Κύκλωμα εκβιαστών με εκρήξεις και ξυλοδαρμούς καταστηματαρχών στα Νότια Προάστια

Κύκλωμα εκβιαστών: Η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης μπράβων στην Αττική, καταφέρνοντας να συλλάβει 17 άτομα, μεταξύ των οποίων 11 ημεδαποί και 6 αλλοδαποί. Η οργάνωση είχε ως κύριες δραστηριότητες τους εκβιασμούς, τις εκρήξεις, τους εμπρησμούς, τους ξυλοδαρμούς και την αγοραπωλησία ναρκωτικών​​​​.

Η συμμορία δρούσε από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, εκβιάζοντας καταστηματάρχες για να πληρώνουν χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα προστασία. Επιπλέον, συμμετείχαν σε εμπρησμούς και εκρήξεις για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Παρείχαν επίσης υπηρεσίες σωματοφυλακής, επιλύοντας προσωπικές διαφορές με χρήση βίας​​​​.

Στη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, ναρκωτικά και μεγάλα χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν δύο τυφέκια, οκτώ πιστόλια, δύο περίστροφα, 471 φυσίγγια, 91 φυσίγγια κρότου, 11 χειροβομβίδες, και πλήθος άλλων όπλων και ναρκωτικών. Βρέθηκαν επίσης 248.090 ευρώ​​​​.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η οργάνωση συμμετείχε σε επεισόδια μεταξύ φιλάθλων ομάδων, είτε έναντι αμοιβής είτε για να βλάψει μέλη άλλων εγκληματικών οργανώσεων. Τέσσερα μέλη συνελήφθησαν για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού​​​​.

Επιπλέον, η οργάνωση είχε διασυνδέσεις με διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, γεγονός που αποδεικνύεται από τις κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κάνναβης. Η οργάνωση είχε δημιουργήσει δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών και σε άλλες χώρες της Ευρώπης​​​​.

Αυτή η επιτυχής επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών και τη χρησιμότητα της αξιοποίησης πληροφοριακών δεδομένων και ειδικών ανακριτικών τεχνικών για την αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος​​​​.