Πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Ιουλίου οι Τιμητικές Βραβεύσεις 2021 από το Policenews
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Ταξίαρχος Αθανάσιος Μπαδέκας, Διευθυντής του Κεντρικού Ιατρείου της ΕΛ.ΑΣ., ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Χρήστος Πλουμάκης, ο προϊστάμενος της θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνόμος Β’ π. Αλέξιος Κουρτέσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Γεωπολιτικής Έρευνας (επίσημος υποστηρικτής της βράβευσης) κος Ασημάκης Ψαρρής, ο γνωστός και αγαπητός επιχειρηματίας κος Ανδρέας Μάνεσης, αλλά και οι οικογένειες των βραβευθέντων.
Λόγω των περιορισμών, οι προσκεκλημένοι ήταν λίγοι, ωστόσο το κλίμα στην πρώτη απονομή Τιμητικών βραβεύσεων του Policenews 2021 ήταν συγκινητικό.
Παρουσίαση των αστυνομικών που διακρίθηκαν για το 2021 και τιμήθηκαν με την ειδική πλακέτα:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΒΡΑΧΝΗΣ
Ο Γεώργιος – Τηλέμαχος ξεκίνησε την καριέρα του ως ειδικός φρουρός το 2009. Έχει υπηρετήσει στη ΔΑΕΑ, στο αστυνομικό Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών (όπου βρίσκεται έως σήμερα), στο Μεταγωγών, στο Αλλοδαπών, στην ομάδα Δέλτα και στο ΤΑΕ Αττικής.
Ο Γεώργιος – Τηλέμαχος τιμάει τη στολή του καθημερινά
Όπως, όλοι γνωρίζουμε το επάγγελμα του αστυνομικού διατρέχει κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα και ο Τηλέμαχος μας το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι σε έναν αγώνα στο Καραισκάκη επέλεξε να επιτεθεί μόνος του σε οπαδούς που συμπλέκονταν και προσπαθούσαν να κυκλώσουν έξι άντρες μίας διμοιρίας ΥΑΤ. «Οι Χούλιγκανς ήταν ίσως περισσότεροι από εκατό. Με τη χρήση χημικών οπισθοχώρησαν ενώ στην συνέχεια εκτοξεύτηκαν διάφορα αντικείμενα, μπουκάλια, πέτρες κλπ στο μέρος μου.» Κλείνει λέγοντας ότι οπισθοχώρησε, γιατί δεν είχε ούτε κράνος, ούτε ασπίδα, ούτε μάσκα αερίων.
Ένα τραγικό συμβάν τον ώθησε στο να γίνει αστυνομικός
Στην συνέχεια, ο Γεώργιος – Τηλέμαχος μας διηγείται ένα τραγικό συμβάν, το οποίο τον έκανε να επιλέξει και το συγκεκριμένο επάγγελμα. Όταν ήταν σε μικρή ηλικία και διανυκτέρευε σε ξενοδοχείο, μία γυναίκα σε διπλανό δωμάτιο δεχόταν βραδινές ώρες επίθεση με μαχαίρι. Ο πατέρας του άνοιξε την πόρτα και αυτή εισήλθε αιμορραγώντας στο δικό τους δωμάτιο, ενώ στην συνέχεια ο πατέρας του κατεδίωξε τον δράστη. Στο μυαλό του υπήρχε πάντα σαν σκέψη και ο θεσμός των ειδικών φρουρών του έδωσε την δυνατότητα να το πραγματοποιήσει και να ακολουθήσει τον δρόμο των σωμάτων ασφαλείας.
