Στατιστικά στοιχεία – απολογισμός συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2016

Αφορούν σε στατιστικά στοιχεία και δείκτες εγκληματικότητας καθώς και αδικημάτων κατά της Οικονομίας, Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διακίνησης παράτυπων μεταναστών, συγκεντρώσεων, αθλητικών εκδηλώσεων και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης

Καταγράφεται μείωση σε κατηγορίες αδικημάτων που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και συγκεκριμένα μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες εντός οικιών, οι ληστείες εντός καταστημάτων και οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε οικίες, σε καταστήματα, τράπεζες, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., ταχυδρομικούς διανομείς, ενώ καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά, σε μίνι μάρκετ, σε περίπτερα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων

Παρατηρείται δηλαδή μετατόπιση της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 %, οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 27 %, οι ζωοκλοπές κατά 11%, οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 8,7%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3 % και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,8 %

Εξαρθρώθηκαν (345) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (36.998) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επίσης η Ελληνική Αστυνομία το 2016 ανταποκρίθηκε σε:

622 περισσότερες υποθέσεις απάτης, 600 περισσότερες κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων, 259 περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών, 190 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου και 72 περισσότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας

Η Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη, δημοσιεύει στατιστικά, απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους 2016, σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας, καθώς και τη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line.

Υπενθυμίζεται, ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.

Στον απολογισμό, που δημοσιοποιείται σήμερα, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά για κάθε Περιφέρεια και κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων κ.λπ.).

Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας, το ηλεκτρονικό έγκλημα, την παράτυπη μετανάστευση, για την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και αθλητικές εκδηλώσεις (αριθμό αστυνομικών που διατέθηκαν κ.λπ.).

Επιπλέον παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία των ειδικότερων δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν ως στόχο την άμεση ανταπόκριση και εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Α. Γενική αξιολόγηση δεικτών εγκληματικότητας –  περιβάλλοντος ασφάλειας

Το έτος 2016 καταγράφεται μείωση σε κατηγορίες αδικημάτων που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και συγκεκριμένα μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες σε ποσοστό 5,8%, οι ληστείες εντός οικιών σε ποσοστό 12,5%, οι ληστείες εντός καταστημάτων σε ποσοστό 12,3 % και οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών σε ποσοστό 2,5%.

Ειδικότερα, το έτος 2016 σε σύγκριση με το 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε οικίες, σε καταστήματα, τράπεζες, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., σε ταχυδρομικούς διανομείς, ενώ καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά, σε σούπερ μάρκετ, σε μίνι μάρκετ, σε περίπτερα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Στις κλοπές – διαρρήξεις στην Επικράτεια καταγράφεται μικρή αύξηση σε ποσοστό περίπου 1,8 %, ωστόσο λιγότερες ήταν οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών και ιερών ναών, ενώ αυξήθηκαν οι εξιχνιάσεις υποθέσεων σε ποσοστό 12 %.

Συμπερασματικά το έτος 2016 παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά.

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 %, οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 27 %, οι ζωοκλοπές κατά 11%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3 %, οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 4,2% και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,8 %.

Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το 2016 συνελήφθησαν συνολικά (273.968) άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, (68.198) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.

Παράλληλα εξαρθρώθηκαν (345) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (36.998) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επίσης, το περασμένο έτος, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, συνελήφθησαν στη χώρα μας για σοβαρά αδικήματα (238) άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Σημαντική είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, το 2016 καταγράφηκε μείωση των παθόντων, αλλά και των τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν (121) λιγότερα τροχαία ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επίσης το 2016, η χώρα μας διαχειρίστηκε σημαντικά μικρότερο αριθμό μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, κυρίως μέσω των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές, συνολικά (204.820) παράτυποι μετανάστες, έναντι (911.471) το 2015.

Παράλληλα, το 2016, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (129.069) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (5.764) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.

Β. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών, που προκαλούν το κοινό αίσθημα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων) με συγκριτικά στοιχεία για το έτος 2015.

Ανθρωποκτονίες

Το 2016 καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια (5) λιγότερες υποθέσεις ανθρωποκτονιών σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν (81) υποθέσεις ανθρωποκτονιών, από τις οποίες οι (9) έγιναν με κίνητρο τη ληστεία, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί (86) από τις οποίες οι (17) με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης διαπράχθηκαν (132) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (169) που είχαν καταγραφεί το 2015. (37 λιγότερες, μείωση σε ποσοστό 21,9%).

Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν (183) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, δηλαδή εξιχνιάστηκε το 85,9% των υποθέσεων.

Ληστείες

Στις περιπτώσεις των ληστειών παρατηρείται το φαινόμενο της μετατόπισης σε στόχους «χαμηλού ρίσκου» καθώς οι βασικές κατηγορίες έχουν μειωθεί αισθητά.

Συγκεκριμένα παρατηρείται μείωση των ληστειών που εντάσσονται στη βαρύνουσα εγκληματικότητα, όπου ενδεικτικά καταγράφηκαν:  

  • 116 λιγότερες σε οικίες (816 έναντι 932)
  •  30 λιγότερες εντός καταστημάτων (214 έναντι 244)
  •  11 λιγότερες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. (31 έναντι 42)
  •    5 λιγότερες σε τράπεζες (14 έναντι 19)
  •    3 λιγότερες σε ταχυδρομικούς διανομείς (4 έναντι 7)

Αντίστροφα στις περιπτώσεις των ληστειών που σχετίζονται με τη μικροεγκληματικότητα καταγράφονται, ενδεικτικά:

  • 544 επιπλέον σε κινητά τηλεφώνα –μικροποσά  (1.810 έναντι 1.266)
  • 174 επιπλέον αρπαγές τσαντών  (501 έναντι 327)
  •  48 επιπλέον σε σούπερ μάρκετ (127 έναντι 79)
  •  46 επιπλέον σε περίπτερα (105 έναντι 59)

Ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στους δείκτες εγκληματικότητας στην Αττική, όπου επίσης παρατηρείται μείωση των ληστειών βαρύνουσας εγκληματικότητας, ως εξής:

  •  88 λιγότερες σε οικίες (552 έναντι  640)
  •  20 λιγότερες εντός καταστημάτων (161 έναντι 181)
  •  13 λιγότερες σε πρακτορεία ΟΠΑΠ (25 έναντι 38)
  •    9 λιγότερες σε τράπεζες (5 έναντι 14)

Αντίστροφα στις περιπτώσεις των ληστειών που σχετίζονται με τη μικροεγκληματικότητα καταγράφονται, ενδεικτικά:

  • 529 επιπλέον κινητών τηλεφώνων – μικροποσών  (1.462 έναντι 933)
  • 163 επιπλέον αρπαγές τσαντών (451 έναντι  288)
  •  74 επιπλέον σε ταξί (164 έναντι 90)
  •  55 επιπλέον σε σούπερ μάρκετ (108 έναντι 53)

Συνολικά, το 2016 διαπράχθηκαν στην επικράτεια 4.738 ληστείες, από τις οποίες 3.686 στην Αττική και 569 στη Θεσσαλονίκη.

