Κατάταξη πραγματοποιείται έξι (6) φορές κάθε χρόνο (σε έξι σειρές ή ΕΣΣΟ, όπως ονομάζονται). Οι κατατάξεις αυτές γίνονται συνήθως κατά το πρώτο δεκαήμερο των μηνών Ιανουαρίου (Α’ ΕΣΣΟ), Μαρτίου (Β’ ΕΣΣΟ), Μαίου (Γ’ ΕΣΣΟ), Ιουλίου (Δ’ ΕΣΣΟ), Σεπτεμβρίου (Ε’ ΕΣΣΟ) και Νοεμβρίου (ΣΤ’ ΕΣΣΟ).
Με κάθε ΕΣΣΟ κατατάσσονται οι παρακάτω κατηγορίες στρατευσίμων:
- Οι πρωτόκλητοι, δηλαδή αυτοί που έχουν συμπληρώσει κατά το προηγούμενο έτος το 18ο έτος της ηλικίας τους και καλείται η κλάση τους για κατάταξη για πρώτη φορά από συγκεκριμένους νομούς της χώρας. Το σύνολο των πρωτοκλήτων της χώρας δεν καλείται με την ίδια ΕΣΣΟ του έτους αλλά κατανέμεται από τη ΔΣΛ/ΓΕΣ αναλογικά στις τέσσερεις ΕΣΣΟ του έτους, ανά Στρατολογικό Γραφείο σύμφωνα με τις ανάγκες
- Οι συνυπόχρεοι, δηλαδή αυτοί που δεν κατατάχθηκαν ως πρωτόκλητοι με την κλάση τους γιατί έλαβαν αναβολές κατάταξης (σπουδών, υγείας κλπ) που έληξαν ή διακόπηκαν με αίτησή τους και υποχρεούνται να καταταγούν με την επόμενη ΕΣΣΟ
- Οι πρότακτοι, δηλαδή εκείνοι που έχουν μεν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και καλούνται να καταταγούν μέσα στο τρέχον έτος, ωστόσο δεν έχει ακόμη κληθεί η κλάση τους από το συγκεκριμένο νομό που είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων αλλά επιθυμούν να καταταγούν ενωρίτερα. Για να καταταγείς ως πρότακτος θα πρέπει αίτηση σε οποιοδήποτε Στρατολογικό Γραφείο αμέσως μετά την ενηλικίωσή σου
Από το Στρατολογικό Γραφείο σού αποστέλλεται το σημείωμα κατατάξεως, στο οποίο αναγράφεται η ημέρα και η ώρα που πρέπει να παρουσιαστείς σε μία συγκεκριμένη Μονάδα (Στρατόπεδο). Αυτή η ημερομηνία δεν πρέπει να παραβιαστεί γιατί αν καταταγείς εκπρόθεσμα θα έχεις τις συνέπειες της ανυποταξίας. Σε αρκετές πάντως περιπτώσεις, ορισμένοι στρατεύσιμοι καθυστερούν να καταταγούν για διάφορους λόγους και όταν η καθυστέρηση αυτή είναι της τάξεως της μίας ή δύο ημερών, υπάρχει μία σιωπηρή ανοχή.