Συγγραφέας και δίπλα στον πολίτη πάντα
Ο Γεώργιος – Τηλέμαχος όμως τις ώρες που δεν προστατεύει το καλό του πολίτη, ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του και με άλλες δραστηριότητες. Μία από αυτές είναι να συγγράφει. Έχει εκδώσει τρία βιβλία και ετοιμάζεται ήδη για το τέταρτο. Έχει πάρει πρώτο βραβείο σε λογοτεχνικό διαγωνισμό στην κατηγορία επιστημονικής φαντασίας. Ακόμη, ασχολείται με το youtube και μέσω της πλατφόρμας αυτής επικοινωνεί με τον δικό του τρόπο θέματα τα οποία άπτονται των δικαιωμάτων του πολίτη ενώ ενημερώνεται/συμμετέχει στα συνδικαλιστικά της αστυνομίας.
Ο Γεώργιος – Τηλέμαχος είναι άγαμος.
Φέτος, πρώτη χρονιά του θεσμού των “Βραβεύσεων Policenews 2021” θα δοθεί η τιμητική διάκριση για δυο γεγονότα. Τον βαρύτατο τραυματισμό του κατά τη διάρκεια συμπλοκής σε καταυλισμό Ρομά (δείτε ΕΔΩ) αλλά και για την προσωπική πρωτοβουλία να διαμορφώσει με δικές του οικονομίες ένα σχεδόν ερείπιο όχημα του Α.Τ. Αχαρνών σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο για το οποίο επικροτήθηκε από το σύνολο των πολιτών στην Ελλάδα (δείτε ΕΔΩ).
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΗΣ
Ο Ιωάννης Πάπαρης, απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Ανδρίτσαινας, Ηλείας, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες 10 και 7 χρονών. Μπήκε στο σώμα το 1999 ως ειδικός φρουρός στην 1η σειρά. Μέχρι το 2009 υπηρέτησε στο Α.Τ. Ακροπόλεως. (φύλαξη στόχων και πεζές περιπολίες στην περιοχή αρμοδιότητας του τμήματος και μεταγωγές).
Η πορεία του στο σώμα
Από το 2009 έως το 2015 υπηρέτησε στην ομάδα ΔΕΛΤΑ στο κέντρο της Αθήνας. Στην συνέχεια, από το 2015 έως το 2020 στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Β/Α τομέα. Τέλος, από τον Φεβρουάριο 2020 έως και σήμερα υπηρετεί στην ομάδα ΔΡΑΣΗ.
Η απόφαση να γίνει αστυνομικός
Ο Ιωάννης αποφάσισε να μπει στο σώμα, γιατί του αρέσει να υπηρετεί τους πολίτες, να τους προστατεύει και να συνδράμει σε οτιδήποτε μπορεί να έχουν ανάγκη. Ακόμη, να βοηθάει εν γένει το κοινωνικό σύνολο κάνοντας το καθήκον του.
Όταν ήταν σε μικρή ηλικία δεν πίστευε ότι θα ακολουθήσει το επάγγελμα του αστυνομικού, ωστόσο μεγαλώνοντας και βλέποντας τις συνθήκες ζωής γύρω του, του γεννήθηκε η επιθυμία να υπηρετήσει στο σώμα.
Φέτος, ο Ιωάννης διακρίνεται για δυο γεγονότα. Το πρώτο είναι που ως αφανής ήρωας βούτηξε στη φωτιά που ξέσπασε στο Μάτι και απεγκλώβισε μόνος του πολίτες που κινδύνευαν να καούν ζωντανοί. Το γεγονός πέρασε στα “ψιλά” γράμματα.
Το δεύτερο γεγονός συνέβη στη Νέα Φιλαδέλφεια με χούλιγκαν, όταν ως επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ο Αρχιφύλακας δέχθηκε πισώπλατα μαχαιριές, ενώ για 6 λεπτά τον απήγαγαν και τον μετέφεραν τραυματισμενο σε οργανωμένο δωμάτιο club φιλάθλων μεγάλης ομάδας και δεχόταν επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές σε όλο του το σώμα από δεκάδες χούλιγκαν (δείτε ΕΔΩ).
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΗΝΑΣΙΔΗΣ
Ο Άγγελος Μηνασίδης είναι έγγαμος και στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μπήκε το 2011. Υπηρέτησε τον πρώτο χρόνο σε αστυνομικό τμήμα και στην συνέχεια μετατέθηκε στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής.
