Ανήλικος με ταχυδακτυλουργικό τρόπο έκλεβε κινητά στα Βόρεια Προάστια [βίντεο]

Ένας 16χρονος ανήλικος συνελήφθη για σειρά κλοπών κινητών τηλεφώνων στα βόρεια προάστια, χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά επιδέξια μέθοδο απασχόλησης. Η δράση του καταγράφηκε σε βίντεο ντοκουμέντο, το οποίο αποκαλύπτει την τακτική του να αποσπά την προσοχή των θυμάτων του για να κλέψει τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η μέθοδος της δράσης

Στο βίντεο ντοκουμέντο, ο ανήλικος φαίνεται να πλησιάζει μια παρέα δύο φίλων που είχαν αφήσει εκτεθειμένο ένα κινητό τηλέφωνο μεγάλης αξίας. Ο δράστης πετάει μια εφημερίδα πάνω στο κινητό, πιθανότατα τους πιάνει την κουβέντα, και στη συνέχεια τυλίγει το κινητό τηλέφωνο με την εφημερίδα και φεύγει. Οι δύο φίλοι αντιλαμβάνονται την κλοπή και τρέχουν πίσω του, αλλά είναι πλέον αργά.

Σύλληψη και κατηγορίες

Η σύλληψη του 16χρονου έγινε από τους άνδρες της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ κατηγορίες αποδόθηκαν και στη μητέρα του. Ο ανήλικος είχε “χτυπήσει” πολλές φορές στα βόρεια προάστια χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της απασχόλησης, η οποία του επέτρεπε να κλέβει κινητά τηλέφωνα χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτός.

Παρόμοιες περιπτώσεις

Η τακτική της χρήσης απασχόλησης για κλοπές δεν είναι πρωτόγνωρη. Ένας άλλος δράστης, 29χρονος αλλοδαπός, συνελήφθη πρόσφατα για 16 κλοπές σε περιοχές όπως το Παγκράτι, η Νέα Ιωνία, η Κηφισιά, και άλλες. Ο δράστης προσποιούνταν τον διανομέα φυλλαδίων ή τον πωλητή κουπονιών φιλανθρωπικού χαρακτήρα, καλύπτοντας τα κινητά τηλέφωνα με φυλλάδια και αποσπώντας τα όταν οι υπάλληλοι δεν πρόσεχαν​​​​​​.

Οι Αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αφήνουν τα πολύτιμα αντικείμενά τους εκτεθειμένα σε δημόσιους χώρους. Είναι σημαντικό να μην αποσπώνται από αγνώστους και να παρακολουθούν συνεχώς τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Η σύλληψη του 16χρονου και άλλων παρόμοιων δραστών δείχνει την αποτελεσματικότητα των αρχών στη διερεύνηση και εξιχνίαση τέτοιων περιπτώσεων κλοπών. Ωστόσο, οι πολίτες πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των περιουσιακών τους στοιχείων.