Ούτε ένα, ούτε δύο, 23 μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βάζει στο κάδρο των διεκδικήσεών της η Τουρκία, δημιουργώντας υπόβαθρο για ένα «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο
Κάτι που άλλωστε δεν αποκλείει και η ελληνική πλευρά, με αρκετά στελέχη της Ν.Δ. να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τουρκικές προκλήσεις.
Οι προκλήσεις αυτή τη φορά έρχονται από τον Τούρκο αντιναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, επιτελάρχη του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας αλλά και αρχιτέκτονα κατά κάποιους του συμφώνου Ερντογάν – Σάρατζ, στο βιβλίο του «Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις».
Στο βιβλίο αυτό, που χαίρει μεγάλης δημοσιότητας στη γειτονική χώρα, ο Γιαϊτζί αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας επί 23 νησιών του Αιγαίου.
Δεν πρόκειται για βραχονησίδες αλλά για μεγάλα, κατοικημένα νησιά, πολλά από τα οποία αποτελούν προορισμό των μεταναστευτικών κυμάτων που στέλνει η Τουρκία προς τη χώρα μας και μέσα στα οποία γίνεται πλέον σαφές ότι συμπεριλαμβάνονται Τούρκοι πράκτορες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, ο Τούρκος ναύαρχος υποστηρίζει ότι η χώρα μας έχει απολέσει την κυριαρχία επί των εξής νησιών: Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελόριζο.
Τον παραλογισμό του αυτόν τον βασίζει σε μια υποτιθέμενη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και των Παρισίων από τη χώρα μας και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι έχει ακυρωθεί η μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα.
Στο βιβλίο του ο Τούρκος επιτελής γράφει ότι στα συγκεκριμένα νησιά, τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων το 1947, αναγνωρίστηκε «μη στρατιωτικό καθεστώς» για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Τουρκίας, η οποία ήταν πλησίον των νησιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τούρκο επιτελάρχη, «η Ελλάδα έχει σπάσει το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των νησιών», υποστηρίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση ακύρωσε την προϋπόθεση βάσει της οποίας έγινε η μεταφορά κυριαρχίας».
Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για φαντασιώσεις ενός ανθρώπου, όμως η θέση του συγκεκριμένου στρατιωτικού και το γεγονός ότι είναι εν ενεργεία αξιωματικός αποδεικνύουν ότι πρόκειται για κομμάτι της τουρκικής στρατηγικής, που θέλει να θεμελιώσει περαιτέρω διεκδικήσεις στο Αιγαίο.
Πηγή: newsbreak.gr