Από μικρός ήθελε να υπηρετήσει στην αστυνομία
Η επιθυμία να υπηρετήσει στο σώμα υπήρχε από πάντα αλλά η τελική απόφαση ήρθε ενώ βρισκόταν στις ειδικές δυνάμεις ως έφεδρος αξιωματικός.
Ο Άγγελος μαζί με την ομάδα του κατά το τελευταίο έτος έχουν συνδράμει στη δραστική μείωση της εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική με δεκάδες σοβαρές συλλήψεις και εξιχνιάσεις σεσημασμένων για ναρκωτικά αλλά και δολοφονιών. (δείτε κάποια από τα ρεπορτάζ ΕΔΩ, ΕΔΩ).
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι απόφοιτος λυκείου και μητέρα δυο παιδιών. Κατατάχθηκε στην ΕΛ.ΑΣ το 1993. Υπηρέτησε σε μάχιμες υπηρεσίες της Αθήνας και της Φθιώτιδας αλλά και στην ΠΟΑΣΥ για μία δεκαετία ως γραμματέας τους. Δημιούργησε με την τότε Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής, το 1997, την θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου αγκαλιάστηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και την υιοθέτησε με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα. Σε αυτή την περίοδο της ζωή της υπηρετεί στα κεντρικά ιατρεία Αθηνών της αστυνομίας.
Η Μαρία για το λειτούργημα του αστυνομικού
Η Μαρία θεωρεί το επάγγελμα του αστυνομικού λειτούργημα, που ο σκοπός του είναι η προστασία της ζωής, της τιμής και της περιουσίας του πολίτη. Σε όλη την διάρκεια της πορεία της ως αστυνομικός, θέλησε με βοηθό την καλλιτεχνική της φύση, να προβάλλει το κοινωνικό πρόσωπο του αστυνομικού.
Το επάγγελμα του αστυνομικού δεν ήταν κάτι που το ήθελε από μικρή. Η κλίση της ήταν προς τον αθλητισμό και την τεχνη, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν προέρχεται από οικογένεια αστυνομικών, ούτε είχε φίλους από το σώμα για να έχει το έναυσμα να υπηρετήσει ως αστυνομικός. Η αγάπη της προς τον συνάνθρωπο ήταν τόσο ισχυρή όμως, και με γνώμονα αυτό το επέλεξε. Η πορεία της ζωής της έχει αποδείξει ότι ήταν η σωστή επιλογή, αφού δεν εμπόδισε την καλλιτεχνική της φύση να εξελιχθεί, απεναντίας έδωσε τροφή για εξέλιξη.
Συνεχίζει λέγοντας, ότι το επάγγελμα του αστυνομικού δεν είναι εύκολο. Κρύβει πολλούς κινδύνους καθημερινά. « Πέραν από την εκπαίδευση που περνάμε όλοι οι αστυνομικοί πρέπει και από μόνοι μας να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας καθημερινά, ώστε να καταφέρνουμε να είμαστε σε εγρήγορση, να έχουμε σωστή κρίση και αντανακλαστικά και να μπορούμε να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας. Έχω κινδυνέψει κατά την διάρκεια της υπηρεσίας μου, με έχουν τραυματίσει κατά την διάρκεια της υπηρεσίας μου, έχω πάρει και συγχαρητήρια από την υπηρεσία μου. Όλα αυτά είναι όμως μέσα στα πλαίσια του επαγγέλματος και τα βιώνουμε όλοι οι αστυνομικοί, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Το ζητούμενο για εμένα δεν είναι να κινδυνέψουμε ή να γίνουμε ήρωες καποιες φορές. Το ζητούμενο είναι να γινόμαστε ήρωες καθημερινά με την στάση μας , τις πράξεις μας, την οξυδερκεια μας και την ανθρωπιά μας.»