Κατά κανόνα, η εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων πραγματοποιείται στο Κέντρο Κατάταξης κατά την κατάταξη. Ωστόσο υπάρχουν στρατεύσιμοι, η πάθηση των οποίων δεν επιτρέπει τη μετάβασή τους στο Κέντρο Κατάταξης (σοβαρά κινητικά προβλήματα, προβλήματα που καθιστούν το στρατεύσιμο καταφανώς ακατάλληλο κλπ). Εφόσον ανήκεις σε μια από τις κατηγορίες αυτές, έχεις τη δυνατότητα να απευθυνθείς στο Φρουραρχείο της περιοχής σου ή εφόσον δεν υπάρχει τέτοιο στο Τοπικό Συμβούλιο του Δήμου όπου κατοικείς (να έχεις μαζί σου το Σημείωμα Κατάταξης και την ταυτότητά σου) προκειμένου να διαπιστωθεί η αδυναμία σου για μετάβαση στο Κέντρο Κατάταξης. Η εξέτασή σου θα πρέπει να γίνει κατά το τελευταίο πενθήμερο πριν από την ημερομηνία που οφείλεις να κ αταταγείς. Εφόσον ο γιατρός του Φρουραρχείου ή το Τοπικό Συμβούλιο του δήμου διαπιστώσει την αδυναμία σου για μετακίνηση, συντάσσει Γνωμάτευση, την οποία πρέπει να καταθέσεις μέσα σε πέντε μέρες αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου στο αρμόδιο Σ.Γ. το οποίο εν συνεχεία θα σε παραπέμψει στην αρμόδια Επιτροπή Απαλλαγών για να κριθεί η σωματική σου ικανότητα. Εφόσον βρίσκεσαι στο εξωτερικό, η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει μέσω της αρμόδιας ελληνικής προξενικής αρχής στην οποία θα πρέπει να απευθυνθείς εγκαίρως ή να επικοινωνήσεις με οποιοδήποτε ΣΓ για περισσότερες πληροφορίες.
Τα χρονικά διαστήματα που δημιουργούνται λόγοι κατάταξης και οι αντίστοιχες σειρές, φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:
Στρατός Ξηράς / Πολεμικό Ναυτικό | Εκπαιδευτική σειρά (ΕΣΣΟ) |
---|---|
Από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Οκτωβρίου | Με την Α’ σειρά (Ιανουάριος) |
Από 1 Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου | Με τη Β’ σειρά (Μάρτιος) |
Από 1 Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου | Με τη Γ’ σειρά (Μάιος) |
Από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου | Με την Δ’ σειρά (Ιούλιος) |
Από 1 Μαΐου μέχρι 30 Ιουνίου | Με την Ε’ σειρά (Σεπτέμβριος) |
Από 1 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου | Με την ΣΤ’ σειρά (Νοεμβρίου) |
Πολεμική Αεροπορία | Εκπαιδευτική σειρά (ΕΣΣΟ) |
---|---|
Από 15 Αυγούστου έως και 15 Νοεμβρίου | Με την Α’ σειρά (Ιανουαρίου) |
Από 16 Νοεμβρίου έως και 15 Φεβρουαρίου | Με τη Β’ σειρά (Ιουνίου) |
Από 16 Φεβρουαρίου έως και 15 Μαΐου | Με τη Γ’ σειρά (Σεπτεμβρίου) |
Από 16 Μαΐου έως και 14 Αυγούστου | Με τη Δ’ σειρά (Δεκεμβρίου) |
Τι να πάρω μαζί μου στην καταταξη;
Για να καταταγεί ο νεοσύλλεκτος πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του μία σειρά από επίσημα έγγραφα, όπως το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, το σημείωμα κατάταξης κ.λπ. Πέρα από αυτά, οι νεοσύλλεκτοι καλό είναι να μην πάρουν πολλά πράγματα μαζί τους, καθώς τα περισσότερα αναγκαία πράγματα θα τους χορηγηθούν από τον Ελληνικό Στρατό. Εξαίρεση αποτελούν τα προσωπικά τους είδη, όπως ξυριστικά, είδη υγιεινής και καθαριότητας, εσώρουχα, κάλτσες, αθλητική φόρμα και παπούτσια για τον ελεύθερο χρόνο. Απαγορεύεται να φέρετε μαζί σας κινητό τηλέφωνο με κάμερα, όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικούς μηχανισμούς, οινοπνευματώδη ποτά, φωτογραφικές μηχανές, ραδιόφωνο, προκηρύξεις και έντυπα που έχουν σκοπό τον προσηλυτισμό. Χρήσιμα μπορούν να φανούν 2 λουκέτα, για να κλειδώνετε τα πράγματά σας και πιθανόν ένα κασκόλ και φανέλες φαιοπράσινου χρώματος χρώματος για τις κρύες μέρες/νύκτες υπηρεσίας.
