Μάτι: Συνεχίζεται η δίκη των 21 κατηγορουμένων

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για την τραγωδία στο Μάτι, με 21 κατηγορουμένους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Η δίκη είχε διακοπεί για τον διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης στον κατηγορούμενο Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες αλλαγές στους νομικούς κώδικες απαιτούν τη συμμετοχή συνηγόρου για σοβαρές ποινές​​​​.

Η απόφαση της δίκης σε πρώτο βαθμό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Οι συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν την οργή τους για τις ποινές «χάδι» που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες και την αθώωση άλλων κατηγορουμένων. Πολλοί ξέσπασαν σε φωνές και διαμαρτυρίες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου​​.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν από 3 έως 111 χρόνια, με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στους συγγενείς, καθώς θεωρούν ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Το μεγάλο στοίχημα τώρα για τη δικαιοσύνη είναι η καθαρογραφή της απόφασης και η ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας δίκης μέχρι τον Ιούλιο του 2026, ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή των αδικημάτων​​​​.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό είναι κρίσιμη για την απόδοση ευθυνών και την ικανοποίηση του αιτήματος των οικογενειών των θυμάτων για δικαιοσύνη​​.