Η Μαρία μας έχει εκπλήξει και με την καλλιτεχνική της κλίση, για το οποίο κάναμε εκτενές αφιέρωμα (δείτε ΕΔΩ), αλλά και για το γεγονός ότι παραμένει στο Σώμα παρόλο που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΤΑΡΛΗΣ
Ο Βαγγέλης κατατάχθηκε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στις 2.10.2009. Το 2010 πραγματοποίησε την πρακτική του εκπαίδευση στο Αστυνομικό Τμήμα της Βουλιαγμένης στη Δ/νση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής. Μετά το πέρας της ευδόκιμης φοίτησής του από την Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετήθηκε στην «ΟΜΑΔΑ Ζ» στην Δ/νση ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΆΣΗΣ της Ν. Αττικής.
Από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Οκτώβριο του 2019 υπηρέτησε και προσέφερε τις υπηρεσίες του στα συνοριακά τμήματα του Νότιου Έβρου. Στην συνέχεια από το Νοέμβριο του 2019 βρέθηκε για υπηρεσιακούς λόγους να υπηρετεί στην Άμεση Δράση Αττικής στην Β’ Αλλαγή.
Ο Βαγγέλης προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια ενώ είναι άγαμος.
Σπουδές, ξένες γλώσσες και ειδικά σχολεία στο βιογραφικό του
Ως επιτυχών στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας του έτους 2009 παρουσιάστηκε στη σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής. Μετά από την φοίτηση του παρακολούθησε το σχολείο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε επιτυχώς και έλαβε «πτυχίο» από το κέντρο εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου τον Ιουνίου του 2011.
Από το 2007 κατέχει το πτυχίο Zertifikat Deutsch B1 και από τις 23.1.2021 το Language Cert Level 3 Certificate in ESOL International.
Η απόφασή του να μπει στην αστυνομία
“Η απόφαση μου να μπω στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελούσε μια βαθιά μου επιθυμία. Με ενδιέφερε να προσφέρω στον συνάνθρωπο με κάθε τρόπο ενώ θεωρούσα, πως το αξίωμα του αστυνομικού ήταν αξιοθαύμαστο εξαιτίας της προστασίας που προσφέρει στον πολίτη.”
Πότε γεννήθηκε η επιθυμία του για να υπηρετήσει στα Σώματα Ασφαλείας
“Από μικρή ηλικία ήμουν αποφασισμένος πως ήθελα να ενταχθώ στο Σώμα. Θαύμαζα τον τρόπο αντιμετώπισης των κακοποιών στοιχείων ενώ μου κέντρισε την προσοχή και το ενδιαφέρον το θάρρος και ο αλτρουισμός που έδειχναν οι αστυνομικοί για το κοινό καλό και την προστασία του συνανθρώπου”.
Οι κίνδυνοι που αντιμετώπισε
“Αν και σχετικά υπηρετώ λίγα χρόνια στο Σώμα ήταν αρκετές οι φορές που κινδύνευσα, όμως θεωρώ πως κάθε φορά θα είχα την ίδια αντίδραση απέναντι στον κίνδυνο. Ένα συμβάν που έλαβε χώρα στο συνοριακό Τμήμα Σουφλίου κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου έμελλε να με οδηγήσει στο χειρουργείο για την αποκατάσταση της σωματικής μου βλάβης. Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθεια να πιάσουμε έναν διακινητή, τρέχοντας επάνω στις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών έπεσα από μια γέφυρα με αποτέλεσμα να τραυματίσω σοβαρά το γόνατο μου έχοντας ως αποτέλεσμα να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση”.
Ο Βαγγέλης συγκλόνισε το Πανελλήνιο τον Μάιο του 2020, όταν με κίνδυνο της ζωής του βούτηξε από τα βράχια παραλίας του Αλίμου και διέσωσε από βέβαιο πνιγμό νεαρή κοπέλα που είχε παρασυρθεί (δείτε ΕΔΩ).
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί νέο άρθρο με τα στελέχη και από τα άλλα Σώματα Ασφαλείας και το ΕΚΑΒ που διακρίθηκαν για τις υπηρεσίες του για το 2021.