Κλοπές – Διαρρήξεις

Και στις περιπτώσεις των κλοπών – διαρρήξεων παρατηρούνται αυξομειώσεις στις επιμέρους κατηγορίες και μετατόπιση σε στόχους χαμηλού ρίσκου. Πιο αναλυτικά το 2016, σε σύγκριση με το 2015 καταγράφηκαν:

  •   602 λιγότερες από οικίες (23.420 έναντι 24.022)
  •     88 λιγότερες  από ιερούς ναούς (276 έναντι 364)

Αντίστροφα στις περιπτώσεις των κλοπών που σχετίζονται με τη μικροεγκληματικότητα καταγράφονται, ενδεικτικά:

  • 1.425 επιπλέον από ΙΧΕ αυτοκίνητα (16.766 έναντι 15.341)
  •   504 επιπλέον σε καταστήματα (9.191 έναντι 8.687)
  •     78 επιπλέον αρπαγές τσαντών (1.452 έναντι 1.374)

Κατά τον ίδιο τρόπο, στην Αττική καταγράφηκαν:

  • 1.122 λιγότερες από οικίες (12.793 έναντι 13.915)
  •    20 λιγότερες από ιερούς ναούς (63 έναντι 83)

Στις περιπτώσεις των κλοπών που σχετίζονται με τη μικροεγκληματικότητα καταγράφονται, ενδεικτικά:

  •  955 επιπλέον από ΙΧΕ αυτοκίνητα (11.303 έναντι 10.348)
  •    86 επιπλέον σε καταστήματα (5.018 έναντι 4.932)
  •    78 επιπλέον αρπαγές τσαντών (1.144 έναντι  1.066)

Συνολικά, το 2016 διαπράχθηκαν στην επικράτεια 75.083 κλοπές-διαρρήξεις, από τις οποίες 43.270 στην Αττική και 11.822 στη Θεσσαλονίκη.

Κλοπές Τροχοφόρων

Ως προς τα είδη κλοπών τροχοφόρων που τελέστηκαν στην επικράτεια, παρατηρούνται οι εξής διαφοροποιήσεις:

  • 275 λιγότερες κλοπές Ι.Χ.Φ. (2.692 έναντι 2.967)
  •  86 λιγότερες κλοπές μοτοσικλετών (9.059 έναντι 9.145)
  •  44 λιγότερες κλοπές μοτοποδηλάτων (2.421 έναντι 2.465)
  •  48 επιπλέον κλοπές αυτοκινήτων (11.395 έναντι 11.347)

Στην Αττική καταγράφηκαν:

  • 350 λιγότερες κλοπές Ι.Χ.Φ. (1.246 έναντι 1.596)
  • 230 επιπλέον κλοπές μοτοσικλετών (5.708 έναντι 5.478)
  •   50 επιπλέον κλοπές αυτοκινήτων (8.110 έναντι 8.060)
  •   43 επιπλέον κλοπές μοτοποδηλάτων (805 έναντι 762)

   

Συνολικά, στη γενική κατηγοριοποίηση το 2016 διαπράχθηκαν οι ακόλουθες κλοπές τροχοφόρων:

  • 26.180 έναντι 26.524 το 2015 στην επικράτεια
  • 16.319 έναντι 16.307 στην Αττική
  •  2.773 έναντι   2.533 στη Θεσσαλονίκη

  

ΑΛΛΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 % (175 έναντι 304), παραχάραξης κατά 27 % (97 έναντι 133), οι ζωοκλοπές κατά 11% (577 έναντι 648), οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 8,7% (272 έναντι 298), οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3% (2.361 έναντι 2.466), οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3 % (4.596 έναντι 4.803), και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,7 %  (135 έναντι 136). Επισημαίνεται η αύξηση στα περιστατικά επαιτείας κατά 19,4 % (3.115 έναντι 2.609).

Επίσης η Ελληνική Αστυνομία το 2016 ανταποκρίθηκε σε 622 περισσότερες υποθέσεις απάτης, 600 περισσότερες υποθέσεις κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων, 290 περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών, 190 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου και 72 περισσότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.

Γ. Παράτυπη Μετανάστευση

Το 2016 καταγράφηκε σημαντικά μικρότερος αριθμός μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών με αποτέλεσμα να συλληφθούν συνολικά (204.820) αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές. Σημειώνεται ότι το έτος το 2015 είχαν συλληφθεί (911.471), με αποτέλεσμα να καταγράφεται ποσοστό μείωσης πάνω από 77,5%.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές συλλήψεις για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, καθώς και οι συλλήψεις για διακίνηση παράτυπων μεταναστών έχουν πραγματοποιηθεί από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές.

Επιπλέον, το 2016 συνελήφθησαν (950) διακινητές παράτυπων μεταναστών, ενώ το 2015 είχαν συλληφθεί (1.501), ποσοστό μείωσης της τάξεως 36,7%.

Η εθνικότητα των παράτυπων μεταναστών κατανέμεται ενδεικτικά:

Η εθνικότητα των συλληφθέντων για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, κατανέμεται ενδεικτικά :

Στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα (συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας), το 2016 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (3.292) αλλοδαποί, ενώ το 2015 είχαν συλληφθεί (3.713).

Αναλυτικά ανά περιοχή, ο αριθμός των συλλήψεων των παράτυπων μεταναστών είναι:

Αναλυτικά ανά περιοχή, ο αριθμός των συλλήψεων των παράτυπων μεταναστών είναι:

Τo 2016 πραγματοποιήθηκαν συνολικά (19.151) επιστροφές παράτυπων μεταναστών, έναντι (20.868) το 2015. Από αυτές, οι (12.998) περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω των προγραμμάτων αναγκαστικής επιστροφής και οι (6.153) μέσω των εθελούσιων διαδικασιών επιστροφής.

