Κύκλωμα εκβιαστών: Τι αποκαλύπτει η Κωνσταντία Δημογλίδου για τις 47 περιπτώσεις και τα 700.000 ευρώ

Η εξάρθρωση του κυκλώματος εκβιαστών στην Αττική αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της ΕΛΑΣ, αποκαλύπτοντας το εύρος και τη βία με την οποία δρούσε η εγκληματική οργάνωση.

Το κύκλωμα αποτελούνταν από επτά κύρια μέλη, που εξασκούσαν εκβιασμούς σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Παρείχαν “προστασία” έναντι χρηματικής αμοιβής και χρησιμοποίησαν βία και απειλές για να εξασφαλίσουν την υποταγή των θυμάτων τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, προκάλεσαν σοβαρές σωματικές βλάβες, όπως ξυλοδαρμούς και απόπειρες ανθρωποκτονίας​​​​​​.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά αντικείμενα που σχετίζονται με τις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, όπως κινητά τηλέφωνα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κυνηγετικά φυσίγγια, όπλα, αναβολικά, και χρηματικά ποσά​​​​.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι το κύκλωμα είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές του και εκτός Αττικής. Οι αρχές εξετάζουν την πιθανή εμπλοκή και άλλων περιοχών, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει καταθέσεις θυμάτων και στοιχεία από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις​​​​.

Σοκαριστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν κατόπιν εντολών άλλων προσώπων με τα οποία τα θύματα είχαν οικονομικές διαφορές. Μάλιστα, υπάρχει και εμπλοκή αστυνομικών, οι οποίοι φέρεται να ζήτησαν την εκτέλεση επιθέσεων​​​​.

Για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών στην Αττική, μίλησε στο MEGA η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 47 περιπτώσεις εκβιασμών σε βάρος επιχειρηματιών, με τα κέρδη του κυκλώματος να υπερβαίνουν τα 700.000 ευρώ. Ωστόσο, η κ. Δημογλίδου δεν απέκλεισε την πιθανότητα τα νούμερα να αυξηθούν, καθώς η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση φαίνεται πως δρούσε για πολλά χρόνια.

Η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε τον Απρίλιο, και ήδη έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματιών που εκβιάζονταν ή που προσέγγιζαν το κύκλωμα για να αποφύγουν βεβαιώσεις παραβάσεων. Τα κέρδη από αυτές τις περιπτώσεις υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ, ενώ τα χρήματα έχουν κατασχεθεί, με την έρευνα να συνεχίζεται.

Η κ. Δημογλίδου ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχουν περιπτώσεις εκβιασμών και εκτός Αττικής, καθώς υπάρχουν κάποιες αναφορές, αν και το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Μέχρι στιγμής, πέντε άτομα έχουν προφυλακιστεί, ανάμεσά τους και η γνωστή «Νάνσυ».

Η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ υπογράμμισε ότι η έρευνα θα διευρυνθεί, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το κύκλωμα δρούσε για πολλά χρόνια. Επίσης, δεν είναι σίγουρο αν εμπλέκονται όλοι οι 23 κατηγορούμενοι και αν η εγκληματική οργάνωση είχε την ίδια σύσταση τα προηγούμενα έτη.

Η κ. Δημογλίδου κάλεσε τα θύματα του κυκλώματος να απευθυνθούν στις Αρχές, επισημαίνοντας τη σημασία των καταγεγραμμένων συνομιλιών και της έρευνας των Εσωτερικών Υποθέσεων για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Τόνισε ότι ακόμη και μία ανώνυμη καταγγελία μπορεί να βοηθήσει και προέτρεψε τα θύματα να μιλήσουν, καθώς δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.