Παρουσίαση των Λιμενικών που διακρίθηκαν για το 2021 και θα τιμηθούν με την ειδική πλακέτα:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Ο Νικόλαος Ρούσσος υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα από το 2001 όπου μετά την Σχολή Λιμενοφυλάκων τοποθετήθηκε στην Ακαδημία εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών.
Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Λιμενικό Σταθμό Ναυπάκτου και τοποθετήθηκε στο Πλωτό Περιπολικό Λιμενικού Σώματος 773 (πνευστό ταχύπλοο) ως Κυβερνήτης.
Υπηρέτησε για εφτά χρόνια στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας/Λιμενικό Φυλάκιο Αντιρρίου και έκτοτε και έως σήμερα από το 2015 υπηρετεί στο Λιμεναρχείο Μεσολογγίου/Λιμενικό Τμήμα Ναυπάκτου.
Ο Νικόλαος, είναι παντρεμένος με την Βασιλική Κουβέλη από το 2007 και έχουν δύο παιδιά τον Νικόλα-Μίνωα και την Ελπίδα, 12 και 11 χρονών αντίστοιχα.
Οι σπουδές του
Είναι πτυχιούχος του Β’ κύκλου σπουδών ΤΕΕ (Οικονομίας Διοίκησης – Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ) και πτυχιούχος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Πως και πότε αποφάσισε να μπει στο Σώμα
“Επειδή κατάγομαι από Ναυτική οικογένεια και έχω γαλουχηθεί με την Ναυτοσύνη και το υψηλό χρέος προς τα Πατριωτικά Ιδανικά, μας και πολλοί συγγενείς μου, όχι απλώς υπηρετήσαν την Πατρίδα αλλά πολέμησαν για αυτή, όπως ο παππούς μου, ο αείμνηστος Νικόλαος Σουβλάς του Μιχαήλ, ο οποίος υπηρέτησε ως Εθελοντής την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα Υποβρύχια Υ/Β Παπανικολής, Υ/Β Κατσώνης και στο Θωρηκτό Αβέρωφ, αλλά και τά ανθρωπιστικά ιδεώδη της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, αδιακρίτως χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητος.”
“Από μικρή ηλικία και διακατεχόμενος από τα προαναφερθέντα ιδεώδη, τους αγνούς σκοπούς & την αγάπη για την Θάλασσα, τους Θαλασσινούς και το Ναυτικό, οδηγήθηκα στην επιλογή του επαγγέλματος που θα ήθελα να ακολουθήσω και αυτή ήταν η επιλογή του Λιμενικού Σώματος.
Κατά την παιδική μου ηλικία, στην αρχή της ενσυνείδητης επιλογής μου, εντάχθηκα στο 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων του Ηρακλείου Κρήτης για πάνω από δέκα χρόνια μέχρι το βαθμό του Ανιχνευτή, όπου μυήθηκα στα ιδανικά του εθελοντισμού, της προσφοράς και της βοήθειας
Τελειώνοντας τις σπουδές μου, κατατάχθηκα ως Έφεδρος στον Ε.Σ. Ξηράς και συγκεκριμένα ως Εθελοντής Καταδρομέας στις Ειδικές Δυνάμεις, Υπηρετώντας στη 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών.”
Το περιστατικό που τον κατέταξε στη λίστα των φετινών βραβεύσεων
Τον Μάιο 2020 άνδρας νεαρής ηλικίας έπεσε από μεγάλο ύψος από το φάρο στο λιμάνι της Ναυπάκτου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να βρεθεί μπρούμυτα μέσα στη θάλασσα , ο κύριος Ρούσσος Νικόλαος βρισκόταν στο σημείο εκτός υπηρεσίας έπεσε στη θάλασσα και έπιασε τον νεαρό , τον τράβηξε κοντά στο κράσπεδο του λιμένα και δεχτηκε βοήθεια , δύο πολιτών , που κολύμπησαν από τον απέναντι μώλο, και τον κράτησαν στην επιφάνεια μέχρι την ώρα που ήρθε διασώστης της πυροσβεστικής υπηρεσίας και βοήθησε στην ασφαλή μεταφορά του από το σημείο της πτώσης μέχρι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΟΡΕΤΣΗΣ
Ο Βασίλης ξεκίνησε να υπηρετεί στο σώμα τον Σεπτέμβριο του 2009. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο λόγος που αποφάσισε να μπει στο σώμα ήταν καθαρά βιοποριστικός, ενώ δεν το ήθελε από μικρή ηλικία.
