Ο πρώτος Οργανισμός του Δημοσίου που εφαρμόζει τον πρόσφατο νόμο για την ανακύκλωση συσκευασιών στον δημόσιο τομέα έγινε η Ελληνική Αστυνομία
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος ανακοινώθηκε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία του κ. Νίκου Τόσκα και του κ. Σωκράτη Φάμελλου.
Μηχανήματα ανακύκλωσης και «πράσινοι» κάδοι για πλαστικά, χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί, τοποθετούνται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη ΓΑΔΑ, σε μεγάλες αστυνομικές υπηρεσίες, όπως και στις κατασκηνώσεις και τις σχολές της Αστυνομίας. Σε πρώτη φάση έχουν τοποθετηθεί συνολικά 180 κάδοι ανακύκλωσης και έπεται συνέχεια.
Για κάθε 33 συσκευασίες που θα καταλήγουν στα «σκουπίδια», η ΕΛ.ΑΣ. θα λαμβάνει ανταποδοτικό όφελος ύψους ενός ευρώ. Το ποσό που θα προκύπτει από την ανταποδοτική ανακύκλωση θα κατατίθεται στον ειδικό λογαριασμό αρωγής ορφανών τέκνων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στην Ελληνική Αστυνομία διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, που αποτελεί μη κερδοσκοπικό φορέα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης στη χώρα μας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος δήλωσε: «Αυτό που αξίζει να πούμε εισαγωγικά αγαπητές φίλοι και φίλες είναι ότι έχουμε αργήσει και το σημερινό μήνυμα που δίνει με την επιλογή της αυτή η Ελληνική Αστυνομία είναι ότι πρέπει να βάλουμε πολύ περισσότερες δυνάμεις και να θυμίζουμε καθημερινά όλο και περισσότερο ότι έχουμε αργήσει στο δρόμο της ανακύκλωσης και σε όλα αυτά τα περιβαλλοντικά, αν θέλετε σύμφωνα τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή μας, αλλά δυστυχώς πολύ συχνά μένουν λόγια. Νομίζω το σύνολο των Ελλήνων πολιτών αν τους ρωτήσουμε θα υποστηρίξουν ότι είναι φανατικοί οπαδοί της ανακύκλωσης. Όμως το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν το βλέπουμε στη χώρα μας και ίσως και παγκοσμίως πρέπει να πούμε ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη… Δυστυχώς η χώρα μας σήμερα χάνει το 83% των πόρων που εισέρχονται στην κατανάλωση, γιατί 83% είναι ο συντελεστής ταφής σήμερα στην Ελλάδα. Πρέπει να φτάσουμε πολύ γρήγορα και να υπερβούμε ακόμα και το 50% στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση… Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία και τα οικονομικά εργαλεία που έχουμε ήδη διαμορφώσει δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς, κύρια στην Αυτοδιοίκηση που έχει τη βασική ευθύνη, έτσι και αλλιώς το ίδιο Υπουργείο λειτουργούμε, να ανταμείψει αν θέλετε τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους φορείς που είναι πρωτοπόροι στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση.
Το σύνθημά μας είναι ένα, ότι πρέπει όλα να επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία, διότι δεν είναι απλά περιβαλλοντικός κανόνας. Τα υλικά, τα οποία θα επιστρέψουν στη χώρα μας σε αυτή τη φάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της εξόδου από το πρόγραμμα θα γίνουν νέα εργασία, νέο προϊόν και εάν θέλετε, νέο αποτέλεσμα στη λειτουργία της οικονομίας της χώρας μας. Στοχεύουμε και στα τρία και στην οικονομία και στο προϊόν και στην εργασία. Και πάνω από όλα χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον, έναν πλανήτη βιώσιμο μέσα στον οποίο θα ζήσουμε και θα προοδεύσουμε και ως κοινωνία αλλά και η παγκόσμια κοινότητα. Η ανακύκλωση είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια αυτή.
Αυτό λοιπόν, που κάνουμε σήμερα εδώ είναι ότι βάζουμε και την Ελληνική Αστυνομία σύμμαχο σε αυτό το πανεθνικό μέτωπο περιβάλλοντος, διότι θέλουμε το κάθε στέλεχος σε όλη την Ελλάδα να λειτουργεί ως πομπός ανακύκλωσης».