Δ. Στατιστική απεικόνιση της Αστυνομικής Ανταπόκρισης

Το 2016 συνελήφθησαν συνολικά (273.968) άτομα για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της ληστείας, των κλοπών – διαρρήξεων, την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, της απάτης, για καταδικαστικές αποφάσεις κ.λπ. Ειδικότερα οι  συλληφθέντες, ανά κατηγορία αδικημάτων, κατανέμονται ως εξής:

Στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας, για το 2016 συνελήφθησαν στη χώρα μας συνολικά (238) διωκόμενα άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ή Αγγελίες Διεθνών Αναζητήσεων για διάφορα ποινικά αδικήματα.

Επίσης, συνελήφθησαν εντός και εκτός χώρου Schengen βάσει ενταλμάτων σύλληψης των ελληνικών Αρχών (118) διωκόμενα άτομα.

Επιπλέον, το έτος 2016, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καταγράφηκαν (1.977) υποθέσεις εξαφανίσεων ατόμων και (1.342) υποθέσεις ανεύρεσης ατόμων.

Εξαρθρώθηκαν ακόμα (345) συνολικά σπείρες και εγκληματικές οργανώσεις, ύστερα από στοχευμένες αστυνομικές έρευνες και επιχειρήσεις, που αφορούν σε όλο το φάσμα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.

Σε αυτές συγκαταλέγονται σπείρες που διέπρατταν ληστείες σε οικίες – καταστήματα, κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια, οχήματα και πεζούς, καθώς και πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν εγκλήματα βίας σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επίσης, εξαρθρώθηκαν εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών καθώς και σπείρες που εξαπατούσαν πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους.

Ενδεικτικά :

Εξιχνιάστηκαν (36.998) υποθέσεις, ύστερα από μεθοδικές και συστηματικές αστυνομικές έρευνες, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας, όπως εγκλήματα κατά της ζωής, της περιουσίας κ.λπ.,  έναντι (34.001) το 2015.

Κατασχέθηκαν, σε διάφορες αστυνομικές έρευνες, μεταξύ άλλων, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και όπλων διαφόρων τύπων, κ.λπ. Παρατίθενται ενδεικτικά τα παρακάτω:

  • Κάνναβη: 9 τόνοι, 904 κιλά και 553 γραμμάρια.
  • Ηρωίνη: 193 κιλά και 904 γραμμάρια περίπου.
  • Κοκαΐνη: 120 κιλά και 164 γραμμάρια περίπου.
  • Δενδρύλλια κάνναβης: 55.178
  • Ναρκωτικά δισκία: 69.850
  • Πιστόλια – περίστροφα, REPLICA, κρότου, κυνηγετικά όπλα κλπ.: 3.074

Αναλυτικά τα στοιχεία εγκληματικότητας για όλη την Επικράτεια υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, στην ενότητα Στατιστικά Στοιχεία.

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.)

Σημαντική είναι η συμβολή του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, που εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.

Ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» ενώ η  φιλοσοφία του εντάσσεται στον κεντρικό στόχο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες συμβάλλουν στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και την περαιτέρω ανάπτυξη φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, μετά την έναρξη πιλοτικής λειτουργίας τους το έτος 2015 σε (10) περιοχές της χώρας, σήμερα δραστηριοποιούνται σε άλλες (26) περιοχές, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται συνολικά σε (36) περιοχές της χώρας.

Από την ανάλυση των δεικτών της δραστηριότητάς τους, προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα στην ανταπόκριση τους σε ολόκληρη της χώρα, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζει η επισκεψιμότητα τους σε ιδιώτες και Φορείς.

Αποτέλεσμα αυτής της ανταπόκρισης είναι αφενός η πρόληψη – αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, αφετέρου η ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, συνεργασίας με τους πολίτες και τους Φορείς των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, παράγοντες που συντελούν καθοριστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Παράλληλα, ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, βελτιώνοντας σε ικανοποιητικό βαθμό την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, μέσω της παροχής επιτόπιων υπηρεσιών και διασφαλίζοντας την άμεση επιχειρησιακή ανταπόκριση σε ζητήματα γενικής αστυνόμευσης.

Συγκεκριμένα το έτος 2016, ήρθαν σε επικοινωνία και επαφή με τους αστυνομικούς των Κ.Α.Μ., τουλάχιστον (48.693) άτομα και (4.110) εκπρόσωποι διάφορων Φορέων.

Παράλληλα πραγματοποίησαν (7.660) δρομολόγια ενώ ανταποκρίθηκαν συνολικά σε (14.501) περιπτώσεις αστυνομικού ενδιαφέροντος. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν εξυπηρέτηση αιτημάτων πολιτών, θεωρήσεις γνησίων υπογραφής, παροχή οδηγιών και συμβουλών ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντος, στους κατοίκους των περιοχών, για την πρόληψη έκνομων ενεργειών σε βάρος τους, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την αντιμετώπιση δυσμενών και ακραίων καιρικών φαινομένων, επίλυση διαφορών, παροχής συνδρομής – βοήθειας και βεβαίωση παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Επιπλέον, πραγματοποίησαν (16.176) ελέγχους οχημάτων και (5.129) αστυνομικούς ελέγχους σε άτομα, στο πλαίσιο των οποίων προσήχθησαν σε τοπικές αστυνομικές Υπηρεσίες (72) άτομα και συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα (24) άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του θεσμού, βάσει των στοιχείων ανά περιφέρεια, έχουν ως εξής:

ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΩΝ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ
MANΔΡΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 301 3578 175 3261
ΜΕΓΑΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 196 516 214 39
ΑΙΤΩΛΙΑΣ 184 495 58 167
ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 189 139 44 74
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ 188 1099 48 282
ΑΡΚΑΔΙΑΣ Α΄ 302 4264 657 76
ΑΡΚΑΔΙΑΣ Β΄ 187 2708 190 47
ΑΡΤΑΣ 277 2336 201 1296
ΑΧΑΪΑΣ 221 196 59 7
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 300 1338 40 82
ΕΥΒΟΙΑΣ 303 3901 49 220
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 183 533 42 417
ΗΛΕΙΑΣ 217 208 8 219
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 177 881 63 201
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 184 219 82 370
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄   302 364 36 484
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Β΄ 186 301 98 231
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 186 445 363 414
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 182 1184 100 172
ΚΙΛΚΙΣ 178 6 9 123
ΚΟΖΑΝΗΣ 184 404 52 53
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 299 804 15 704
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 71 325 46 136
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 139 862 321 386
ΞΑΝΘΗΣ Α΄ 294 1426 181 491
ΞΑΝΘΗΣ Β΄ 179 923 44 320
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 196 462 20 478
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 302 887 131 832
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 181 2627 96 168
ΡΟΔΟΠΗΣ 181 852 0 37
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 185 565 22 56
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 301 5761 223 185
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 174 734 71 639
ΦΩΚΙΔΑΣ 185 1635 149 311
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 169 5060 170 1088
ΧΑΝΙΩΝ 177 655 33 435
ΣΥΝΟΛΑ 7.660 48.693 4.110 14.501

