Η εικόνα το Έλληνα στρατιώτη στο σύγχρονο πεδίο της μάχης και η δυνατότητα ανταπόκρισής του στις αυξημένες απαιτήσεις και στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε τεχνολογικό επίπεδο, αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων τόσο στις τάξεις των στελεχών και των συνειδητοποιημένων στρατιωτών, όσο και στις τάξεις των εφέδρων που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Τα μέσα που θα διατίθενται σήμερα στον στρατιώτη του Πεζικού για να μπορέσει να ανταπεξέλθει απέναντι στο περιβάλλον και στις απειλές, οι δυνατότητες που υπάρχουν, η κάλυψη βασικών αναγκών με είδη του … εμπορίου για τους εφέδρους που συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στις Λέσχες και τους Συλλόγους, η αδυναμία ολοκλήρωσης ενός σχεδιασμού που θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση, είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της υπόθεσης.
Βέβαια, οφείλουμε να διαχωρίσουμε την εικόνα, το υλικό και τον εκσυγχρονισμό των Ειδικών Δυνάμεων, αλλά και των επίλεκτων Μονάδων του Στρατού Ξηράς όπου εκεί η εικόνα είναι σαφώς διαφορετική και τα τελευταία χρόνια τείνει να καταστεί εφάμιλλη άλλων σύγχρονων ξένων στρατιωτικών σχηματισμών (παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν) με τον εξοπλισμό που έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη και όσοι κληρωτοί υπηρετούν σε αυτές. Οι προμήθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιώσει το επίπεδο των διατιθέμενων ατομικών υλικών και μέσων για το επίλεκτο προσωπικό, αφήνοντας πίσω την οικτρή κατάσταση του -όχι και τόσο μακρινού- παρελθόντος.
Τι γίνεται όμως με το Πεζικό; Είναι ο -απλός- Έλληνας στρατιώτης εξοπλισμένος κατάλληλα, εν έτη 2015; Προφανώς και όχι! Έχουν γίνει βήματα προόδου και βελτίωσης της κατάστασης; Ναι αλλά δεν φτάνουν.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, είδαμε μια επίδειξη του εξοπλισμού και των μέσων που έχει στη διάθεσή της μια Ομάδα Μάχης για να εκτελέσει την αποστολή της. Οι στρατιώτες έφεραν τον οπλισμό, τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό που θα έχουν στη διάθεσή τους με βάση τα υφιστάμενα σχέδια κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων. Ένα μείγμα παλαιών εξαρτήσεων, υλικών και μέσων, με μικρές σύγχρονες βελτιώσεις (αυτονόητες σε άλλους στρατούς) που δεν διευκολύνουν όσο θα έπρεπε τον μαχητή.
Ο οπλισμός (τυφέκια G3A3/A4, οπλοπολυβόλο ΗΚ11Α1) διατηρεί ως πλεονέκτημα το διαμέτρημα των 7,62 χιλιοστών και θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί έστω και οριακά με την προσθήκη σύγχρονων σκοπευτικών βοηθημάτων και εξαρτημάτων.
Από την άλλη, τα αντιαρματικά μιας χρήσης Μ72Α2 LAW και τα βομβιδοβόλα Μ-79 είναι παρωχημένα και θα έπρεπε προ πολλού να έχουν αντικατασταθεί. Η κρίση όμως δεν αφήνει και πολλά περιθώρια οπότε με αυτά τα ατομικά όπλα και μέσα ο Έλληνας στρατιώτης θα κληθεί να σταθεί στο πεδίο της μάχης.
Σύνθεση, ρόλοι και καθήκοντα
Η Ομάδα Μάχης Πεζικού του Ελληνικού Στρατού αποτελείται από οκτώ συνολικά άτομα (έναν ομαδάρχη, τον βοηθό ομαδάρχη και έξι στρατιώτες) και χωρίζεται σε δύο ημιομάδες, την ημιομάδα ελιγμού και την ημιομάδα υποστηρίξεως, ανάλογα με τα καθήκοντα των στρατιωτών που τις αποτελούν.
