Επίθεση από αδέσποτα σκυλιά σε ποδηλάτη στο λιμάνι της Στυλίδας σημειώθηκε νωρίτερα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στο πόδι
Άσχημη κατάληξη είχε η Κυριακάτικη βόλτα ενός 31χρονου από την Αγία Μαρίνα που πήρε το ποδήλατό του και πήγε μια βόλτα μέχρι τη Στυλίδα. Την ώρα που κινούταν στο λιμάνι, κοντά στον κόμβο, δέχτηκε επίθεση από τέσσερα αδέσποτα σκυλιά.
Ευτυχώς ο 31χρονος ποδηλάτης αντέδρασε ψύχραιμα και δεν έχασε την ισορροπία του, ωστόσο το ένα από αυτά τον δάγκωσε στο πόδι.
Ο 31χρονος με τη βοήθεια συγγενικού του προσώπου πήγε αρχικά στο Κ.Υ. Στυλίδας όπου του φρόντισαν το τραύμα, στη συνέχεια σε φαρμακείο για αντιτετανικό ορό και μετά στο Α.Τ. Στυλίδας όπου κατήγγειλε το συμβάν.
«Αν ήταν κάποιο μικρό παιδί με ποδήλατο και έχανε την ισορροπία του τι θα γινόταν;», αναρωτήθηκε ο 31χρονος μιλώντας στο LamiaReport, ο οποίος ζητά από το Δήμο να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
Να σημειώσουμε οτι τις προηγούμενες ημέρες μαι γυναίκα που περπατούσε στο λιμανάκι στις Ράχες δέχτηκε επίσης επίθεση από αδέσποτα σκυλιά, που κυκλοφορούν στην παραλία Ραχών.
Τέλος την προηγούμενη εβδομάδα δεσποζόμενος σκύλος δάγκωσε άσχημα στο πρόσωπο 10χρονο κοριτσάκι στις Ράχες, όταν η 10χρονη πλησίασε το σκυλί για να το χαϊδέψει.
Πηγή: lamiareport.gr
Τι πρέπει να κάνω εάν μου επιτεθεί σκύλος;
Ο σκύλος επιτίθεται συνήθως όταν νιώσει, για κάποιο λόγο, ότι απειλείται. Δεν έχει σημασία εάν εσύ έχεις τις καλύτερες προθέσεις. Από την στιγμή που εκείνος σε θεωρεί απειλή, πρέπει να ακολουθήσεις κάποια βήματα για να προφυλάξεις τον εαυτό σου.
Να σταματήσεις αμέσως να κατευθύνεσαι προς τον σκύλο και στάσου ακίνητος. Εάν κάνεις ποδήλατο ή jogging και κάποιος σκύλος σε πλησιάσει, πιθανόν να έχεις μπει στην περιοχή που θεωρεί “δική του”. Εάν απλά τρέχει προς εσένα αλλά δεν γαβγίζει ή γρυλίζει, είναι πιθανό να θέλει να σε τσεκάρει και αφού σε μυρίσει να γυρίσει και να φύγει. Μην προσπαθήσεις να τον χαϊδέψεις και να αποφεύγεις τις απότομες κινήσεις.
Στην περίπτωση που γαβγίζει και γρυλίζει, μείνε ακίνητος και προσπάθησε να δείχνεις χαλαρός. Απόφυγε να τον κοιτάξεις στα μάτια. Μίλησέ του με ήρεμη φωνή. “Δεν θέλω να σου κάνω κακό, φεύγω” ή κάτι παρόμοιο. Γύρισε λίγο το σώμα σου ώστε να έχεις τον σκύλο στο πλάι, σαν να δίνεις την εντύπωση πως φεύγεις. Μην προσπαθήσεις να επιτεθείς στον σκύλο, να τον χτυπήσεις, γιατί μπορεί να σου επιτεθεί. Να έχεις κατά νου πως οι σκύλοι είναι πολύ γρήγοροι. Εάν μπορείς κάλεσε για βοήθεια.
Εάν βρίσκεσαι με τον σκύλο σε κλειστό χώρο, τοποθέτησε μεταξύ εσένα και του σκύλου μία καρέκλα, την τσάντα σου ή κάποιο στέρεο αντικείμενο που θα σε προστατέψει σε περίπτωση επίθεσης. Εάν είσαι έξω κάθισε πίσω από κάποιο παγκάκι, φράχτη, κάδο απορριμάτων κ.τ.λ. Εάν έχεις ποδήλατο μαζί σου, τοποθέτησε το ανάμεσα σε εσένα και τον σκύλο.
Μην χάσεις ούτε μια στιγμή τον σκύλο από τα μάτια σου. Απομακρύνσου σιγά-σιγά, προχωρώντας στο πλάι ή προς τα πίσω. Μην τρέξεις και μην κάνεις απότομες κινήσεις.
Όλα τα παραπάνω απαιτούν να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να μην πανικοβληθείς. Δεν σου λέμε πως είναι το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο. Πολύ λίγοι σκύλοι θα πραγματοποιήσουν τελικά επίθεση, όταν σιγουρευτούν πως δεν είσαι απειλή, θα σε αφήσουν ήσυχο.
Αυτό που πρέπει να κάνεις μόλις γυρίσεις σπίτι είναι να αναφέρεις το συμβάν στην δημοτική αρχή ή σε κάποια φιλοζωική οργάνωση της περιοχή σου.
Αρθρογράφος:
Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv, IAABC
– Διδάσκει στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Ζώων Συντροφιάς www.petsproacademy.gr
– Επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας Sam’s Field Dog Trainers Team www.cosmospet.gr
– Πιστοποιημένος Σύμβουλος Συμπεριφοράς Σκύλων Professional Member of IAABC, https://m.iaabc.org
– Ιδρυτής των www.livingwithdogs.gr, www.livingwithcats.gr και www.happycode.gr.