Το περιστατικό που τον κατέταξε στην λίστα των φετινών βραβεύσεων
Έμοιαζε ένα συνηθισμένο πρωινό στο λιμάνι της Αρκίτσας για τον Κελευστή του Λιμενικού Σώματος Βασίλειο Κοκορέτση.
Γύρω στις 09:00’ όμως ένα απρόοπτο συμβάν έθετε σε κίνδυνο τη ζωή δύο συνανθρώπων μας. Το τελευταίο αυτοκίνητο που θα επιβιβαζόταν στο πλοίο της γραμμής, από λάθος χειρισμό ή από κάποια βλάβη, αντί να εισέλθει μέσω του καταπέλτη, έπεσε στη θάλασσα.
Κάποιος μπορεί να πει ότι εκείνη την ώρα, σκέφτεσαι αν οι άνθρωποι είναι καλά, αν μπορούν να βγουν, αν κάποιος από τους άλλους γύρω μπορεί να βοηθήσει. Για τον έμπειρο Κελευστή όμως δεν υπήρχε κάποια δεύτερη σκέψη.
Αμέσως βουτάει στη θάλασσα και αξιολογεί την κατάσταση. Ο οδηγός δείχνει ότι μπορεί να απεγκλωβιστεί, η γυναίκα όμως μένει στο αυτοκίνητο και βουλιάζει μαζί με αυτό. Απεγκλωβίζει τη γυναίκα και στη συνέχεια βοηθάει και τον ηλικιωμένο οδηγό να πιάσει το σωσίβιο και να βγουν όλοι μαζί στην ακτή.
«Δεν έκανα τίποτα άλλο παρά μόνο το καθήκον μου και νομίζω ότι έπραξα ότι θα έκανε οποιοσδήποτε συνάδελφος βρισκόταν στη θέση μου», θα πει λίγο αργότερα αυθόρμητα στο LamiaReport και χωρίς να ενδιαφέρεται καν αν η πράξη του θα μαθευτεί ή αν κάποιοι τον θεωρούν ήρωα.
Και αυτή η αυθεντικότητα της δήλωσης αποκαλύπτει το μέγεθος της ευθύνης και την αξία του λειτουργήματος που επιτελούν όλοι οι συνάδελφοι του στο Σώμα, καθώς κι άλλοι «επαγγελματίες» στο στρατό, στα σώματα ασφαλείας, στην υγεία και αλλού.
*Ο Βασίλης Κοκορέτσης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση για οικογενειακούς λόγους.
Παρουσίαση του Πυροσβέστη που διακρίθηκε για το 2021 και θα τιμηθούν με την ειδική πλακέτα:
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΪΔΗΣ
Ο Κώστας Χαϊδής κατατάχθηκε στο σώμα το 1998. Υπηρέτησε στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών στην Μεταμόρφωση. Πήρε μετάθεση για την πόλη της Λαμίας το 2002 και συγκεκριμένα για την 7η ΕΜΑΚ, από τότε μέχρι και σήμερα υπηρετεί σε αυτή την υπηρεσία. Είναι έγγαμος και έχει δύο αγόρια. Ο μεγάλος γιος είναι 20 ετών και υπηρετεί φαντάρος πεζοναύτης, ενώ παράλληλα σπουδάζει πληροφορική. Ο μικρός γιος είναι 12 ετών μαθητής έκτης δημοτικού.