Αστυνομικός της Γειτονιάς

Σημαντικά αποτελέσματα επέδειξε και ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», ο οποίος πλέον εφαρμόζεται σε (37) Αστυνομικά Τμήματα και σε (96) γειτονιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, εφαρμόζεται σε (9) Αστυνομικά Τμήματα στο νομό Αττικής (Καλλιθέας, Χαλανδρίου, Α΄ Αχαρνών, Α΄ Γλυφάδας, Δημοτικού Θεάτρου, Νίκαιας, Παγκρατίου, Πατησίων και Αγίας Παρασκευής), σε (4) Αστυνομικά Τμήματα στο νομό Θεσσαλονίκης (Ευόσμου, Τούμπας – Τριανδρίας, Αναλήψεως και Αμπελοκήπων) και σε (24) Αστυνομικά Τμήματα στη λοιπή Χώρα (Σερρών, Βέροιας, Α΄ Λάρισας, Β΄ Λάρισας, Βόλου, Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Α΄ Ηρακλείου Κρήτης, Β΄ Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Ρόδου, Κορίνθου, Καλαμάτας, Άργους Αργολίδας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Κέρκυρας, Χαλκίδας, Λαμίας, Β΄ Πατρών Αγρινίου και Κιλκίς).

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής (2015-2019) της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η φιλοσοφία του βασίζεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, περιλαμβάνοντας σειρά δράσεων τόσο προληπτικού, όσο και αποτρεπτικού χαρακτήρα, για την προστασία και εξυπηρέτηση των κατοίκων σε γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από την ανάλυση και αξιολόγηση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων της δραστηριότητας των Αστυνομικών της Γειτονιάς, προκύπτει ότι το έτος 2016 αυξήθηκε σημαντικά η ανταπόκρισή τους, αποτελώντας έτσι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της γειτονιάς, που συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Αναλυτικότερα, το έτος 2016 οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς», πραγματοποίησαν συνολικά (151.884) δράσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες περιλάμβαναν επισκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα – γνωριμίας με τους πολίτες σε οικίες και καταστήματα, ανταπόκριση σε πολλά αιτήματα καθημερινότητας των πολιτών, επίλυση μικροδιαφορών ή προβλημάτων, καθώς και διευθέτηση θεμάτων διοικητικής φύσεως κ.ά.

Επίσης, ανέπτυξαν και ενίσχυσαν συνεργασίες με τοπικούς Φορείς (Δήμους, σχολεία, Συλλόγους, Εκκλησίες), ενώ συμμετείχαν σε πλήθος εκδηλώσεων που διοργάνωσαν τοπικοί και λοιποί φορείς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συμμετείχαν στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων για διάφορα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, με τη συχνή παρουσία των «Αστυνομικών της Γειτονιάς»  έξω από τα τραπεζικά καταστήματα των περιοχών τους, συνέβαλαν καθοριστικά στην  αποτροπή έκνομων ενεργειών και τη διασφάλιση της ασφαλούς επίτευξης διατραπεζικών συναλλαγών μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων – Α.Τ.Μ. 

Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και με σκοπό την προστασία των μαθητών από κάθε κίνδυνο, εντατικοποίησαν τις διελεύσεις τους έξω από τα σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων, κυρίως κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών.

Πιο αναλυτικά η δραστηριότητα και το σύνολο των παρεμβάσεων των «Αστυνομικών της Γειτονιάς» στην Επικράτεια κατά το έτος 2016 αποτυπώνεται ως εξής:

Γ.Α.Δ.Α. 80.785
Γ.Α.Δ.Θ. 16.282
ΓΕ.Π.Α.Δ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 10.873
ΓΕ.Π.Α.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ 3.299
ΓΕ.Π.Α.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 3.834
ΓΕ.Π.Α.Δ. ΚΡΗΤΗΣ 2.375
ΓΕ.Π.Α.Δ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 1.910
ΓΕ.Π.Α.Δ. ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔ. & ΘΡΑΚΗΣ 5.858
ΓΕ.Π.Α.Δ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2.987
ΓΕ.Π.Α.Δ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20.167
ΓΕ.Π.Α.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 3.514
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 151.884

Δραστηριότητα Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας

Ιδιαίτερα θετική είναι η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, με την πραγματοποίηση στοχευμένων και συστηματικών ελέγχων που σχετίζονται κυρίως με την εφαρμογή των διατάξεων της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Το έτος 2016 από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας περαιώθηκαν συνολικά (375) δικογραφίες, από τις οποίες οι (318) στο πλαίσιο εισαγγελικών παραγγελιών και αστυνομικής προανάκρισης και οι (57) με την αυτόφωρη διαδικασία.

Κατηγορήθηκαν συνολικά (326) άτομα από τα οποία συνελήφθησαν τα (178)

Πιο αναλυτικά, για το έτος 2016:

  • Στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας σχηματίστηκαν αυτεπαγγέλτως (16) δικογραφίες, ενώ (18) δικογραφίες περαιώθηκαν στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας. Από τις ανωτέρω δικογραφίες οι (2) κατέληξαν σε σύλληψη προσώπων με την αυτόφωρη διαδικασία.

Επίσης, σημειώνεται ότι συνολικά προέκυψαν (16) κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι (5) συνελήφθησαν για παράνομη παροχή υπηρεσιών υγείας και ένας για απάτη σε βάρος του Ε.Ο.Π.Π.Υ. και ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση.