Η ημιομάδα ελιγμού αποτελείται από τον Ομαδάρχη, τον ελεύθερο σκοπευτή (όχι με την ακριβή έννοια του όρου μιας και στο Πεζικό δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα) και δύο τυφεκιοφόρους. Η ημιομάδα υποστηρίξεως αποτελείται από τον βοηθό ομαδάρχη, τον χειριστή οπλοπολυβόλου, τον γεμιστή οπλοπολυβόλου και έναν τυφεκιοφόρο, ο οποίος παράλληλα φέρει και ένα βομβιδοβόλο που το οποίο συμπληρώνει τα φορητό οπλισμό.
-Ομάδα ελιγμού
Ομαδάρχης
Ο ομαδάρχης (επικεφαλής) της Ομάδας Μάχης Πεζικού και ταυτόχρονα της ημιομάδας ελιγμού είναι βαθμοφόρος (στην περίπτωση της επίδειξης που παρακολουθήσαμε Λοχίας) και φέρει ως ατομικό οπλισμό ένα τυφέκιο G3A4 των 7,62x51mm, με 180 φυσίγγια (9 συνολικά γεμιστήρες των 20 φυσιγγίων) και μια αντιαρματική οπλοβομβίδα η οποία μπορεί να εκτοξευτεί από το ατομικό τυφέκιο. Παράλληλα, διαθέτει μια διόπτρα νυχτερινής σκοπεύσεως ECON Optics 3.3 – 80 «Ανδρομέδα», μια πυξίδα, έναν χάρτη και έναν ασύρματο.
Ακροβολιστής
Ο … ελεύθερος σκοπευτής που αναφέρθηκε, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν στρατιώτη με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις βολές. Ο ατομικός οπλισμός του δεν διαφέρει από τους άλλους στρατιώτες καθώς δεν φέρει κάποιο ειδικό τυφέκιο, παρά ένα G3A3ZF των 7,62x51mm (όπου ΖF είναι η σύντμηση της λέξης Zielfernrohr που στα γερμανικά σημαίνει διόπτρα) το οποίο είναι παρόμοιο με το κοινό G3A3 με προσαρμοσμένη μια σκοπευτική διόπτρα Hensoldt 4×24.
Διαθέτει (όπως και ο ομαδάρχης) 180 φυσίγγια, μια οπλοβομβίδα και μια διόπτρα νυχτερινής σκοπεύσεως ECON Optics 3.3 – 80 «Ανδρομέδα».
Τυφεκιοφόρος
Ο τυφεκιοφόρος της ημιομάδας ελιγμού φέρει και αυτός τυφέκιο G3A3 των 7,62x51mm με 180 συνολικά φυσίγγια (9 γεμιστήρες των 20 φυσιγγίων), δύο συνολικά οπλοβομβίδες (μια αντιαρματική και μια λευκού φωσφόρου), δύο αμυντικές χειροβομβίδες και μια διόπτρα νυχτερινής σκοπεύσεως ECON Optics 3.3 – 80 «Ανδρομέδα».
Τυφεκιοφόρος – χειριστής Α/Τ
Ο δεύτερος τυφεκιοφόρος της ημιομάδας ελιγμού έχει λάβει κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να χειρίζεται και το αντιαρματικό τύπου M-72A2 LAW που έχει στη διάθεσή της η Ομάδα Μάχης Πεζικού, για την αντιμετώπιση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων του αντιπάλου. Στον ατομικό του οπλισμό, πέρα από το Α/Τ το οποίο είναι όπλο μιας χρήσης, περιλαμβάνεται το τυφέκιο G3A3 των 7,62x51mm με 180 συνολικά φυσίγγια, δύο οπλοβομβίδες (μια εκρηκτική και μια καπνογόνα), δύο αμυντικές χειροβομβίδες και μια διόπτρα νυχτερινής σκοπεύσεως ECON Optics 3.3 – 80 «Ανδρομέδα».
