Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στον Πισσώνα – Καίγεται πευκοδάσος

Μια σκληρή μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης, 31 Ιουλίου, στον Πισσώνα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, στην Εύβοια. Η φωτιά, που ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, κατέκαψε μεγάλη έκταση δασικής και αγροτικής γης, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Περιορίστηκε το μέτωπο της πυρκαγιάς

Με την ένταση των ανέμων να έχει μειωθεί τις τελευταίες ώρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, αποτρέποντας την εξάπλωσή της προς κατοικημένες περιοχές. Οι προσπάθειες συνεχίζονται αδιάκοπα, με το πρώτο φως της ημέρας να σηματοδοτεί την έναρξη επιχειρήσεων από αέρος. Πάνω από 20 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροπλάνων, ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κατάσβεση της φωτιάς.

Δυνάμεις και μέσα στη μάχη

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στη μάχη συμμετέχουν τουλάχιστον 145 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από 7 ομάδες δασοκομάντος και 43 οχήματα. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών συνδράμει τις προσπάθειες κατάσβεσης, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διευκολύνουν τη μετακίνηση των κατοίκων και να διασφαλίσουν την τάξη και την ασφάλεια.

Διεθνής συνδρομή

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή Μολδαβών πυροσβεστών στην επιχείρηση κατάσβεσης. Οι Μολδαβοί πυροσβέστες έφτασαν στην περιοχή για να βοηθήσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους, αποδεικνύοντας την αλληλεγγύη και τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

Ενημέρωση και εκκενώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς, οι αρχές εξέδωσαν συνεχείς ειδοποιήσεις μέσω του συστήματος 112 για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής. Τα μηνύματα καλούσαν τους κατοίκους να παραμείνουν σε επιφυλακή και, όπου χρειάζεται, να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Οι εκκενώσεις ήταν απαραίτητες σε ορισμένες περιοχές, όπως το Αφράτι και τα Καμάρια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων.

Η πυρκαγιά στον Πισσώνα της Εύβοιας αποτελεί μια ακόμη δοκιμασία για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, που με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό δίνουν μάχη για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών. Η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ένοπλων Δυνάμεων και της διεθνούς κοινότητας αποδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται και όλοι ελπίζουν σε άμεση και οριστική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.