  • Πραγματοποιήθηκαν (687) έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβάσεων της φορολογικής – τελωνειακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε διάφορα καταστήματα, επιχειρήσεις, ιατρεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, φορτηγά αυτοκίνητα κ.λπ. ως εξής:

  • (658) έλεγχοι σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις/εταιρείες, όπου σε (246) περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις εργατικής/ασφαλιστικής νομοθεσίας, σε (131) περιπτώσεις παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας, σε (34) περιπτώσεις παραβάσεις αγορανομικών ή/και υγειονομικών διατάξεων και σε (3) περιπτώσεις, παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας. Μάλιστα, το σύνολο των ανασφάλιστων εργαζομένων που βρέθηκαν κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους ανέρχεται σε (456).
  • (29) έλεγχοι σε ιατρεία, όπου σε (3) περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και σε μία περίπτωση παραβάσεις της εργατικής/ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν:

  • (96) έλεγχοι για την ανεύρεση και κατάσχεση τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) συνδεδεμένων με τράπεζα του εξωτερικού κατά παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις ρυθμίσεις για θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη και μεταφορά των κεφαλαίων.
  • (14) έλεγχοι για τον εντοπισμό και κατάσχεση μηχανισμών ή λογισμικού παραποίησης ή παράκαμψης των φορολογικών μηχανισμών (ταμειακές μηχανές) κατά την έκδοση φορολογικών στοιχείων.

  • Στον τομέα αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής κατά το έτος 2016 σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (23) δικογραφίες και περαιώθηκαν (41) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ενώ συνολικά προέκυψαν (10) κατηγορούμενοι.

  • Στον τομέα αντιμετώπισης του Λαθρεμπορίου σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (18) δικογραφίες και περαιώθηκαν (7) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.  Από τις δικογραφίες αυτές, οι (10) κατέληξαν σε σύλληψη προσώπων με την αυτόφωρη διαδικασία, από τις οποίες οι (4) για λαθρεμπόριο καυσίμων και οι (6) για λαθρεμπόριο αλκοόλ, ενώ κατηγορήθηκαν (122) άτομα από τα οποία τα (45) συνελήφθησαν.

  • Στον τομέα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης/νόθευσης αγαθών και του παρεμπορίου, σχηματίσθηκαν αυτεπαγγέλτως (9) δικογραφίες και περαιώθηκαν (10) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, από τις οποίες οι (6) κατέληξαν σε σύλληψη προσώπων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Συνολικά προέκυψαν (23) κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι (17) συνελήφθησαν για αδικήματα της νομοθεσίας περί σημάτων, περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί αθεμίτου ανταγωνισμού, της πλαστογραφίας και της νοθείας τροφίμων.

  • Στον τομέα αντιμετώπισης των τυχερών παιχνιδιών, εντοπίσθηκαν (13) χώροι που διενεργούνταν τυχερά παίγνια και σχηματίστηκαν αυτεπαγγέλτως (14) δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων, ενώ περαιώθηκαν (3) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Από τις δικογραφίες αυτές προέκυψαν (74) κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι (62) συνελήφθησαν. Επιπλέον, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός από παράνομα παιγνιομηχανήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ηλεκτρονικές πλακέτες εξοπλισμού, τραπέζια διενέργειας παιγνίων, κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας, χρήματα κ.ά.

  • Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διερευνήθηκαν (10) υποθέσεις οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος και εξαρθρώθηκαν (9) εγκληματικές οργανώσεις. Αναλυτικότερα εξαρθρώθηκαν:

  • Δύο εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, διακίνηση και διάθεση λαθραίων και νοθευμένων αλκοολούχων ποτών. Συνελήφθησαν (16) άτομα, ενώ αναζητήθηκαν άλλα (19), για να συλληφθούν εντός των ορίων του αυτοφώρου. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών καθώς και συστήματα εμφιάλωσης και δεξαμενές/δοχεία παρασκευής αλκοολούχων ποτών (σχετικό το από 3/6/2016 Δελτίο Τύπου).
  • Εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή, επεξεργασία και διάθεση στην εγχώρια κατανάλωση λαθραίων αλκοολούχων ποτών καθώς και ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης από την Βουλγαρία. Συνελήφθησαν συνολικά (14) άτομα, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, της Μαγνησίας και της Αττικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και οινοπνεύματος.  

Ενδεικτικό των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν είναι ο εντοπισμός πάνω από (33.000) φιαλών οινοπνευματωδών ποτών, πάνω από (2.600) φιαλών τσίπουρου και ούζου, (11) βαρέλια τσίπουρο, (13) δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, εργαλεία αποκόλλησης και επικόλλησης ετικετών καθώς και χιλιάδες ένσημες ετικέτες επώνυμων εταιρειών (σχετικό το από 8/7/2016 Δελτίο Τύπου).

  • Κύκλωμα με εμπλεκόμενους ιδιοκτήτη φαρμακείου και (4) ιατρούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που συνταγογραφούσαν και εκτελούσαν συνταγές φαρμάκων εν αγνοία των ασφαλισμένων. Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα  για παράβαση της νομοθεσίας για τα φάρμακα, για νοθεία τροφίμων, για απάτη τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, καθώς και για ψευδή βεβαίωση κατά εξακολούθηση μετά χρήσεως και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ ασκήθηκαν κατηγορίες και σε βάρος των (4) ιατρών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο φαρμακείο του συλληφθέντα και σε δύο αποθήκες, για τις οποίες δεν υπήρχε άδεια από τον Ε.Ο.Φ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, (3.695) κουτιά φαρμάκων, από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας. Η συνολική αξία των φαρμάκων και η ταυτόχρονη ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον στις (46.000) ευρώ (σχετικό το από 16/6/2016 Δελτίο Τύπου).

  • Κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν σε εικονικές ασφαλίσεις ατόμων, ζημιώνοντας ασφαλιστικούς Φορείς του Δημοσίου. Στην υπόθεση ενέχονται δυο ημεδαπές, που διατηρούν λογιστικό γραφείο σε περιοχή της Αττικής οι οποίες προέβαιναν συστηματικά, έναντι χρηματικής αμοιβής, στην εικονική ασφάλιση ατόμων στο Ι.Κ.Α..

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε, ασφάλισαν εικονικά (157) άτομα, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις εργαζόμενων, που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική εργασία. Η ζημία των ασφαλιστικών Φορέων του Δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστον σε (153.000) ευρώ (σχετικό το από 24/7/2016 Δελτίο Τύπου).