-Ομάδα υποστηρίξεως
Βοηθός ομαδάρχη
Είναι επικεφαλής της ημιομάδας υποστηρίξεως μεταφέροντας τις οδηγίες του ομαδάρχη, συντονίζοντας τα πυρά που απαιτούνται ώστε η ομάδα ελιγμού να επιτύχει στην αποστολή της. Ως ατομικό οπλισμό φέρει και αυτός τυφέκιο G3A3 των 7,62x51mm με 180 συνολικά φυσίγγια (9 γεμιστήρες των 20 φυσιγγίων), μία αντιαρματική οπλοβομβίδα και μια διόπτρα νυχτερινής σκοπεύσεως ECON Optics 3.3 – 80 «Ανδρομέδα».
Χειριστής οπλοπολυβόλου
Ο σημαντικότερος (αν μπορεί να λεχθεί αυτό σε μια ομάδα) στρατιώτης καθώς με τα στοχευμένα πυρά του καλείται να σηκώσει το βάρος της υποστήριξης της ομάδας ελιγμού. Για να επιτύχει την αποστολή του φέρει το οπλοπολυβόλο ΗΚ11Α1 με 300 συνολικά φυσίγγια των 7,62mm από τα οποία 240 είναι κοινής βολίδας και 60 τροχιοδεικτικά.
Ο στρατιώτης φέρει προσαρμοσμένες στην εξάρτησή του τις ειδικές θήκες μεταφοράς των γεμιστήρων που έχει στη διάθεσή του. Παράλληλα, μεταφέρει μια εκρηκτική οπλοβομβίδα και μια διόπτρα νυχτερινής σκοπεύσεως ECON Optics 3.3 – 80 «Ανδρομέδα».
Γεμιστής οπλοπολυβόλου
Λειτουργεί πρακτικά ως βοηθός του χειριστή του οπλοπολυβόλου της ημιομάδας υποστηρίξεως, μεταφέροντας επιπλέον 150 φυσίγγια των 7.62 χιλιοστών για το ΗΚ11 Α1. Ως ατομικό οπλισμό φέρει τυφέκιο G3A3 με 180 συνολικά φυσίγγια (9 γεμιστήρες των 20 φυσιγγίων), δύο αμυντικές χειροβομβίδες και μια διόπτρα νυχτερινής σκοπεύσεως ECON Optics 3.3 – 80 «Ανδρομέδα».
Τυφεκιοφόρος – χειριστής βομβιδοβόλου
Η ημιομάδα υποστηρίξεως της Ομάδας Μάχης Πεζικού διαθέτει και έναν τυφεκιοφόρο ο οποίος διαθέτει και το βομβιδοβόλο Μ-79 των 40 χιλιοστών με εννέα συνολικά βομβίδες. Παράλληλα, φέρει το ατομικό του τυφέκιο G3A3 των 7,62x51mm με 180 συνολικά φυσίγγια (9 γεμιστήρες των 20 φυσιγγίων), δύο συνολικά οπλοβομβίδες (μια εκρηκτική και μια λευκού φωσφόρου) και μια διόπτρα νυχτερινής σκοπεύσεως ECON Optics 3.3 – 80 «Ανδρομέδα».
Επίλογος
Πάνω σε αυτά τα υλικά και μέσα όμως γίνεται η εκπαίδευση των έφεδρων αξιωματικών, οι οποίοι στη συνέχεια θα προωθηθούν στις Μονάδες τους για το υπόλοιπο της θητείας τους. Με αυτό τον εξοπλισμό θα … πορευτεί η πλειοψηφία και για τους επόμενους μήνες, θα πάρει μέρος στις ασκήσεις και θα αξιολογηθεί. Επίσης, με αυτά τα υλικά θα εξοπλιστούν και οι έφεδροι, αν ποτέ κληθούν να ντυθούν -ξανά- στο χακί. Άρα, με απλά λόγια, αυτός ο εξοπλισμός θα καλύψει (;) τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Ελλήνων στρατιωτών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.
Ειδικά μέχρι να πάρει σάρκα και οστά ο σχεδιασμός για τον “Μελλοντικό Έλληνα Στρατιώτη”, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν…