Η ώρα είναι 7 το πρωί. Την ώρα που η πόλη αρχίζει να βγαίνει από το λήθαργο της νύχτας µπαίνοντας σιγά σιγά στη σκληρή και δύσκολη καθηµερινότητα, µια οµάδα ανθρώπων είναι έτοιµη να φύγει κυριολεκτικά για µια άλλη πραγµατικότητα. “Συντροφιά” µε τα σύννεφα και µε την αδρεναλίνη… να κτυπά κόκκινο, µια οµάδα καταδροµέων ετοιµάζεται για µία ακόµα αποστολή ρίψης µε αλεξίπτωτο. Η αποστολή της ∆ιεύθυνσης Ειδικών ∆υνάµεων είναι έτοιµη να ανοίξει τα φτερά της, µε τη βοήθεια ενός C- 130, και να απογειωθεί µε προορισµό τη Ρόδο. Είναι η ώρα όπου τα λόγια και η θεωρία γίνονται πράξη και οι υψηλόβαθµοι αξιωµατικοί της ∆Ε∆ αποδεικνύουν πως, παρά την παραµονή τους σε θέσεις γραφείων, δεν έχουν ξεχάσει την αποστολή και εκπαίδευση τους και ότι µπορούν ανά πάσα στιγµή να κάνουν άλµατα µε αλεξίπτωτο. Την αποστολή αυτή παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό η “θητεία”.
Το στρατιωτικό αεροπλάνο που µας µετέφερε προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόµιο της Κω, όπου και επιβιβάστηκαν στελέχη του 5ου ΕΤΕΘ (Ειδικό Τµήµα Εθνοφυλακής) µε τον διοικητή τους αντισυνταγµατάρχη Κ. Χαρακλειά. Λίγο αργότερα, το γεµάτο από προσωπικό και αλεξίπτωτα αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόµιο της Ρόδου. Εκεί εντάχθηκε στην αποστολή και το 6ο ΕΤΕΘ, µε διοικητή τον ανχη Β. Κολίγρη, άνδρες του οποίου θα πραγµατοποιούσαν άλµα µαζί µε το υπόλοιπο προσωπικό. Αξίζει να σηµειωθεί πως στην αποστολή επικεφαλής αξιωµατικός ήταν ο διευθυντής της ∆Ε∆ υποστράτηγος κ. Κ. Τραχανατζής, ενώ παρών και επιβλέπων αξιωµατικός ήταν ο διοικητής της ΣΧΑΛ ανχης Γ. Ζορµπάς
Η διαδικασία ελέγχου του αλεξιπτώτου
Ένα είναι βέβαιο, πως τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Από τη στιγµή που το προσωπικό επιβιβάσθηκε στο αεροπλάνο, όλες οι προβλεπόµενες διαδικασίες τηρήθηκαν µε ευλαβική προσήλωση. Όχι επειδή οι στρατιωτικοί είναι τυπολάτρες, όπως ίσως κάποιοι προτρέξουν να πουν, αλλά διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει κάτι που θα στοιχίσει έναν τραυµατισµό. Μπαίνοντας στο αεροσκάφος, οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι πολύ σαφείς και συγκεκριµένες. Τα αλεξίπτωτα θα πρέπει να τοποθετηθούν µε τέτοιο τρόπο, ώστε να µην υπάρξει περίπτωση να πειραχτεί η χειρολαβή του εφεδρικού ή να µπερδευτεί ο ιµάντας. Η ταξινόµηση λοιπόν απαιτεί σωστή τακτική και τυπικότητα. Τα αλεξίπτωτα δεν είναι αποσκευές, είναι αυτό που δένει τον άνθρωπο µε τη ζωή όταν βρίσκεται στο κενό.