Επικινδυνότητα αστυνομικού επαγγέλματος και βράβευση γνωστού youtuber αστυνομικού

Tις τελευταίες ημέρες έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερα μεγάλη δυσαρέσκεια από τους αστυνομικούς για την μη αναφορά του Πρωθυπουργού στο επίδομα επικινδυνότητας κατά τις εξαγγελίες της Δ.Ε.Θ.

Λάδι στη φωτιά έριξε και η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους κλάδους εργαζομένων στις δασικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (13/9/2024).

Κατόπιν επικοινωνίας μας με τον δικηγόρο που τον εκπροσωπεί, παρουσιάζουμε σήμερα τη βράβευση [Απόφαση της 19/9/2024] ενός γνωστού αστυνομικού, του Γεώργιου Βραχνή (γνωστός ως Τηλέμαχος), ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός για την εναντίωσή του στις υποχρεωτικότητας επί πανδημίας.

Το περιστατικό:

30/10/2022 γίνονται εκτεταμένα επεισόδια στο γήπεδο της Φιλαδελφείας πριν ξεκινήσει αγώνας όπου παίζει η ΑΕΚ. Οπαδοί συμπλέκονται με τις διμοιρίες στην βόρεια μεριά του γηπέδου και απωθούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και μεριά του γηπέδου, όπου δεν υπάρχουν διμοιρίες, αλλά ελάχιστοι ανά θύρα αστυνομικοί χωρίς εξοπλισμό ταραχών. Οι οπαδοί αποφασίζουν να επιτεθούν στους «απλούς» αστυνομικούς και οι αστυνομικοί τρέπονται σε φυγή ενώ οι τελευταίοι δέχονται χτυπήματα.

Ο Τηλέμαχος ανάμεσά τους αντιλαμβάνεται ότι οι πιο απομακρυσμένοι αστυνομικοί δεν θα καταφέρουν να γλιτώσουν. Επιτίθεται και αποκρούει τα άτομα, βοηθώντας παράλληλα έναν πεσμένο αστυνομικό να σηκωθεί! Οι οπαδοί δεν πλησιάζουν, αλλά αρχίζουν να βάλλουν πλήθος αντικειμένων όπως μπουκάλια και πέτρες. Οι ρίψεις είναι πολλές και τον χτυπούν, αλλά ο Τηλέμαχος παρά τον αναπόφευκτο τραυματισμό του, συνεχίζει να καλύπτει τα νώτα, έως ότου όλοι οι αστυνομικοί να φτάσουν σε ασφαλές σημείο.

Ο αστυνομικός αυτός είναι ο ίδιος αστυνομικός ο οποίος είχε μετατρέψει ένα περιπολικό όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας σε καταδιωκτικό «θηρίο» 500 ίππων. (δείτε εδώ: Αφιέρωμα: Αυτό είναι το περιπολικό “κτήνος” της ασφάλτου με τα 500ps)

Είναι ο ίδιος αστυνομικός ο οποίος το 2020 τραυματίστηκε σοβαρά μετά από ενέδρα Ρομά. Σ’ εκείνο το περιστατικό, επτά αστυνομικοί των Τ.Α.Ε. (μεταξύ τους και ο Τηλέμαχος) βρέθηκαν περικυκλωμένοι σε καλά στημένη ενέδρα, όταν μετά από σήμα του Κέντρου Άμεσης Δράσης μετέβησαν για να ελέγξουν σημείο σε καταυλισμό, που είχαν ακουστεί πυροβολισμοί.

Παρά τη συμπλοκή με σαράντα και πλέον άτομα αρχικώς, με ενισχύσεις να καταφθάνουν τόσο για τους συμπλεκόμενους ρομά από παρακείμενες οικίες, όσο και για τους αστυνομικούς από έτερες υπηρεσίες (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, Α.Τ.) με τους δεύτερους τελικώς να επικρατούν στις οδομαχίες και να ενεργούν συλλήψεις. (Για αυτό το λόγο, είχε βραβευτεί από το Policenews το 2021. Δείτε εδώ: Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι Τιμητικές Βραβεύσεις 2021 των Σωμάτων Ασφαλείας και του ΕΚΑΒ από το Policenews)

Είναι ο ίδιος αστυνομικός ο οποίος 23/4/2023 (την ημέρα της ονομαστικής του εορτής) δέχτηκε στο κεφάλι πυροτέχνημα από οργανωμένους οπαδούς έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη, με αποτέλεσμα τον ευτυχώς ήπιο τραυματισμό του.

Εν κατακλείδι:

Οι ιστορίες όχι μόνο του Τηλέμαχου, αλλά κάθε αστυνομικού είναι πολλές, και η προσφορά τους δε γίνεται πάντοτε αντιληπτή. Πληρώνονται καμία υπερωρία όταν εκτός ωραρίου υπηρεσίας, με προσωπικό κίνδυνο, οι αστυνομικοί ενεργούν συλλήψεις; Όχι! Είναι ψέματα ότι λόγω της υπηρεσιακής τους δράσης, πολλοί από αυτούς στοχοποιούνται και η περιουσία τους βανδαλίζεται;

Κι αν επιλέξουμε ως κράτος να τους δώσουμε το επίδομα επικινδυνότητας, γνωρίζουμε ότι δεν θα πάνε όλα στην τσέπη τους. Ακούει κανείς μας πρώτη φορά ότι οι αστυνομικοί με προσωπικά τους χρήματα φροντίζουν τις μοτοσυκλέτες και τα περιπολικά οχήματα; Ότι δίνουν χρήματα για την καθαριότητα των τμημάτων και μερικές φορές ακόμα και για φάρμακα κρατουμένων; Ότι πληρώνουν συνδρομές και σφαίρες στα σκοπευτήρια, ώστε να καλύψουν το κενό για την εκπαίδευση που η Υπηρεσία όφειλε να προσφέρει;

Επιτέλους το κράτος, ας αναγνωρίσει το έργο τους.