Ο Κώστας είναι απόφοιτος γενικού λυκείου. Υπηρεσιακά έχει βγάλει όλα τα σχολεία εκπαίδευσης, ορμητικά νερά, ορειβασία, χειμερινό βουνό και φαράγγια.
Αποφάσισε να γίνει Πυροσβέστης, γιατί από μικρό παιδί το όνειρο του ήταν να γίνει ένστολος.
Τελικά τον κέρδισε η Πυροσβεστική και νιώθει ευλογημένος που κάνει αυτή την δουλειά και δεν το μετάνιωσε ποτέ.
Σε μερικά συμβάντα εν ώρα υπηρεσίας έχει βρεθεί πολλές φορές σε κίνδυνο, από τις συνεχόμενες εκπαιδεύσεις όμως και από το ρίσκο που παίρνουν εκείνη την στιγμή και με την βοήθεια του Θεού έχουν ξεπεράσει κάθε δύσκολη στιγμή.
Ο Κώστας μας εξηγεί ότι, δίνουν πάντα τον καλύτερο τους εαυτό, γιατί είναι στην διάθεση του κάθε συνανθρώπου μας, όποτε και όπου τους χρειαστούν.
Τους κινδύνους τους ξεπερνούν, αυτό που μας μένει όμως χαραγμένο βαθιά στην ψυχή μας είναι τα τροχαία δυστυχήματα και συγκεκριμένα στο Πέταλο του Μαλιακού, που σχεδόν μέρα παρά μέρα είχε τροχαίο.
Παρουσίαση των διασωστών του ΕΚΑΒ που διακρίθηκαν για το 2021 και θα τιμηθούν με την ειδική πλακέτα:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΑΜΚΑΛΗΣ
Ο π. Απόστολος Δάμκαλης είναι Διασώστης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και πιο συγκεκριμένα,
υπηρετεί στην Ομάδα Μοτοσικλετών Ταχείας Ανταπόκρισης, από το 2010.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και είναι νυμφευμένος με την επίσης Διασώστρια του ΕΚΑΒ, Σταματία Σταθοκωστοπούλου και
έχουν δύο παιδιά, τη Ναταλία και τον Θεόδωρο.
Είναι απόφοιτος του ΙΕΚ ΕΚΑΒ (Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου) και του ΙΕΚ Γλυφάδας (Νοσηλευτική Μονάδων Εντατικής Θεραπείας).
Έχει παρακολουθήσει και πιστοποιηθεί σε όλα τα υπάρχοντα και αναγνωρισμένα προγράμματα για την ειδικότητα του (BLS-AED,ILS,ALS,NLS,EPILS,EPALS,GIC,PHTLS). Είναι τελειόφοιτος φοιτητής στο τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).
Παράλληλα με τα καθήκοντα του ως Διασώστης, το 2014 χειροτονήθηκε Ιερέας. Από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και σήμερα, διακονεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας (Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής).
Η αγάπη του για το επείγον, σε προνοσοκομειακό επίπεδο, στάθηκε καθοριστικός παράγοντας για να αποφασίσει να μπει στο ΕΚΑΒ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως από μικρό παιδί, ήθελε να απασχοληθεί στον τομέα της υγείας.
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΖΟΥΡΑΣ
Ο Σπύρος Λαζούρας ξεκίνησε ως διασώστης το 2004 για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων. Διορίστηκε σαν μόνιμος υπάλληλος το 2006 στην κεντρική υπηρεσία Αθηνών. Κατά καιρούς για υπηρεσιακές ανάγκες έχει υπηρετήσει στα Ειδικά Τμήματα: Τμήμα Εκπαίδευσης, Ειδικό τμήμα Ιατρικής καταστροφών (Ε.Τ.Ι.Κ), Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Τμήμα Μοτοσικλετών ταχείας ανταπόκρισης. Ακόμη, και σε παραρτήματα Τομέων εκτός Αθήνας όπως: Πάρος, Εύβοια, Χαλκιδική και Καστοριά που υπηρετεί έως και σήμερα.