  • Κύκλωμα ρευματοκλοπών με παρεμβάσεις σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, έναντι αμοιβής. Συνελήφθησαν συνολικά (10) άτομα, μεταξύ των οποίων και τα τρία μέλη του κυκλώματος. Τα μέλη του κυκλώματος αναζητούσαν αρχικά καταναλωτές ρεύματος, με επαγγελματικές ή οικιακές συνδέσεις και τους έπειθαν να προχωρήσουν σε ρευματοκλοπή, με σκοπό να πετύχουν τη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. Εξακριβώθηκαν (110) περιπτώσεις ρευματοκλοπής (σχετικό το από 9/11/2016 Δελτίο Τύπου).
  • Εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, διακίνηση και εμπορία αναβολικών φαρμάκων, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στο εξωτερικό. Συνελήφθησαν συνολικά (11) άτομα, μεταξύ των οποίων το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης. Από την έρευνα προέκυψαν πάνω από (500) αποστολές στο εξωτερικό και αντίστοιχες στο εσωτερικό (σχετικό το από 9/12/2016 Δελτίο Τύπου).
  • Παροχή συνδρομής κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής σχετικά με υπόθεση συστηματικής απάτης σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από οργανωμένη εγκληματική ομάδα.
  • Διερεύνηση υπόθεσης λαθρεμπορίας και νόθευσης καυσίμων από δομημένη εγκληματική ομάδα, η οποία εμπλέκονταν σε νοθεία βενζίνης χρησιμοποιώντας μεθανόλη, την οποία εισήγαγαν από γειτονική χώρα. Εν συνεχεία προμήθευαν συνεργαζόμενα πρατήρια καυσίμων με το νοθευμένο καύσιμο.

Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια του έτους 2016, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, δέχθηκε συνολικά (1.618) καταγγελίες, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 11012 καθώς και από την αλληλογραφία της Υπηρεσίας. Από το σύνολο των καταγγελιών, οι (415) έγιναν επώνυμα, ενώ οι (1.203) ανώνυμα.

Δραστηριότητα Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το έτος 2016 ανέπτυξε πλήθος δράσεων αφενός στον τομέα της δίωξης των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού και αφετέρου στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Για την εκπλήρωση της αποστολής της, συνεργάστηκε με άλλες καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ μεγάλος όγκος πληροφοριών διακινήθηκε από και προς τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και ειδικότερα την Εθνική Μονάδα Europol, το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών – Interpol και το Τμήμα SIRENE.

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά με εκπροσώπους της στην υλοποίηση της προτεραιότητας Cybercrime (Payment Card Fraud, Child Sexual Exploitation και Cyber Attacks) του European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (EMPACT).

Ιδιαίτερη επιτυχημένη είναι η λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Διαδικτυακού Κινδύνου “Cyber Alert”, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαχειρίζονται καταγγελίες πολιτών, που περιέρχονται στην Υπηρεσία μέσω του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 11188, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη θυρίδα [email protected] και των ψηφιακών εφαρμογών για φορητές συσκευές “Cyberkid” και “Feel Safe”.

Επίσης τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε η λειτουργία του «Ηλεκτρονικού Αστυνομικού Τμήματος», της νέας διαδικτυακής πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν καταγγελίες για ηλεκτρονικά εγκλήματα (e-crime) στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από την ταχύτερη διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων τους και η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Από τις 17/10/2016 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας) έως και τις 31/12/2016 υποβλήθηκαν συνολικά (39) καταγγελίες ηλεκτρονικών εγκλημάτων.

Σύνολο υποθέσεων

Ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το έτος 2016 ανήλθε σε (2.751). Ο αριθμός αυτός αναφέρεται σε σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ξεχωριστό προανακριτικό υλικό, εγκλήσεις πολιτών κ.λπ.

Από τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν, οι (58) αφορούσαν καταγγελίες Φορέων Προστασίας Καταναλωτών, Οργανισμών, Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών, καθώς και καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shops).

Επίσης, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol, Europol, SIRENE), η Διεύθυνση διαχειρίστηκε (282) αιτήματα συνεργασίας.

Τα αιτήματα αφορούσαν περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα και αφορούσαν σε πορνογραφία ανηλίκων, διαδικτυακές απάτες, υφαρπαγές στοιχείων και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, πλατφόρμες και ιστοχώρους ηλεκτρονικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Συλλήψεις – Απόδοση κατηγοριών

Συνελήφθησαν συνολικά (37) άτομα για τα ακόλουθα αδικήματα:

Αδίκημα Συλληφθέντες
Απάτη με υπολογιστή 1
Νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων 3
Αντιγραφή ή χρήση προγραμμάτων υπολογιστών 1
Πορνογραφία ανηλίκων 28
Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας 1
Παράνομη βία 3

Σε ορισμένους από τους ανωτέρω συλληφθέντες αποδόθηκαν επιπλέον κατηγορίες (λ.χ. για πορνογραφία ανηλίκων αλλά και για προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων).

Επίσης, αποδόθηκαν κατηγορίες σε (997) άτομα, στο πλαίσιο δικογραφιών τακτικής διαδικασίας.

Αναγγελία προθέσεων αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου

Αξιοσημείωτη ήταν ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον κατάλληλο χειρισμό και αποτροπή (337) περιπτώσεων εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.

Εισαγγελικές παραγγελίες

Κατά το έτος 2016, διαβιβάσθηκαν προς εκτέλεση στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (2.220) Εισαγγελικές Παραγγελίες για Προκαταρκτική Εξέταση ή Προανάκριση, από όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας.

Από τις προαναφερθείσες παραγγελίες, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαβιβάσθηκαν (1.807), ενώ στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (413).

Υποθέσεις για την προστασία των ζώων

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2016 διερευνήθηκαν (164) υποθέσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι χρήστες του διαδικτύου παραβίασαν την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας ζώων.

Σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το έτος 2016

  • Εξιχνιάστηκε υπόθεση βιασμού, παράνομης βίας και εκβίασης σε βάρος 20χρονης ημεδαπής, που οργανώθηκε μέσω του διαδικτύου. (σχετικό Δελτίο Τύπου)

  • Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάσθηκαν τριάντα (30) υποθέσεις απάτης κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου. (σχετικό Δελτίο Τύπου).

  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη. (σχετικό Δελτίο Τύπου).

  • Εξιχνιάστηκε υπόθεση εξαπατήσεων σε βάρος καταστηματαρχών που πωλούσαν προπληρωμένες κάρτες, για διαδικτυακές αγορές. (σχετικό Δελτίο Τύπου).

  • Εξαρθρώθηκε εξαμελής εγκληματική ομάδα, που ενέχεται σε υπόθεση εκβίασης, μέσω διαδικτύου, σε βάρος ημεδαπού. (σχετικό Δελτίο Τύπου).

  • Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με επιτυχία σε κοινή αστυνομική επιχείρηση, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Η διεθνούς κλίμακας επιχείρηση με την ονομασία «CICONIA ALBA», υποστηρίχθηκε από τη Europol και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10-16 Οκτωβρίου 2016. (σχετικό Δελτίο Τύπου).

Ε. Παρεμπόριο

Κατά το έτος 2016 διενεργήθηκαν (82.114) έλεγχοι τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο, ενώ βεβαιώθηκαν (4.482) παραβάσεις (στέρηση άδειας πλανόδιου πωλητή, στέρηση άδειας λαϊκής αγοράς, παραβάσεις της νομοθεσίας περί λαθρεμπορίου, σημάτων κ.ά.).

Κατασχέθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια είδη παρεμπορίου (οινοπνευματώδη ποτά, πακέτα καπνού, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές ήχου και εικόνας, είδη ένδυσης και υπόδησης, αξεσουάρ κ.λπ.

Για την αντιμετώπιση του «παρεμπορίου» διατέθηκαν συνολικά (38.250) αστυνομικοί σε όλη την επικράτεια, ενώ στην περιοχή της Αττικής απασχολήθηκαν, σε κλιμάκια ελέγχων (43) αστυνομικοί σε καθημερινή βάση, ενώ για όλο το έτος διατέθηκαν (15.217) αστυνομικοί.

ΣΤ. Απολογισμός τροχαίων ατυχημάτων

Το 2016 καταγράφηκε μείωση του συνολικού αριθμού των παθόντων, αλλά και των τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν (121) λιγότερα τροχαία ατυχήματα, ωστόσο αυξήθηκαν τα θανατηφόρα και οι θανόντες.  

Πιο αναλυτικά, το 2016 σε σύγκριση με το 2015 σημειώθηκαν σε όλη την επικράτεια:

  • 752 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 739 το 2015

         (13 περισσότερα, αύξηση σε ποσοστό 1,8 %)

  • 743 σοβαρά ατυχήματα έναντι 924 το 2015  

         (181 λιγότερα, μείωση σε ποσοστό 19,6 %)

  • 9.901 ελαφρά ατυχήματα έναντι 9.854 το 2015

         (47 περισσότερα, αύξηση σε ποσοστό 0,5%)

Επίσης, το 2016 σε σχέση με το 2015, σε όλη την επικράτεια καταγράφηκαν:

  • 804 θάνατοι από ατυχήματα έναντι 789 το 2015 (15 περισσότεροι)
  • 856 σοβαρά τραυματίες έναντι 1.068 το 2015    (212 λιγότεροι)
  • 12.798 ελαφρά τραυματίες έναντι 12.872 το 2015 (74 λιγότεροι)

Ειδικότερα, ως προς τα αίτια των θανατηφόρων ατυχημάτων οι «επικίνδυνες» παραβάσεις εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για την πρόκλησή τους. Τα (752) θανατηφόρα ατυχήματα έχουν ως κύρια αίτια :

  •  95 σχετίζονται με τους πεζούς
  •  91 την υπερβολική ταχύτητα
  •  90 την απόσπαση προσοχής
  •  69 την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  •  36 την παραβίαση προτεραιότητας
  •  12 το αντικανονικό προσπέρασμα
  •    9 την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • 350 λοιπά αίτια που σχετίζονται με οδηγική συμπεριφορά (μέθη κ.λπ.)

Επίσης, από την ανάλυση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, προκύπτει ότι οφείλονται (κατά είδος) :

  • 279 σε σύγκρουση
  • 226 σε εκτροπή
  • 145 σε παράσυρση πεζού
  •  79 σε πρόσκρουση
  •  23 σε ανατροπή

Από τα θανατηφόρα ατυχήματα (18) συνέβησαν στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, (13) στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών, (11) στην Εγνατία Οδό, (263) στις κατοικημένες περιοχές και (447) στο λοιπό οδικό δίκτυο.

Τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα συνέβησαν κατά τις ώρες  24.00΄ έως 07.00΄ (167 ατυχήματα) και ακολούθως κατά τις ώρες 17.00΄ έως 21.00΄ (166 ατυχήματα) και 13.00΄ έως 17.00΄ (153 ατυχήματα).

Επιπλέον, κατά το έτος 2016, από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, βεβαιώθηκαν συνολικά (409.656)  παραβάσεις σε όλη την Επικράτεια. Οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

  • 176.592 παραβάσεις ταχύτητας
  •  63.971 μη χρήση κράνους

    •  34.831 μη χρήση ζώνης ασφαλείας
    •  33.192 οδήγηση υπό την επήρεια μέθης  
    •  25.381 παραβίαση χρήσης κινητού τηλεφώνου
    • 18.238 παραβάσεις οχημάτων (ΚΤΕΟ)

  •  16.152 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη
  •  12.329 κίνηση στο αντίθετο ρεύμα  
  • 10.042 αντικανονικό προσπέρασμα
  •    6.348 αντικανονικοί ελιγμοί

    •    5.140 φθαρμένα ελαστικά

  •    3.733 παραβίαση προτεραιότητας  
  •    2.728 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
  •       613 μη χρήση παιδικών καθισμάτων
  •       366 κίνηση στην αριστερή λωρίδα – μη κίνηση στο δεξιό άκρο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των παραβάσεων διαπιστώθηκε ότι (35.958) οχήματα διαφόρων τύπων (αυτοκίνητα – φορτηγά – μοτοσικλέτες) κυκλοφορούσαν χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη από το νόμο ασφαλιστική κάλυψη.

Ζ. Διαδηλώσεις – Πορείες, Αθλητικές Εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του έτους 2016 πραγματοποιήθηκαν (5.764) διαδηλώσεις και  συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, στις οποίες διατέθηκαν συνολικά (129.069) αστυνομικοί.

Επιπλέον, την αθλητική περίοδο (2015-2016) πραγματοποιήθηκαν (5.810) αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια (ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης κ.ά.), απασχολήθηκαν συνολικά (134.570) αστυνομικοί και συνελήφθησαν για αδικήματα της αθλητικής βίας συνολικά (280) άτομα. Αντίστοιχα, την προηγούμενη αθλητική περίοδο (2014-2015) σε (6.552) αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια (ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης κ.ά.), απασχολήθηκαν συνολικά (155.596) αστυνομικοί και συνελήφθησαν για αδικήματα της αθλητικής βίας συνολικά (194) άτομα.