Πρώτη μέρα κατάταξης
Για την πρώτη σου κίνηση προς τη Μονάδα Κατάταξης δεν είναι απαραίτητο να επιβαρυνθείς οικονομικά. Αν επιθυμείς να κινηθείς με έξοδα της Υπηρεσίας, μπορείς να απευθυνθείς έγκαιρα στο Φρουραρχείο ή αν δεν υπάρχει, στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, απ’ όπου θα πάρεις την προβλεπόμενη κατάσταση επιβίβασης. Εναλλακτικά, μπορείς επίσης να κινηθείς με οποιοδήποτε μέσο με δικά σου έξοδα. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να παρουσιαστείς στη Μονάδα σου από τις 08.00 μέχρι 13.00 ώρα, και μάλιστα όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί η έγκαιρη παρουσίαση έχει πολλά πλεονεκτήματα. Τις πρωινές ώρες η οργάνωση των συνεργείων κατάταξης είναι καλύτερη, θα επιλέξεις ρούχα στα μέτρα σου, θα τακτοποιήσεις τα πράγματά σου στο θάλαμο θα επικοινωνήσεις με τους δικούς σου και θα γνωρίσεις το Στρατόπεδο την ημέρα. Η κατάταξη τη νύχτα, συχνά παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και δυσκολίες. Η κατάταξη συνοπτικά περιλαμβάνει:
- Αναγνώριση Ταυτότητας και Καταγραφή Στοιχείων: Αποσκοπεί στη συλλογή, επιβεβαίωση και συμπλήρωση των απαιτούμενων εντύπων για την απονομή της κατάλληλης ειδικότητας
- Υγειονομική Εξέταση: Αποσκοπεί στην προληπτική υγιεινή, στον έλεγχο της σωματικής ικανότητας και στους εμβολιασμούς
- Ένδυση: Αποσκοπεί στη χορήγηση των προβλεπομένων ειδών ιματισμού, εξάρτυσης και του ατομικού φόρτου
Μετά τις διαδικασίες στα συνεργεία υποδοχής, υγειονομικής εξέτασης και ένδυσης, ο νεοσύλλεκτος οδηγείται στο Λόχο που θα ανήκει και στο θάλαμο που θα διαμένει. Εκεί παραδίνει τα χαρτιά του και αφού τακτοποιηθεί από πλευράς διαδικασιών γίνεται μία πρώτη ενημέρωση για την καινούρια ζωή στο ΚΕΝ. Επίσης, θα του καθοριστεί η Διμοιρία και η Ομάδα που θα ανήκει. Σε κάθε θάλαμο, ανάλογα με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΚΕΝ διαμένουν από 30 έως 50 στρατιώτες. Τα κρεβάτια στο θάλαμο είναι κυρίως τοποθετημένα ανά δύο (2) το ένα πάνω στο άλλο.
Στάδια θητείας
Η στρατιωτική θητεία έχει διάρκεια 9 μηνών (αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 2009) για τους υπόχρεους πλήρους θητείας στο στρατό ξηράς και 12 μήνες για την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό. Περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
- βασική εκπαίδευση (ΚΕΝ)
- εκπαίδευση στην ειδικότητα (ΕΚΕ)
- τοποθέτηση σε Μονάδες εκστρατείας (Β’κύκλος)
- μετάθεση σε Μονάδες εσωτερικού (Γ’κύκλος)
Η εκπαίδευση στην ειδικότητα θα διεξαχθεί στα Ειδικά Κέντρα Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) ή στη Μονάδα εκστρατείας για συμπλήρωση της εκπαίδευσης. Εκεί θα εξειδικευτείς στο οπλικό σύστημα, μέσο ή υλικό για το οποίο έχεις επιλεγεί. Αν η ειδικότητα δε χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, τότε πηγαίνεις κατευθείαν στη Μονάδα. Μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση τοποθετείσαι στη Μονάδα εκστρατείας. Εάν η μόνιμη διαμονή σου βρίσκεται στις παραμεθόριες περιοχές Θράκης – Νήσων Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου, τότε τοποθετείσαι σε Μονάδες που εδρεύουν στις παραπάνω περιοχές εφόσον φυσικά το επιθυμείς.