Ηταν τον Μάιο του 2018 όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, εγκαινίαζε τα νέα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής στο Ζεφύρι
Η βελτίωση των δεικτών εγκληματικότητας στην πολύπαθη Δυτική Αττική εξάλλου είχε αναχθεί από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σε ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.
«Οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ενεργούν καθημερινά με επαγγελματισμό για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών τόσο του Δήμου Φυλής όσο και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής», είχε επισημάνει στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός. Είχε μάλιστα παραθέσει αριθμητικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής είχε ενισχυθεί με 210 νέους αστυνομικούς.
Εννέα μήνες μετά την πανηγυρική τελετή εγκαινίων στο Μενίδι, η εικόνα που επικρατεί στις αστυνομικές υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής αποκλίνει σημαντικά από εκείνη που είχε περιγράψει στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.
Ενώ λοιπόν για την ομαλή λειτουργία των τμημάτων ασφαλείας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής απαιτούνται καθημερινά 400 αστυνομικοί, σήμερα η διαθέσιμη δύναμη είναι μειωμένη σε ποσοστό που προσεγγίζει το 50%. Κι αυτό διότι 110 αστυνομικοί είναι μόνιμα αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, άλλοι 60 διατίθενται για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας, την ενίσχυση της Διεύθυνσης Μεταγωγών, τη φύλαξη στόχων, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός όσων απορροφώνται σε διοικητικού χαρακτήρα δραστηριότητες.
Ετσι, στο τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου υπηρετούν μόλις 10 αστυνομικοί αντί 30 που είναι η προβλεπόμενη δύναμή του, στο τμήμα ασφαλείας Μάνδρας μόλις 11 αστυνομικοί αντί για 20 κ.ο.κ..
Οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει ότι τα περισσότερα Τ.Α. βάζουν λουκέτο στη διάρκεια της νύχτας λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα αστυνομικά τμήματα (σ.σ. ένστολη αστυνόμευση).
Το Αιγάλεω, για παράδειγμα, έχει οργανική δύναμη 120 άτομα και πραγματική 55. Το Α.Τ. Ιλίου αντίστοιχα έχει 65 οργανικές θέσεις και σε αυτό υπηρετούν 38 αστυνομικοί. Χαρακτηριστικό των συνθηκών που επικρατούν στις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής είναι το γεγονός ότι τη 18η Δεκεμβρίου, ένας από τους δράστες ένοπλης ληστείας στα Βίλια κατάφερε να αποδράσει από το πρόσφατα εγκαινιασμένο κτίριο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής καθώς, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν υπήρχε σκοπός κρατητηρίου.
Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής είχε χαρακτηρίσει την απόδραση «απότοκο των εγκληματικών παραλείψεων, καταστρατήγησης διαταγών και υπηρεσιακών ευθυνών αυτών που έχουν την αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών στην Δυτική Αττική».
Στην αποδυνάμωση των τοπικών τμημάτων αποδίδονται και κρούσματα επιθέσεων και τραυματισμών αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος. Πριν από μερικές εβδομάδες αστυνομικός στο Μενίδι προσπάθησε να ελέγξει δύο Ρομά που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Στη θέα του οι δύο άνδρες πάτησαν γκάζι και τον παρέσυραν, τραυματίζοντάς τον σοβαρά.
Το περασμένο καλοκαίρι αντίστοιχα, δύο ακόμα ένστολοι είχαν τραυματιστεί όταν στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τέσσερις Ρομά στα Ανω Λιόσια, δέχθηκαν βροχή από πέτρες και τούβλα που πέταξαν εναντίον τους περίοικοι. Σημειώνεται ότι η μεταφορά της έδρας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής από το Αιγάλεω στο Μενίδι είχε προκαλέσει την αντίδραση των στελεχών της υπηρεσίας που επεσήμαιναν ότι τα κυκλώματα των κακοποιών που δρουν στην περιοχή θα μπορούν πλέον να καταγράφουν καθημερινά τις κινήσεις των «μυστικών» αστυνομικών, τα συμβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν κ.ά.
Πηγή: εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”