Μετά την αποψινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση αντιρρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:
Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας, συνεχίστηκαν οι εργασίες αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις ανατολικές ακτές της νήσου Σαλαμίνας και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια επιφανειακή ρύπανση, ενώ συνεχίστηκαν εργασίες αντιρρύπανσης από ξηράς. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής.
Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή και επιχειρεί συνεργείο της αναδόχου εταιρείας.
Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Μπροστά από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. επιχείρησε συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχείρησε συνεργείο καθαρισμού είκοσι πέντε (25) ατόμων. Αύριο θα εντατικοποιηθούν οι εργασίες καθαρισμού του αιγιαλού και της ακτογραμμής στα Αλίπεδα Α’ και Β΄ περιοχής Αλίμου από συνεργεία ιδιωτικής εταιρείας.
Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η -4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν συνεργείο, συνολικά σαράντα τριών (43) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, τριάντα (30) δόκιμοι Λιμενοφύλακες και εθελοντές, καθώς και αντιρρυπαντικά μέσα.
Στην εγκατάσταση “ARC–BALUX“ η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν πενήντα επτά (57) άτομα ιδιωτικής εταιρείας μαζί με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι εκτέλεσαν εκτεταμένες εργασίες αντιρρύπανσης.
Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση παρουσιάζεται ικανοποιητική. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργεία του οικείου Δήμου, ενώ μπροστά από την ξενοδοχειακή εγκατάσταση “DIVANI” τοποθετήθηκε προληπτικά απορροφητικό φράγμα. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση.
Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση.
Αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνεχίζουν να πραγματοποιούν εργασίες αντιρρύπανσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέσα που επιχειρούν είναι έξι (06) αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ., επτά (07) ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας τα οποία εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής, ενώ εργάζονται εξειδικευμένα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας.
Στον πλωτό γερανό, στο σημείο του ναυαγίου, συνεχίζονται η απάντληση τμήματος του φορτίου και οι προετοιμασίες για την πρόσδεση του νέου Δεξαμενοπλοίου.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών συνεχίζει την έρευνά του στις θαλάσσιες περιοχές και σε εύλογο χρονικό διάστημα, με βάση την ακολουθούμενη επιστημονική πρακτική, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.
Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, δεν εμφανίστηκαν σήμερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ώστε να καταθέσουν στην υπόθεση του Δεξαμενοπλοίου “LASSEA”, από το Αρχηγείο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζεται ότι, ακόμα δεν έχει ογκομετρηθεί το παράνομο φορτίο και συνεπώς δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων,η οποία πρέπει απαραιτήτως να προσκομιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να συνεχιστεί η διαδικασία.