Ο Σπύρος είναι απόφοιτος μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα της πληροφορικής.
Απόφοιτος στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ “Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου”. Επιπλέον έχει πολλές ειδικεύσεις στην ειδικότητα της εκπαίδευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Για παράδειγμα, έχει λάβει μέρος σε διεθνείς ασκήσεις και διαγωνισμούς εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Επίσης, έχει εκπαιδευτεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας Πολιτικής Προστασίας σε θέματα όπως: απειλές τρομοκρατιάς, μερικές απώλειες υγείας. Απειλές CBRNE (χημικά, βιολογικά, πυρηνικά ραδιενεργά και εκρήξεις. Διαλογή trige σε χώρες όπως, Σουηδία, Βέλγιο, Τουρκία, Κύπρο και άλλες.
Η απόφασή του να μπει στο ΕΚΑΒ
Συμμετέχοντας σε εθελοντικό επίπεδο σε διάφορες ομάδες και καταλήγοντας για μεγάλο διάστημα στο Πυροσβεστικό σώμα σαν εθελοντής και μετέπειτα σαν εποχικός υπάλληλος, μέχρι που χρειάστηκε να βιώσω και να διαχειριστώ για μέλος της οικογένειας μου (με τις γνώσεις που είχε έως τότε) ένα σοβαρό και μακροχρόνιο θέμα υγείας. Για αυτό τον λόγο του δόθηκε η ευκαιρία επιλογής για ενασχόληση και εκπαίδευση σε επαγγελματικό επίπεδο. Τον κέρδισε ο υγειονομικός χώρος και η προνοσοκομειακή φροντίδα ασθενών στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.
Άλλωστε, ήταν ένας στόχος από την παιδική ηλικία η ενασχόληση με θέματα που αφορούσαν τον κίνδυνο, την παροχή βοήθειας και την προσφορά.
Η φορά που κινδύνεψε περισσότερο εν ώρα υπηρεσίας
“Προσπαθούμε να μην κινδυνεύουμε ποτέ για να μπορέσουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό των συμβάντων υπάρχει ο κίνδυνος.
Ένα από τα πολλά ήταν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στον Πύργο Ηλείας και τις γύρο περιοχές όταν βράδυ χρειάστηκε να επέμβουμε για την διάσωση & απεγκλωβισμό ατόμων και μικρών παιδιών που κινδύνευαν να καούν και ήμασταν το κοντινότερο όχημα. Στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε μας έκλεισε η φωτιά από παντού αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να γυρίσουμε πίσω.
Ένα άλλο περιστατικό ξανά με πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής μιας και ήμουν ο πρώτος διάσωσης με μοτοσυκλέτα που προσέγγισε την καυτή ζώνη για να βοηθήσω ανθρώπους εκεί που δεν είχαν πρόσβαση ασθενοφόρα και να κάνω διαλογή ασθενών και εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης όταν ακόμα καιγόταν τα πάντα δεν υπήρχε ορατότητα από τους καπνούς και το σκοτάδι σκιζόταν από φλόγες που σκίαζαν ανθρώπινες φιγούρες να περπατούν καμένοι στα καμένα και όσοι άνθρωποι είχαν προλάβει να γλυτώσουν βρισκόταν ακόμα στο νερό στο λιμανάκι.
Οι Διασώστες ζουν και εργάζονται με τον κίνδυνο και προσπαθούν να μην κινδυνεύσουν ποτέ.
Είμαι και πρέπει να είμαι επαγγελματίας υγείας γιατί το επέλεξα για να το κάνω…
Ο ασθενής όμως δεν μπορεί να επιλέξει ποιος θα τον βοηθήσει και περιμένει βοήθεια μόνο από επαγγελματίες.”
*Ο Σπύρος Λαζούρας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση για υπηρεσιακούς λόγους.
Δείτε ολόκληρη την απονομή των βραβεύσεων από το Policenews: