Νέο κρούσμα του ιδιότυπου διαδικτυακού παιχνιδιού που προκαλεί μέχρι και τον θάνατο εμφανίστηκε στην περιοχή της Τούμπας στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του “Policenews“, μαθήτρια Γυμνασίου βρέθηκε χαρακωμένη σε όλο της το σώμα. Στην απολογία της, επιβεβαίωσε ότι τα τραύματα προκλήθηκαν μετά από “εντολές” του αγνώστου ατόμου, που καθοδηγεί το διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλέ Φάλαινα”, ενώ στις Αρχές που κλήθηκαν να την εξετάσουν, είπε ότι πολλοί συμμαθητές της στο σχολείο βρίσκονται ήδη κοντά στον τελικό στόχο.
Τι συμβουλεύει η ΕΛ.ΑΣ. τους γονείς
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»), ένα ιδιότυπο διαδικτυακό παιχνίδι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες.
Όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.
Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών – πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας πενήντα (50) ημερών.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χριστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).
Σε άλλες χώρες οι αρχές έχουν ήδη εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).
Η ελληνική αστυνομία καλεί όποιον γονέα υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιο πολίτη γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους :
Τηλεφωνικά: 11188, Στέλνοντας e-mail στο: [email protected], Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D, Μέσω twitter : @CyberAlertGR