Μύκονος: Το σκοτεινό «πρόσωπο» του νησιού των ανέμων και η εξάρθρωση του κυκλώματος πορνείας

Μύκονος: Οι ελληνικές αρχές εξάρθρωσαν ένα οργανωμένο κύκλωμα πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών στο νησί των ανέμων που προσελκύει κάθε καλοκαίρι την παγκόσμια ελίτ. Η επιχείρηση αυτή αποκαλύπτει το ζοφερό υπόβαθρο της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας, όπου διακινητές εκμεταλλεύονται ευάλωτες γυναίκες για οικονομικό κέρδος.

Ειδικότερα, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει ένα κύκλωμα πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών που δραστηριοποιούταν στην καρδιά της Μυκόνου. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από καλά συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, μιας ειδικής μονάδας που έχει εντατικοποιήσει τις δράσεις της τα τελευταία χρόνια καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον ρόλο της ως προορισμό και διαμετακομιστικό κέντρο για την εμπορία ανθρώπων.

Οι ύποπτοι, Έλληνες υπήκοοι ηλικίας περίπου 30 ετών, είχαν εγκατασταθεί στη Γερμανία πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα για να εκμεταλλευτούν την κερδοφόρα καλοκαιρινή περίοδο στη Μύκονο. Χρησιμοποιώντας ένα φαινομενικά νόμιμο τουριστικό γραφείο ως κάλυψη, διευκόλυναν τη διακίνηση γυναικών από τη Λατινική Αμερική, κυρίως από τη Βραζιλία, εξαναγκάζοντάς τις να παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες σε πλούσιους πελάτες. Το κύκλωμα προμήθευε επίσης την ελίτ του νησιού με παράνομα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης και συνθετικών ουσιών.

Η αστυνομική επιχείρηση οδήγησε στη διάσωση τριών Βραζιλιάνων γυναικών, ηλικίας 25 έως 36 ετών, οι οποίες είχαν παραπλανηθεί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με ψεύτικες υποσχέσεις και στη συνέχεια εξαναγκάστηκαν στην πορνεία. Οι γυναίκες αυτές εκμεταλλεύονταν μέσω μιας οργανωμένης επιχείρησης που διαφήμιζε τις υπηρεσίες τους στο διαδίκτυο, συνοδευόμενες από ημίγυμνες φωτογραφίες και λεπτομερείς περιγραφές των “υπηρεσιών” που προσέφεραν, οι οποίες κυμαίνονταν από 350 έως 400 ευρώ ανά συνεύρεση, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Οι αρχές επενέβησαν αφού οργάνωσαν μυστικά ραντεβού σε πολυτελές ξενοδοχείο στον Ορνό, μια γνωστή περιοχή του νησιού. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δύο από τους διακινητές συνελήφθησαν ενώ μετέφεραν τις γυναίκες. Οι γυναίκες, που πλέον βρίσκονται σε ασφαλή χέρια, λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια από εξειδικευμένη ΜΚΟ που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές​.