Θάνατος 19χρονου στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για ασυντήρητα παιχνίδια και ελλιπείς ελέγχους

Το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 19 Αυγούστου 2024 σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του όταν η καρέκλα του παιχνιδιού που καθόταν αποκολλήθηκε, έχει προκαλέσει σοκ και οργή στην ελληνική κοινωνία. Ο νεαρός, ο οποίος ήταν σε διακοπές με την οικογένειά του, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν η καρέκλα στην οποία βρισκόταν αποσπάστηκε από το παιχνίδι «Crazy Dance», ρίχνοντάς τον με δύναμη στο έδαφος. Το δυστύχημα συνέβη μπροστά στα μάτια της μητέρας του και των αδερφών του, οι οποίοι ήταν επίσης στο χώρο.

Το λούνα παρκ φαίνεται ότι λειτουργούσε χωρίς την απαραίτητη άδεια, ενώ είχαν υπάρξει καταγγελίες για την κακή κατάσταση των μηχανημάτων του. Παρά τις ειδοποιήσεις από την αστυνομία, ο δήμος Κασσάνδρας δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την αναστολή της λειτουργίας του πάρκου. Επιπλέον, ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, ένας 21χρονος με ποινικό παρελθόν, φέρεται να προκάλεσε το δυστύχημα αυξάνοντας σκόπιμα την ταχύτητα του παιχνιδιού, παρά τις προειδοποιήσεις των παρευρισκόμενων.

Η έλλειψη επαρκούς ελέγχου και η διαμάχη για το ποιος είναι υπεύθυνος για την αδειοδότηση και την ασφάλεια των λούνα παρκ στην Ελλάδα αποτελούν βασικά ζητήματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά το τραγικό γεγονός. Ο δήμαρχος της περιοχής και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αδυναμία τους να προσδιορίσουν ποιος φέρει την ευθύνη για τους ελέγχους, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία του παιχνιδιού είχε προειδοποιήσει για σοβαρά προβλήματα συντήρησης από το 2017.

Η υπόθεση αυτή φέρνει στο φως την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και λογοδοσία, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον​​​.

Ο Γιώργος Καϊμπαλης, ο πατέρας του 19χρονου, μίλησε στο MEGA και ξέσπασε κατά πάντων. «Θα προσπαθήσω να βρω μόνος μου τη λύση εάν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε, μεταξύ άλλων και ζήτησε απαντήσεις για το τι συνέβη.

«Πώς ο εισαγγελέας ένα άτομο φυγόποινο το άφησε να φύγει χωρίς περιοριστικούς όρους;» διερωτήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, αμέσως μετά το περιστατικό είχε τραπεί σε φύγει και παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς το μεσημέρι της Τρίτης 20/08.

Ο κ. Καϊμπαλής περιέγραψε επίσης την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικογένειά του μετά τον χαμό του 19χρονου γιου του.

«Δεν υπάρχουν λόγια, το 13χρονο έχει να κοιμηθεί 3 μέρες, κλαίει στην αγκαλιά μας και έχει στο μυαλό του την εικόνα του ανοιγμένου κρανίου που έπεσε μπροστά του ο αδερφός του. Η οικογένεια και αυτό το σπίτι έκλεισε. Ήταν μια πολύ δεμένη οικογένεια, το ένα μεγάλωνε το άλλο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Το παλικάρι μου έφυγε.»

Και συνέχισε:

«Από μικρά παιδιά αγωνιζόμαστε, να κάνουμε μια οικογένεια, δεν μπορεί ο καθένας που έχει βλέψεις να λειτουργεί με ανευθυνότητα. Αν δεν μπορεί η δήμαρχος, αν δεν έχει προσωπικό, δεν με ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά. Ας είχε παραιτηθεί, ας μην αναλάμβανε αυτή τη θέση. Τι με ενδιαφέρουν όλα αυτά;»

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει» τόνισε ο ίδιος. Και πρόσθεσε:

«Δεν είναι ένα κουμπί, ο πόνος είναι για τέσσερις ανθρώπους. Δεν σημαίνει ότι ήμασταν πέντε και τώρα είμαστε τέσσερις, και δεν έγινε τίποτα γιατί είμαστε παρεάκι. Ζω 25 χρόνια στην Αθήνα, τα παιδιά μου τα μεγάλωσα κάθε Σαββατοκύριακο να πηγαίνω να τα βλέπω.»

https://exchange.glomex.com/video/v-d3lk6bv0do2h?integrationId=40599w1hloeas63h

Το πρωί της Τετάρτης, στη Βέροια, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον 19χρονο.

Η κηδεία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Παπάγου, ενώ η ταφή πραγματοποιήθηκε στα Κοιμητήρια του Διαβατού.