Τι γίνεται στα νησιά μας, ποιος προσέχει τους νησιώτες, ποιος φροντίζει την υγεία τους, πού είναι η πολιτεία για να μεριμνήσει για τους ακρίτες μας, για να πείσει πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα; Ακόμα περισσότερο: Τι είναι αυτό που άλλαξε το 2015 στην χώρα και την Υγεία; Αυτό είναι το ερώτημα που δίνει όμως και την απάντηση στο γιατί αναγκάζονται όχι μόνο η Πολεμική Αεροπορία αλλά και η Αεροπορία Στρατού πλέον να εκτελούν διαρκώς χρέη «αερο-ασθενοφόρου» και να μεταφέρουν μαζικά ασθενείς από τα νησιά μας στην Αθήνα.
Οι πληροφορίες πλένε πως πολλά από τα περιστατικά των αεροδιακομιδών ίσως και να μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα νησιά, αν υπήρχαν υποδομές, γιατροί, νοσηλευτές, εντατικές, νοσοκομεία, αν το τελευταίο έτος δεν είχε γονατίσει ολοκληρωτικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και υπογραμμίζουν με νόημα πως είναι γνωστό οτι το τελευταίο έτος ούτε επιδημία χτύπησε τον τόπο ούτε κάποια κατάρα έριξε στο κρεβάτι τους νησιώτες για να γεμίσουν τα κρεβάτια ασθενείς.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, μιλούν από μόνοι τους και εξηγούν πολλά. Η Πολεμική Αεροπορία είναι στα όρια της τα τελευταία χρόνια. Το 2015 έγιναν 953 αποστολές με 2109,2 ώρες πτήσης, σχεδόν οι ίδιες με όσες έγιναν και το 2014 (1007 – 2192,4) και το 2013 (966 -2264,6). Και επειδή η κατάσταση έχει φτάσει την Π.Α. στα όρια της είναι τώρα η Αεροπορία Στρατού που έχει αναλάβει ένα πάρα πολύ βαρύ φορτίο με εξαιρετικά δύσκολες αποστολές ημέρα και κυρίως νύχτα, το οποίο φέρνει σε πέρας με απόλυτη επιτυχία. Τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού σοκάρουν. Το 2015 η Αεροπορία Στρατού έκανε 71 πτήσεις συμπληρώνοντας 149,8 ώρες πτήσης ενώ το 2014 οι ώρες ήταν λίγο απάνω απο τις μισές (105 ώρες) και το 2013 μόλις 16 ώρες!
Μόνο τις τελευταίες ώρες ο Στρατός Ξηράς διέθεσε δύο Ελικόπτερα CH-47D της Αεροπορίας Στρατού για την αεροδιακομιδή ασθενών, από την Πάρο στην Αθήνα, για ασθενή 60 ετών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.και απο την Κάλυμνο στη Ρόδο, για ασθενή 50 ετών με αρτηριακή εμβολή αριστερού άνω άκρου. Πριν λίγες ημέρες ελικόπτερο απογειώθηκε από την Αθήνα στις 16:40, παρέλαβε ασθενείς διαδοχικά και τους μετέφερε στην Αθήνα ξεκινώντας απο την Μήλο για 16χρονο τραυματία από τροχαίο, πηγαίνοντας στην Πάρο για διασωληνωμένο άνδρα 78 ετών και γυναίκα 70 ετών με εξάρθρωμα δεξιού ισχύου και ολοκληρώνοντας τις παραλαβές στην Σύρο για γυναίκα 55 ετών με πολυοργανική ανεπάρκεια.
Ως πότε όμως οι ζωές των νησιωτών θα είναι στα χέρια των «αγγέλων με τα σιδερένια πουλιά» και θα εξαρτώνται απο την μάχη με τον χρόνο, την νύχτα και τις καιρικές συνθήκες;