Η. Αποτίμηση δραστηριότητας Τομέα Επικοινωνίας έτους 2016

  • Έκδοση Δελτίων Τύπου-Ανακοινώσεων

Το 2016 ο Τομέας Επικοινωνίας  εξέδωσε και δημοσιοποίησε στις ιστοσελίδες της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.yptp.gr), συνολικά (9.245) Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις,  ως εξής:

  • (260) για θέματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,
  • (539) για θέματα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας,
  • (8.446) δημοσιοποιήθηκαν από τα 14 Γραφεία Ενημέρωσης Δημοσιογράφων (Γ.Ε.Δ) των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας.

Από αυτά, 6.053 αφορούσαν θέματα ασφάλειας (72%), 812 θέματα τάξης (9%), 759 τροχαίας (9%) και 822 για διάφορα άλλα θέματα (10%).

  • Δραστηριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Δεδομένου ότι η «κοινωνία της πληροφορίας» εξελίσσεται καθημερινά αλλά και το γεγονός ότι δημιουργούνται συνεχώς νέα δεδομένα από τη χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και ιδίως των πολυάριθμων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (social media), το 2016, η Ελληνική Αστυνομία εντατικοποιησε την παρουσία της σε αυτά, με στόχο την άμεση και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση των πολιτών, για τη δράση και το έργο της, αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ευαίσθητα και σημαντικά ζητήματα.

Aρχικα, η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ξεκίνησε με τη δημιουργία λογαριασμού στο Twitter το έτος 2010.

Στο λογαριασμό αναρτώνται χρηστικές πληροφορίες (π.χ. κίνηση στους δρόμους), ενημερώσεις για αποτελέσματα δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας  (π.χ. Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις), προβάλλεται το κοινωνικό έργο της και οι ειδικές Υπηρεσίες της, παρέχονται συμβουλές προς τους πολίτες για θέματα ασφάλειάς τους, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά του λογαριασμού σε περιπτώσεις αναζήτησης πληροφοριών για τροχαία ατυχήματα ή εξαφανισθέντα άτομα κ.λπ.

Ενδεικτικό της απήχησης του λογαριασμού στα έξι χρόνια λειτουργίας του ειναι ότι στα τέλη του έτους 2016 αριθμούσε (70.700) “followers”.

Το ίδιο έτος (2010) δημιουργήθηκε και το επίσημο κανάλι της Ελληνικής Αστυνομίας στο Youtube.

Στο κανάλι αναρτάται-δημοσιεύεται οπτικοακουστικό υλικό από Συνεντεύξεις Τύπου – Παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται για σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ προβάλλονται ενημερωτικά βιντεο για τις Ειδικές Υπηρεσίες της, κοινωνικών μηνύμάτων με χρηστικές συμβουλές καθώς και των ειδικότερων επικοινωνιακών δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνολικά, δημοσιεύθηκαν στο κανάλι από την έναρξη λειτουργίας του (761) βίντεο, ενώ κατά τη διάρκεια του 2016 δημοσιεύθηκαν συνολικά (141) βίντεο.

Αναλύοντας την δραστηριότητα των λογαριασμών της Ελληνικής Αστυνομίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και την ευρύτερη αποδοχή τους αλλα και ανταπόκρισή από τους πολίτες, το Σεπτεμβρίου του 2016, τέθηκε σε λειτουργία η επίσημη σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στο Facebook.

Στο λογαριασμό καθημερινά αναρτάται συναφές υλικό με τους λογαριασμούς στο Twitter και το Υoutube, εμπλουτισμέμο σε κείμενο και οπτικοακουστικο υλικο. Μάλιστα σε διάστημα περίπου ενός μήνα, αριθμούσε (8.330) «φίλους» (friends).

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος και της εμπιστοσύνης που επέδειξαν οι πολίτες στις αναρτήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο facebook, είναι η σημαντική προσάυξηση των «φίλων» του λογαριασμού σε (24.650) στο τέλος του έτους (ποσοστό αύξησης 196%).

Παρακάτω παρατίθενται οι σημαντικότερες επικοινωνιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, που προβλήθηκαν μέσω των επίσημων λογαριασμών της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ως εξής:

  • Δημιουργία τηλεοπτικού σποτ – κοινωνικού μηνύματος για την Ημέρα της Αστυνομίας στις 20 Οκτωβρίου, με πάνω από 24.000 εμφανίσεις στο Twitter, πάνω από 46.000 προβολές στο Facebook και περίπου 16.600 προβολές στο YouTube.
  • Δημιουργία τηλεοπτικού – ραδιοφωνικού σποτ – κοινωνικού μηνύματος σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών μέσω τηλεφώνου με τίτλο «Κάποια τηλεφωνήματα κοστίζουν ακριβά», με 31.300 εμφανίσεις στο Twitter, 153.000 προβολές στο Facebook και σχεδόν 54.100 προβολές στο YouTube.
  • Δημιουργία τηλεοπτικού – ραδιοφωνικού σποτ – κοινωνικού μηνύματος σχετικά για την οδική ασφάλεια με τίτλο «Άνοιξε δρόμο στη ζωή», με πάνω από 5.200 εμφανίσεις στο Twitter, περίπου 33.700 προβολές στο Facebook και περίπου 4.800 προβολές στο YouTube.
  • Πρόσκληση προς τα παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, να ζωγραφίσουν και να στείλουν τις ζωγραφιές τους με θέμα την οδική ασφάλεια στις Γιορτές. Η δράση είχε μεγάλη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μέσα από τις ζωγραφιές η ηλεκτρονική ευχετήρια κάρτα της Ελληνικής Αστυνομίας  για τα Χριστούγεννα, καθώς και ηλεκτρονικό λεύκωμα με 280 ζωγραφιές και μηνύματα για την οδική ασφάλεια.
  • Δημιουργία εορταστικού βίντεο – σποτ με τίτλο «Mannequin Challenge», ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Το βίντεο είχε ιδιαίτερη απήχηση και αποδοχή από το κοινό, λαμβάνοντας στο Facebook περίπου 270.000 προβολές, 24.000 εμφανίσεις στο Twitter και 166.000 προβολές στο YouTube.

Σημαντικότερες υποθέσεις (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, εκβιάσεις) που χειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2016:

Ιανουάριος:

Φεβρουάριος

Μάρτιος

Απρίλιος

Μάιος

Ιούνιος

Ιούλιος

Αύγουστος

Σεπτέμβριος

Οκτώβριος

Νοέμβριος

Δεκέμβριος