Συνάντηση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικού και Ένωσης Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Υπηρεσίας (Ε.Λ.Σ.Κ.Υ.) με στελέχη της Υπηρεσίας Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Με χαρά και εκτίμηση σας ανακοινώνουμε ότι η Π.Ο.Λ. και η Ε.Λ.Σ.Κ.Υ.  (λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών) πραγματοποίησαν διαδικτιακή συνάντηση με στελέχη της Υπηρεσίας Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ώστε να γνωριστούμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τα στελέχη της Υπηρεσίας, η οποία εδώ και χρόνια  έχει λάβει πολλές  τιμητικές διακρίσεις και επαίνους προς όφελος του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.
Υπηρεσίας Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
 
Η Υπηρεσία της Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΥΜ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.) Ιδρύθηκε το 1946 με την υπουργική απόφαση υπ΄αριθμ.56349 της 4ης Δεκεμβρίου 1946 ύστερα από τις ιδιαίτερα επίμονες προσπάθειες του φίλου της μουσικής Υποπλοιάρχου Λιμενικού Γεώργιου Καβελαρά και τέθηκε υπό την εποπτεία του ιδίου και τη μουσική διεύθυνση του υπαξιωματικού Χ. Παύλοβιτς, προερχόμενου από τη Μουσική του Π.Ν.
 
Η Μπάντα παιάνισε για πρώτη φορά στην εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου του 1947. Από τότε  μέχρι σήμερα, η πορεία της χαρακτηρίζεται από  πληθώρα συμμετοχών και διακρίσεων που έχουν οι συνάδελφοι-μουσικοί μας στο ενεργητικό τους οι οποίες και αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι το Λιμενικό Σώμα διαθέτει μια από τις καλύτερες φιλαρμονικές σε Πανελλήνιο επίπεδο.
 
Κύρια αποστολή της ΥΜ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, είναι η συμμετοχή της σε εκδηλώσεις του Σώματος καθώς και σε κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές τελετές-εορτές. Επίσης συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και σε άλλες διοργανώσεις.
 
Με την συγκρότηση και διάρθρωση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής συνιστάται με το Π.Δ. 67/2012 Υπηρεσία Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία στελεχώνεται από συναδέλφους με την ειδικότητα του Μουσικού.
Η συμμετοχή των συναδέλφων παρόλες τις δυσκολίες της όλης κατάστασης μας τίμησε ιδιαιτέρως. Μέσα από την συζήτηση γίναμε κοινωνοί των υπηρεσιακών ζητημάτων τα οποία προκαλούν την δυσλειτουργία της Υπηρεσίας και προβλήματα στο προσωπικό της. Ειδικότερα τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν είναι τα εξής:
  • Ειδικότητα των μουσικών Λ.Σ. (υπάρχει κενό νόμου) διότι εισέρχονται στο Λ.Σ. με την ειδικότητα του μουσικού και με βασική προϋπόθεση πτυχία, μεταπτυχιακά και ειδικότερες σπουδές (οι οποίες έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος τα οποία τα επωμίζονται οι ίδιοι) δηλαδή τα προσόντα τους είναι υψηλών απαιτήσεων. Βέβαια αυτό δεν τους απαλλάσσει από μέτρα τάξης, ούτε από μεταθέσεις και  αποσπάσεις (δεν προβλέπεται κάλυψη στη διαδικασία των μεταθέσεων λόγω  της ειδικότητά τους) και αυτό έχει σαν συνέπεια αρκετοί συνάδελφοι μουσικοί να επιδιώκουν τον αποχαρακτηρισμό τους που ως αποτέλεσμα έχει τη δραματική μείωση του αριθμού των στελεχών που υπηρετούν στην Μουσική.
  • Μάχιμη 5ετία η οποία έχει θεσμοθετήσει για υπηρεσίες ειδικοτήτων ενώ για την Υπηρεσία Μουσικής δεν έχει προβλεφθεί. Υπηρεσίες συγκεκριμένων ειδικοτήτων (όπως λ.χ. η επισκευαστική βάση) δικαιούνται να κάνουν χρήση της μάχιμης 5ετίας ενώ σε αυτές δεν έχει συμπεριληφθεί και η Μουσική Λ.Σ. Η Υπηρεσία Μουσικής Λ.Σ. είναι ιδιαίτερη και ιδιόμορφη υπηρεσία διότι σε όλες τις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα είναι παρούσα και λόγω των ειδικών γνώσεών τους τα στελέχη  δεν δύναται  να αντικατασταθούν από κάποιον άλλο συνάδελφο, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που τα ίδια άτομα συνδράμουν σε μέτρα τάξης όποτε αυτό απαιτηθεί.
  • Πρόσληψη στελεχών με γνώσεις και πτυχία Μουσικής μέσω προκηρύξεων. Η δύναμη της Υπηρεσίας έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και αν ληφθεί υπ’όψιν το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων που υπηρετούν εκεί έχουν μέσο όρο πάνω από 20 χρόνια ενεργής υπηρεσίας τότε είναι εύλογο ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν συνάδελφοι με τα ανάλογα προσόντα για να στελεχώσουν την Μουσική του Λ.Σ.
  • Σημαντική παράμετρος λόγω του νέου ασφαλιστικού συστήματος (με υποχρέωση υπηρεσίας για 40 έτη ή μέχρι το 60ο έτος ηλικίας ) αποτελεί και η ανάγκη παραμονής ως διοικητικοί στην Υπηρεσία Μουσικής Λ.Σ των συνάδελφων που λόγω υγείας ή ηλικίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις επίπονες απαιτήσεις της μπάντας.
Όλα τα στελέχη-μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικού (Π.Ο.Λ.) και της Ένωσης Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Υπηρεσίας (Ε.Λ.Σ.Κ.Υ.) δεσμευόμαστε  στους συναδέλφους της Υπηρεσίας Μουσικής Λ.Σ. ότι θα προβάλλουμε και θα αναδείξουμε όλα τα σημαίνοντα ζητήματα τα οποία τους απασχολούν και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιλυθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά.
Εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος μας αλλά και ο ρόλος μας.