Ψυχολογική υποστήριξη ζητούν εκατοντάδες αστυνομικοί κάθε χρόνο, οι οποίοι βιώνουν έντονο στρες λόγω και της φύσης της δουλειάς τους
Μέσα σε ένα χρόνο, περισσότεροι από 1.600 αστυνομικού ζήτησαν ψυχολογική βοήθεια στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης της Αστυνομίας, η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017.
Πιο αναλυτικά, μέχρι σήμερα 1.652 αστυνομικοί έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη, µε τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακά προβλήματα. Από το σύνολο των κλήσεων οι 711 κλήσεις έγιναν το 2017, 833 το 2018 και 108 το πρώτο δίμηνο του 2019.
Από τις 833 κλήσεις που έγιναν το 2018, οι 284 έγιναν από άνδρες και οι 469 από γυναίκες. Η δεύτερη αιτία άγχους, μετά τα ενδοοικογενειακά θέματα, ήταν τα ερωτικής φύσεως προβλήματα. Ακολουθούν το πένθος και τα επαγγελματικά ζητήματα.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ, κ. Μανώλη Κουφάκη, «οι αστυνομικοί βιώνουν έντονο στρες, καθώς η φύση της δουλειάς τους είναι πιεστική και ιδιαίτερα απαιτητική». ∆εν είναι τυχαίο, πρόσθεσε «φεύγουμε νωρίς σε σχέση µε το προσδόκιμο ζωής, Και αυτό ισχύει και για τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς και για το χαμηλόβαθμο προσωπικό».
Σε ότι αφορά τις αυτοκτονίες αστυνομικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 44 περιπτώσεις αυτοχειριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια κατά την οποία δεν σημειώθηκε ούτε µία αυτοκτονία αστυνομικού, γεγονός που αποδίδεται στην επιτυχή λειτουργία των αρμόδιων ιατρικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.