιτελείο του Αρχηγείου, όπου κάποιοι κοιμόντουσαν στους καναπέδες των γραφείων και έτρωγαν πρόχειρο φαγητό για να «δείχνουν» την παρουσία τους και να είναι «αρεστοί» στην Ηγεσία. Στην Ασφάλεια, κάποιες εποχές, οι φιάλες με το «νερό που καίει» έρρεαν. Προσωπικά ήμουν αντίθετος στην νοοτροπία αυτή και στις συσκέψεις υποστήριζα ότι: «Θέλω παρουσία πνεύματος και όχι παρουσία σώματος»!

Σε ένα γραφειοκρατικό σύστημα η απουσία της ηγεσίας από το Επιτελείο και η έλλειψη του μάνατζμεντ (ως μάνατζμεντ ορίζουμε τη διαδικασία του προγραμματισμού, της οργάνωσης, της διεύθυνσης, και του ελέγχου που ασκούνται σε ένα οργανισμό, προκειμένου να επιτευχθούν αποτελεσματικά οι στόχοι του) φρενάρει την προώθηση και επίλυση των ζητημάτων. Ο συγκεντρωτισμός και ο υδροκεφαλισμός στην πυραμίδα της ιεραρχίας και του οργανογράμματος ακυρώνει την ποιότητα.

Επιβάλλεται η απλοποίηση της πυραμίδας, η μείωση των επιπέδων εξουσίας, ο καταμερισμός των εργασιών, η εκχώρηση εξουσίας σε χαμηλότερα κλιμάκια διοίκησης και η τμηματοποίηση των λειτουργιών. Τα στοιχεία που χρειάζονται προσαρμογή είναι οι μέθοδοι, οι διαδικασίες και οι τεχνικές εφαρμογής των λειτουργιών του μάνατζμεντ, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα. Εξάλλου αν θέλεις ένα ζήτημα να το παραπέμψεις στις ελληνικές καλένδες, δεν έχεις παρά να συγκροτήσεις μια Επιτροπή και να το παραπέμψεις σ΄αυτή. Για τον εξορθολογισμό του οργανογράμματος έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν.

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην κορυφή της πυραμίδας. Έτσι αυτά παραμένουν και καμιά επικοινωνιακή τακτική δεν μπορεί να τα «σκεπάσει» και να τα εξαλείψει. Απλώς οι αρμόδιοι της διοίκησης αυτοϊκανοποιούνται, έχοντας ως άλλοθι το… αυτονόητο. Πάντως, στη σημερινή εποχή, το να κάνεις το αυτονόητο θεωρείται… «κατόρθωμα»!

Το κείμενο αναρτήθηκε στη σελίδα στο fb του policenews.gr από τον Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. κ. Ν. Μπλάνη*

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών